Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Pszichés eredetű szexuális problémák

Szexualitás és lelki egészség

Szexualitás és lelki egészségSzex – egy szó, melyre mindenki felkapja a fejét.

Szex –egy szó, amely mindenkiből kivált valamilyen érzelmi választ. Hogy kiből milyent? Ez függ a neveltetésünktől, és az eddigi életünkben megélt élményeinktől.

Szex – „nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ember által átélhető legmagasabb szintű örömélményt nyújthatja.”

Mit jelent számodra a szex?

Már a kérdés megfogalmazásakor az jutott az eszembe, hogy vajon mennyire eltérő választ fognak adni a férfiak és a nők?

Cindy Meston és David Buss kutatták az okokat, hogy miért szexelnek a nők, és kettőszázharminchét okot találtak. Gyanítom, hogy a férfi válaszok sokkal egyszerűbbek volnának és kevesebb okot sorolnának fel.

Mit jelent a szex? Vibrálást, tapintást, ízlelést, szaglást, örömöt, izgalmat, a kémia zsigeri erejét. De jelen van, mint alapvető emberi szükséglet, meghitt együttlét azzal, akit szeretsz, a testi vágyak, a vonzódás beteljesülése, a bizalom jelképe, testi, lelki önátadás, a boldogság egyik forrása, euforikus érzés, szenvedély, vadság, gyengédség, romantika. Egy jól működő kapcsolat legfontosabb tartó oszlopa, törődés, összeolvadás, odafigyelés, egyesülés, kielégülés, energia, feloldódás, extázis.

Mit fejezhetsz ki a szexualitás által?

Mit fejezhetsz ki a szexualitás által?A szexet – mint minden mást – lehet nagyon jó és nagyon rossz célokra használni. Gyimesi Andrea szerint: „A világon minden a szexről szól. Kivéve a szex, mert az minden másról.”

 • szex közben élheted át legerősebben a férfi, illetve a női mivoltodat
 • fő funkciója a gyermek nemzése, a fajfenntartás eszköze
 • a segítségével növelheted vagy lerombolhatod az önbecsülésedet
 • a segítségével növelheted vagy lerombolhatod a párod önbecsülését
 • megmutathatod, hogy a dominanciát, vagy az alárendelődést kedveled-e inkább, persze váltogathatod is a kettőt
 • megerősítheted az intimitást és szorosabbá teheted a kötelékeket
 • adhatsz és kaphatsz érintést, ölelést, gyengédséget, testi és érzelmi közelséget
 • egészségvédő hatása van, a gyakran szexelők csak feleannyian kapnak infarktust, mint ritkábban szexelő társaik
 • jótékony örömforrás
 • a szex oldja a feszültséget, stressz levezető hatása van, szex után könnyebb relaxálni, és nagyon jót lehet aludni utána
 • a szerelem, a szeretet érzés védi azoknak a férfiaknak a szívét, akik iránt a párjuk kifejezi az erotikus érdeklődését is
 • megmutathatod, mekkora hódító vagy, kihívás, ha kalandot keresel, és minden sikeres hódítás az újdonság varázsát ígéri
 • izgalom forrása, ha titkolni akarod; kockáztatsz, ha félni valód van a lebukástól
 • van, akinek kereseti forrás
 • vannak, akik karriert, előrejutást érnek el általa
 • lehet az agresszió és az erőszak eszköze is (pl.: háborúban a legyőzöttek megalázásának az eszköze)

Gyakoriság a szexben

A kényes kérdések egyike, hogy milyen gyakran „kell” szexuális életet élni. Akiknek nagy a szexuális étvágyuk, naponta szeretnének szexelni, vagy akár naponta többször is. Akiknek kisebb a libidójuk, a heti egy alkalmat is soknak tartják.

Gyakoriság a szexbenNagyban függ a szexuális étvágyunk az általános jóllétünktől, a hangulatunktól, a leterheltségünktől, a lehetőségeinktől, és még vagy ezernyi dologtól.

