Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Pszichés eredetű szexuális problémák

A szex és a szerelem

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelemA jó párkapcsolat titka: a szerelem és a jó szex. Ha ez a kettő megvan, a többi megszerezhető. Ahogyan telik az élet, a szerelem sokat veszít a lendületéből, a mélységéből. Azok, akik jó szexuális életet élnek, esküsznek arra, hogy szinte minden probléma megoldható, minden feszültség feloldható az ágyban.

Aki hosszú távú kapcsolatot keres, annak tudnia kell, hogy a szerelmi kapcsolat nem létezhet szex nélkül, és bár sok fontos összetevője (megfelelő kommunikáció, közös célok, konfliktuskezelés, van a harmonikus párkapcsolatnak, szabadidő, közös értékrend) a szexualitás megélése nélkül inkább barátság a párkapcsolat, nem szerelem.

Honnan ered a szexualitás?

Honnan ered a szexualitás?Az emberi és az állati szexualitás egy tőről fakad, amit többféle módon szoktunk nevezni. Hívjuk nemi ösztönnek, párzási ösztönnek, fajfenntartási ösztönnek. Az emberi szexualitás azonban tovább fejlődött, az egyszerű biológiai jelenség a személyiség, a pszichikum irányítása alá került.

A személyiségünk talán legbonyolultabb viselkedésszabályozó pszichés jelensége a szerelem. A szerelem tanult lelkiállapot, és csak a civilizált társadalmakban kezdett általánossá válni. Egyrészt az egyedfejlődés során az emberben ki kellett, hogy alakuljon a szerelem képessége, másrészt a gazdasági, hatalmi tényezők elnyomták a jelentőségét.

A szerelem első jelei a költészet megjelenésével egy időben, az ókori rabszolgatartó társadalmakban tűntek fel, és a szerelem csupán az uralkodó osztály elit rétegében fejlődött ki, ott nyilvánult meg. A szerelem az egész „sötét” középkoron át tetszhalott volt, és a reneszánsz idején kezdett ismét éledni. Az újkorban a műveltségi szint emelkedésével, az egyéni szabadságjogok terjedésével, az életszínvonal emelkedésével a házasságokban, a partnerkapcsolatokban egyre kisebb szerepet játszott a külső kényszer, így a szerelem vált a szexuális kapcsolatok összetartó erejévé.

A szerelem definícióját Szilágyi Vilmos így fogalmazta meg:

„A szerelem… a pillanatnyi érzéki megkívánáson túlmenő, többé-kevésbé tartós lelkiállapot, mélynek és fontosnak átélt érzelmi kötődés egy olyan társhoz, partnerhez, akitől többféle, sajátosan emberi szükségletünk kielégítését várjuk”. Mivel a szerelem nagyon összetett teljesítmény, ezért a személyiség magas fejlettségi szintjére van szükség a megéléséhez.”

Képesség a szerelemre

Ma is vannak emberek, akik csak rövid időszakokra, vagy szinte egyáltalán nem képesek ilyen összetett lelki teljesítményre, így nem képesek szerelmesnek lenni. A személyiség fejlesztése emeli a szerelemre való képességet is. Jelen korunkban a szerelmi képesség a szeretet képességéből fejlődik ki. Akinek módja van megtapasztalni, megtanulni a szeretetet a szülei, testvérei, barátai között, az lesz képes a serdülő korától a szerelmet érezni. Akinek ezek a kapcsolatai zavart szenvednek, annál a szerelmi képesség kialakulása meglassul, időben eltolódik, esetleg részlegesen vagy teljesen elmarad.

Képesség a szerelemreSokan vannak, akik a szerelem lényegét abban látják, hogy őt szeretik, és nem abban, hogy ő szeret, hogy ő maga képes a szeretetre. Ezért az ő gondjuk az, hogy miképpen érjék el, hogy szeressék őket.

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak akkor érzik szerethetőnek magukat, ha sikeresek a munkájukban, ha van annyi, vagy több pénzük és hatalmuk, mint a környezetükben élőknek, és ha a társadalmi helyzetük tiszteletre méltó.