Mint mindenben, a szex gyakoriságában is állítottak rangsort. Az élen a franciák állnak évente átlagosan százharminchét aktussal, a japánok negyvenhattal zárják a sort. Mi magyarok a negyedikek vagyunk az évi százharmincegy szexuális aktusunkkal, a világátlag százhárom aktus évente.

Ha egy kapcsolatban a partner visszautasítja a szexet, az nem csak annyit jelent, hogy „ma nem, mert fáj a fejem”, hanem jelenti a másik férfiasságának, nőiességének a megkérdőjelezését is. Ha valakit gyakran visszautasítanak, akkor elveszik tőle azt a felemelő érzést, hogy ő képes örömérzést adni, és örömforrást jelenteni egy másik ember számára.

Azt tartják a szexuálterápiával foglalkozó szakemberek, hogy egy szeretői kapcsolatnak is egészségvédő hatása van, ha a szerető egy olyan kapcsolatot kompenzál, ahol a házasság már érzelemmentes, kihűlt, és a társas magány jellemzi. Ha viszont egy jó házasságból lesz szerelmi háromszög, az fokozza a stresszt, mert a lebukás izgalma rizikótényező.

Üzemzavar a szexben

Üzemzavar a szexbenÜzemzavar bárkivel, bármikor előfordulhat. A férfiak erekcióját nagyon sok tényező befolyásolja. A legtöbb erekciós probléma okainak feltárása így kezdődik: egyszer csütörtököt mondtam… s így folytatódik: azóta szorongok, elvesztettem az önbizalmamat, és folyton attól félek, hogy megismétlődik a kudarc. Mivel a férfiak közel 90%-a éli át az esetenkénti merevedési zavart, rendkívül sokat számít, hogy a férfi hogyan reagál a pillanatnyi kudarcra.

Ha nem csinál nagy ügyet belőle, és elfogadja, hogy ez csak pillanatnyi gond, akkor várhatóan legközelebb már minden rendben megy.

Nem közömbös az sem, hogy a partner hogyan reagál. Tipikus női reakció a „nem tetszem már neked”, a „biztosan van valakid”, a „mi van veled tulajdonképpen, kapd össze magad, eddig ezt legalább jól csináltad”.

Amikor aztán a páros csalódottan egymás torkának esik, a férfinak bűntudata és szégyenérzete támad, a nő pedig féltékenyen és csalódottan igyekszik a másikra hárítani a kudarc felelősségét. Ilyenkor gyorsan kialakul a legrosszabb megoldás: az elkerülés. A férfi nem szexel a párjával, mert el akarja kerülni a kudarcot, inkább önkielégítést végez, ami természetesen mindig sikerélményhez juttatja, hiszen nem valódi működési zavarról van szó.

Pedig a helyzet a legtöbbször megoldja magát, ha mindketten elfogadóan viszonyulnak a helyzethez. Ha visszatérő a merevedési zavar, akkor érdemes az okok mögé nézni, és szakember segítségét kérni.

A kielégítő, jó szex is a fejben dől el, amit gondolunk magunkról, a legtöbb esetben az fog bekövetkezni. Ha a kudarc van a gondolataink középpontjában, akkor kudarcot fogunk vallani. A végeredmény szempontjából mindegy, hogy rettegünk a kudarctól, vagy arra fókuszálunk, hogy „nem akarok, nem fogok kudarcot vallani”, amíg a gondolataink a kudarc körül forognak, nem lesz változás.

A női szexualitásról érdemes megjegyezni, hogy a nők számára a legjobb vágyfokozó a partner bókja, hogy ő szép, kívánatos, izgató, és a férfi „nem bír magával, ha csak a közelében van”. A nők esetében az önelfogadást és a bizalom kiépülését segíti a férfi rajongása.

Csehák Hajnalka pszichológus

Szexualitás és lelki egészség

Tanuld meg a jó szexet!

Ha úgy érzed, hogy a szex szó hallatán nem az öröm érzés tölt el, ha elégedetlen vagy a saját szexuális életeddel, ha gyakran érzed azt, hogy inkább elkerülnéd a mai együttlétet, ha túl sűrűnek vagy túl ritkának találod a szeretkezéseket, ha sűrűsödik az üzemzavar az ágyban, akkor legyél bátor és kérj segítséget! A természettől örökölt szexuális késztetésünk örömszerző. Ha nálad ez mégsem így van, akkor valamikor rosszat tanítottak meg neked. Tanuld meg a jó szexet!

Cselekedj, mert a szándék kevés a sikerhez!

Jó szexet akarok!
Jelentkezz egyéni szexuális tanácsadásra!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Pszichés eredetű szexuális problémák

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - korai magömlés

A pszichés eredetű korai magömlés kezeléseA korai magömlés leggyakoribb oka egyértelműen pszichés. Gyakran fordul elő serdülőknél, akik a helytelen szexuális nevelés következtében úgy érzik, hogy valami bűnt követnek el, amikor maszturbálnak, és a bűntudatuk miatt mihamarabb túl akarnak lenni a kielégülésen. Tovább viszik aztán a szexuális problémát a fiatal felnőttkorukra, amikor a tapasztalatlanság, a nemi betegségektől való félelem, vagy a partner teherbe esésétől való aggódás idegesíti őket.

Tapasztalataink szerint az urológustól hozzánk érkező, vagy a korai magömléssel közvetlenül minket kereső férfiak nem nagyon hisznek abban, hogy a gondjaikon lehet segíteni. Gyanakodva, kicsit talán félve, szégyenkezve érkeznek.

Pedig van megoldás, nem kell a szexuális problémákkal együtt élni, vagy megalkudni.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - korai magömlés »

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - merevedési zavarok

Pszichés eredetű merevedési zavarokA tisztán lelki eredetű merevedési zavarra az jellemző, hogy szituáció, és/vagy partnerfüggő, tehát más nővel való együttlétkor nem jelentkezik. Rendkívül gyakori, hogy a merevedés kezdetben létrejön, és akkor szűnik meg - félve a kudarctól - amikor a hímvesszőt be akarják vezetni a hüvelybe. Mindenképpen lelki eredetű zavarra kell gondolni, ha vannak reggeli spontán merevedések, illetve akkor, ha önkielégítéskor van merevedés.

Minden férfival (mint ahogyan minden nővel is) előfordul, hogy nincs a topon, s szeretkezés közben ellanyhul az érdeklődése. A férfiak hátrányos helyzete, hogy ez azonnal meglátszik, illetve érzékelhető. Ez zavarba hozhatja a férfit, megszégyenülve érzi magát, s gyakran a női partner rosszul is reagálja le a helyzetet.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - merevedési zavarok »

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - a vágy hiánya és egyéb férfi szexuális problémák

Pszichés eredetű merevedési zavarokA férfi vágyának csökkenését – bármily hihetetlen is -, a leggyakrabban a női partner viselkedésre, reakciója okozza. Mindenkinek érdemes tudni, hogy a férfi a szexualitásában a legsebezhetőbb. Ha a férfias teljesítményében leszólják, az kihat az egész életére, a mindenkori teljesítményére. Hiszen a férfiak a teljesítményen keresztül mérnek mindent, Aki teljesíteni tud, aki helytáll, az a férfi – így gondolkodnak. Akarva – akaratlanul, de állandóan összehasonlítják önmagukat másokkal. Könnyen ördögi körbe kerülnek, ha úgy érzik, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - a vágy hiánya és egyéb férfi szexuális problémák »

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknél

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknélA szexuális problémák még mindig tabu témának számítanak, lassan tudatosulnak, hiszen a nők többnyire elnézőek, és magukban keresik a hibát. Csak hosszú évek kielégületlensége után merik kimondani, hogy nincs minden rendben az ágyban. Lehet, hogy fájdalmas a behatolás, kevés a ráhangolódás, vagy túl gyors és önző a férfi.