A nők akkor érzik szerethetőnek magukat, ha a testükkel és az öltözködésükkel kivívják a környezetükben élő férfiak csodálatát (és a nők irigységét).

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy szeretni mindenki tud. Pedig nem. Jó esetben az édesanyánk tanít meg szeretni.Minden ember vonzóvá tudja tenni magát, ha kellemes a modora, szerény, érdekesen társalog, jóindulatú és készséges.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy szeretni mindenki tud. Pedig nem. Jó esetben az édesanyánk tanít meg szeretni. Ha bármilyen okból ez a gyermekkori tanulási folyamat akadályoztatva van, felnőtt korban kell a hiányt pótolni.

Felnőtt korban szeretni tanulni ugyanúgy lehet, mint ahogyan egy mesterséget megtanulunk: először elméleti, majd gyakorlati tudást kell szereznünk. Sokat kell gyakorolni akkor is, ha eleinte nehezen megy, mert a szeretetben is a „gyakorlás tesz mesterré”.

A szerelem és a szexuális vágy különbsége

A szerelem és a szexuális vágy különbségeMeg kell tudni különböztetni a szexuális vágyat a szerelemtől. A nemi vágy, a megkívánás kielégítése esetében a partner személyisége másodlagos, a lelki tulajdonságai nem sokat számítanak, szerelem esetén viszont a partner egyénisége és kizárólagossága a legfontosabb. Ezért élik meg a megcsalt személyek azt, hogy a párjuk részéről elmúlt a szerelem. S ha a „megcsaló” partner valamilyen módon bizonyítani tudja, hogy csak a nemi vágyát elégítette ki, érzések nem játszottak szerepet a megcsalásban, akkor a párkapcsolat egyensúlya könnyen helyre billen.

Sokan még ma is azt gondolják, hogy a szerelem csak illúzió. A romantikus szerelem valóban az, mert a romantikus szerelem a bennünk élő partnerideál képét és viselkedését vetíti ki valakire a környezetünkből. A romantikus szerelem hangulatos és túlzott reményeket kelt bennünk, így elkerülhetetlenül csalódással végződik.

A társszerelem, mint valódi – nem csak beleképzelt – tulajdonságok megszeretésén alapuló szerelem tartós és szép lehet, mert képes a partnert a maga valóságában látni. A társszerelem a partner hétköznapi tulajdonságait szereti meg.

A szerelem és a szexuális vágy különbségeA szülői, testvéri, baráti szeretetből alakul ki a szerelem érzése, és a szerelemhez szervesen hozzátartozik a szexualitás. Egyes nézetek szerint a felnőtt barátság és a szerelem között annyi a különbség, hogy a barátainkkal nem létesítünk szexuális kapcsolatot.

A szexuális vágy egyesülésre és feszültség oldásra törekszik. A szexuális vágyat éppúgy felszíthatja a magányosság érzése, a szorongás, a hiúság, a kínzás vágya, mint a szerelem. Ugyanis a szexuális vágy sokféle szenvedéllyel keveredhet, és a sokféle szenvedély közül a szerelem csak egy kiváltó ok.

A szexuális vágy a legtöbb ember (és különösen sok nő) fejében a szerelem képzetével társul, ezért gyakran jutnak téves következtetésre, amikor azt hiszik, hogy szerelmesek, pedig csak testileg kívánják a másikat. Jól beleverték az emberek fejébe azt, hogy a nők csak akkor képesek szexuális vágyat érezni, ha szerelmesek. Pedig a nők is, ugyanúgy, mint a férfiak, képesek szexuális vágyat érezni szerelem nélkül is. Csak ez olyan „illetlen” dolog, amit kényelmesebb tabuként kezelni.

Megszűntetjük pszichés eredetű szexuális problémáidat!

Megszűntetjük pszichés eredetű szexuális problémáidat!Bárkinek az életében előfordulhat bármilyen szexuális probléma. Senkinek nincs védőoltása ellene. A kielégítő, jó szex azonban tanulható, a szexuális kultúra fejleszthető.

Ezt a tanulási folyamatot segítjük Stúdiónkban. Tapasztalataink szerint az urológustól hozzánk érkező, vagy a korai magömléssel közvetlenül minket kereső férfiak nem nagyon hisznek abban, hogy a gondjaikon lehet segíteni. Gyanakodva, kicsit talán félve, szégyenkezve érkeznek.

Pedig semmi ok, hogy bárki kellemetlenül érezze magát, egészen egyszerű dolgok történnek a Stúdiónkban. Négyszemközti beszélgetés keretében kikérdezzük a hozzánk érkezőt a jelenlegi problémájáról, annak kialakulásáról, előzményeiről, s arról is, hogy milyen megoldásokat próbált ki eddig, s milyen eredménnyel. A problémafeltáró beszélgetés után elkezdődik a közös munka, hiszen van megoldás, nem kell a szexuális problémákkal együtt élni, vagy megalkudni.

A tapasztalat valóban azt mutatja, hogy egyedül nem megy. Kérd a segítségünket! Neked az a dolgod, hogy kitárulkozz, nekünk az, hogy megszűntessük a pszichés eredetű szexuális problémáidat.

Cselekedj, mert a szándék kevés a sikerhez!

Jó szexet akarok!
Jelentkezz egyéni szexuális tanácsadásra!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Pszichés eredetű szexuális problémák

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - korai magömlés

A pszichés eredetű korai magömlés kezeléseA korai magömlés leggyakoribb oka egyértelműen pszichés. Gyakran fordul elő serdülőknél, akik a helytelen szexuális nevelés következtében úgy érzik, hogy valami bűnt követnek el, amikor maszturbálnak, és a bűntudatuk miatt mihamarabb túl akarnak lenni a kielégülésen. Tovább viszik aztán a szexuális problémát a fiatal felnőttkorukra, amikor a tapasztalatlanság, a nemi betegségektől való félelem, vagy a partner teherbe esésétől való aggódás idegesíti őket.

Tapasztalataink szerint az urológustól hozzánk érkező, vagy a korai magömléssel közvetlenül minket kereső férfiak nem nagyon hisznek abban, hogy a gondjaikon lehet segíteni. Gyanakodva, kicsit talán félve, szégyenkezve érkeznek.

Pedig van megoldás, nem kell a szexuális problémákkal együtt élni, vagy megalkudni.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - korai magömlés »

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - merevedési zavarok

Pszichés eredetű merevedési zavarokA tisztán lelki eredetű merevedési zavarra az jellemző, hogy szituáció, és/vagy partnerfüggő, tehát más nővel való együttlétkor nem jelentkezik. Rendkívül gyakori, hogy a merevedés kezdetben létrejön, és akkor szűnik meg - félve a kudarctól - amikor a hímvesszőt be akarják vezetni a hüvelybe. Mindenképpen lelki eredetű zavarra kell gondolni, ha vannak reggeli spontán merevedések, illetve akkor, ha önkielégítéskor van merevedés.

Minden férfival (mint ahogyan minden nővel is) előfordul, hogy nincs a topon, s szeretkezés közben ellanyhul az érdeklődése. A férfiak hátrányos helyzete, hogy ez azonnal meglátszik, illetve érzékelhető. Ez zavarba hozhatja a férfit, megszégyenülve érzi magát, s gyakran a női partner rosszul is reagálja le a helyzetet.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - merevedési zavarok »

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - a vágy hiánya és egyéb férfi szexuális problémák

Pszichés eredetű merevedési zavarokA férfi vágyának csökkenését – bármily hihetetlen is -, a leggyakrabban a női partner viselkedésre, reakciója okozza. Mindenkinek érdemes tudni, hogy a férfi a szexualitásában a legsebezhetőbb. Ha a férfias teljesítményében leszólják, az kihat az egész életére, a mindenkori teljesítményére. Hiszen a férfiak a teljesítményen keresztül mérnek mindent, Aki teljesíteni tud, aki helytáll, az a férfi – így gondolkodnak. Akarva – akaratlanul, de állandóan összehasonlítják önmagukat másokkal. Könnyen ördögi körbe kerülnek, ha úgy érzik, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - a vágy hiánya és egyéb férfi szexuális problémák »

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknél

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknélA szexuális problémák még mindig tabu témának számítanak, lassan tudatosulnak, hiszen a nők többnyire elnézőek, és magukban keresik a hibát. Csak hosszú évek kielégületlensége után merik kimondani, hogy nincs minden rendben az ágyban. Lehet, hogy fájdalmas a behatolás, kevés a ráhangolódás, vagy túl gyors és önző a férfi.