A női szexualitás nagyon összetett folyamat, gyakran elég egy vita vagy veszekedés, és a nő vágya elszáll. A nő a leggyakrabban érzelmi okból tagadja meg a szeretkezést, közismert a banális fejfájás, aminek a hátterében mindig valami szorongás, depresszív hangulat, kellemetlen nappali vagy éjszakai élmény áll.

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknél »

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelem

A szerelem és a szexuális vágy különbségeMeg kell tudni különböztetni a szexuális vágyat a szerelemtől. A nemi vágy, a megkívánás kielégítése esetében a partner személyisége másodlagos, a lelki tulajdonságai nem sokat számítanak, szerelem esetén viszont a partner egyénisége és kizárólagossága a legfontosabb. Ezért élik meg a megcsalt személyek azt, hogy a párjuk részéről elmúlt a szerelem. S ha a „megcsaló” partner valamilyen módon bizonyítani tudja, hogy csak a nemi vágyát elégítette ki, érzések nem játszottak szerepet a megcsalásban, akkor a párkapcsolat egyensúlya könnyen helyre billen.

Sokan még ma is azt gondolják, hogy a szerelem csak illúzió. A romantikus szerelem valóban az, mert a romantikus szerelem a bennünk élő partnerideál képét és viselkedését vetíti ki valakire a környezetünkből. A romantikus szerelem hangulatos és túlzott reményeket kelt bennünk, így elkerülhetetlenül csalódással végződik.

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelem »

Pszichés eredetű szexuális problémák - A férfi és a női szexualitás fejlődése

A szexualitás, mint tanulási folyamatA pszichoszexuális fejlődés a csecsemőkorban kezdődik, és végig kíséri az egész életünket. Elválaszthatatlan kölcsönhatásban van a személyiségünkkel. (Már megint visszaköszön a személyiségfejlesztés fontossága.)

A férfi és a nő egyaránt szeretne kielégítő szexuális életet élni. Mindketten azt akarják, hogy önmaguk és párjuk is kielégüléshez jusson. Ehhez a helyes nemiszerep-viselkedés elsajátítása szükséges.

Az érett szexualitás tanulással sajátítható el.

Pszichés eredetű szexuális problémák - A férfi és a női szexualitás fejlődése »

Pszichés eredetű szexuális problémák - Szexualitás és lelki egészség

Szexualitás és lelki egészségSzex – egy szó, melyre mindenki felkapja a fejét.

Szex –egy szó, amely mindenkiből kivált valamilyen érzelmi választ. Hogy kiből milyent? Ez függ a neveltetésünktől, és az eddigi életünkben megélt élményeinktől.

Szex – „nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ember által átélhető legmagasabb szintű örömélményt nyújthatja.”

Pszichés eredetű szexuális problémák - Szexualitás és lelki egészség »

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben

Tévhitek a szexbenA szexualitás körül nagyon sok vélemény, tanítás, és információ kering. Ha valamit gyakran hallunk, vagy sokfelől halljuk ugyanazt az információt, akkor hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül elhinni. A szexuális életünkre is igaz, hogy jobbá tehetjük, ha megértjük az ágyban történő viselkedésünk mozgatórugóit, és ugyanennyi figyelmet szentelünk a párunk viselkedésének megértő elfogadására is. A teljesség igénye nélkül vizsgáljunk meg néhány tévhitet.

Ha úgy érzed, hogy feszültséget okoz benned vagy a párodban a szexuális életetek gyakorisága, ha nem tudod, mikor is tudnál időt szakítani a szexre, ha diszharmónia van köztetek szexuális téren, ha sok benned a gátlás, ha a lelked legmélyén helytelen, gusztustalan, „bűnös” élvezetnek tartod a szexuális aktust, akkor gyere és kérj segítséget! Hogy neked se kelljen lemondani erről a csodálatos örömforrásról!

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.