A női szexualitás nagyon összetett folyamat, gyakran elég egy vita vagy veszekedés, és a nő vágya elszáll. A nő a leggyakrabban érzelmi okból tagadja meg a szeretkezést, közismert a banális fejfájás, aminek a hátterében mindig valami szorongás, depresszív hangulat, kellemetlen nappali vagy éjszakai élmény áll.

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknél »

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelem

A szerelem és a szexuális vágy különbségeMeg kell tudni különböztetni a szexuális vágyat a szerelemtől. A nemi vágy, a megkívánás kielégítése esetében a partner személyisége másodlagos, a lelki tulajdonságai nem sokat számítanak, szerelem esetén viszont a partner egyénisége és kizárólagossága a legfontosabb. Ezért élik meg a megcsalt személyek azt, hogy a párjuk részéről elmúlt a szerelem. S ha a „megcsaló” partner valamilyen módon bizonyítani tudja, hogy csak a nemi vágyát elégítette ki, érzések nem játszottak szerepet a megcsalásban, akkor a párkapcsolat egyensúlya könnyen helyre billen.

Sokan még ma is azt gondolják, hogy a szerelem csak illúzió. A romantikus szerelem valóban az, mert a romantikus szerelem a bennünk élő partnerideál képét és viselkedését vetíti ki valakire a környezetünkből. A romantikus szerelem hangulatos és túlzott reményeket kelt bennünk, így elkerülhetetlenül csalódással végződik.

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelem »

Pszichés eredetű szexuális problémák - A férfi és a női szexualitás fejlődése

A szexualitás, mint tanulási folyamatA pszichoszexuális fejlődés a csecsemőkorban kezdődik, és végig kíséri az egész életünket. Elválaszthatatlan kölcsönhatásban van a személyiségünkkel. (Már megint visszaköszön a személyiségfejlesztés fontossága.)

A férfi és a nő egyaránt szeretne kielégítő szexuális életet élni. Mindketten azt akarják, hogy önmaguk és párjuk is kielégüléshez jusson. Ehhez a helyes nemiszerep-viselkedés elsajátítása szükséges.

Az érett szexualitás tanulással sajátítható el.

Pszichés eredetű szexuális problémák - A férfi és a női szexualitás fejlődése »

Pszichés eredetű szexuális problémák - Szexualitás és lelki egészség

Szexualitás és lelki egészségSzex – egy szó, melyre mindenki felkapja a fejét.

Szex –egy szó, amely mindenkiből kivált valamilyen érzelmi választ. Hogy kiből milyent? Ez függ a neveltetésünktől, és az eddigi életünkben megélt élményeinktől.

Szex – „nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ember által átélhető legmagasabb szintű örömélményt nyújthatja.”

Pszichés eredetű szexuális problémák - Szexualitás és lelki egészség »

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben

Tévhitek a szexbenA szexualitás körül nagyon sok vélemény, tanítás, és információ kering. Ha valamit gyakran hallunk, vagy sokfelől halljuk ugyanazt az információt, akkor hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül elhinni. A szexuális életünkre is igaz, hogy jobbá tehetjük, ha megértjük az ágyban történő viselkedésünk mozgatórugóit, és ugyanennyi figyelmet szentelünk a párunk viselkedésének megértő elfogadására is. A teljesség igénye nélkül vizsgáljunk meg néhány tévhitet.

Ha úgy érzed, hogy feszültséget okoz benned vagy a párodban a szexuális életetek gyakorisága, ha nem tudod, mikor is tudnál időt szakítani a szexre, ha diszharmónia van köztetek szexuális téren, ha sok benned a gátlás, ha a lelked legmélyén helytelen, gusztustalan, „bűnös” élvezetnek tartod a szexuális aktust, akkor gyere és kérj segítséget! Hogy neked se kelljen lemondani erről a csodálatos örömforrásról!

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.