Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Pszichés eredetű szexuális problémák

A férfi és a női szexualitás fejlődése

A szex a hosszabb élet titka?

A férfi és a női szexualitás fejlődéseA jó szex minden ember életében kívánatos dolog. Örömforrás. Nem egyedüli örömforrás, de nagyon fontos része a párkapcsolatnak. No és az egészségünknek is.

A San-Franciscói Egyetem kutatói 25 éven át kutatták a szex hatását az emberi életre. Azoknál az embereknél, akik heti rendszerességgel (heti 2 alkalom) éltek szexuális életet, ezt találták:

 • megnyugtatta őket
 • önbizalmat adott
 • erősítette a családi köteléket
 • sikeresebbé tette a munkát
 • optimista életszemléletet okozott
 • meghosszabbította, megnövelte az élettartamot
 • ritkábban betegedtek meg (különösen ritkák a megfázások)
 • jobb volt a kedélyük, nyitottá váltak
 • könnyebben teremtettek kapcsolatot
 • önzetlenül jóságos magatartásúakká váltak.

Honnan indul a szexualitásunk?

Honnan indul a szexualitásunk? A pszichoszexuális fejlődés.A pszichoszexuális fejlődés a csecsemőkorban kezdődik, és végig kíséri az egész életünket. Elválaszthatatlan kölcsönhatásban van a személyiségünkkel. (Már megint visszaköszön a személyiségfejlesztés fontossága.)

A férfi és a nő egyaránt szeretne kielégítő szexuális életet élni. Mindketten azt akarják, hogy önmaguk és párjuk is kielégüléshez jusson. Ehhez a helyes nemiszerep-viselkedés elsajátítása szükséges.

Az érett szexualitás tanulással sajátítható el.

Milyen témakörök ismerete nélkülözhetetlen?

 • Az élettani változások ismerete
 • A fantáziálás
 • A tanulási folyamat

Amikor szexuális problémákkal találkozom a munkám során, mindig végigmegyünk a fenti folyamaton, mert ebben a három lépésben mindig megtalálható az elakadás oka, ami az aktuális szexuális problémát okozza.

 • Az élettani változások a szexben

  Az élettani változások a szexbenAz élettani változások ismerete elkerülhetetlen. Dióhéjban: a nemi szervek ingerlékenysége a serdülőkorban fokozódik. Ebben a korban a másik nem bármelyik tagja kiválthatja a nemi izgalmat, később azonban a nemi izgalmat kiváltó hatások köre szűkül. Először már csak bizonyos emberek váltanak ki nemi izgalmat a felnőttből, később pedig a nemi izgalom kiváltásához az érzékszervek valamilyen kapcsolódása szükséges (látni, érinteni, illatát megérezni, csókolózva „megízlelni”, hangját hallani). Az idegrendszer a nemi izgalom hatására élettani változásokat hoz létre: nők esetében a mellbimbó és a csikló merevedése, nedvessé válnak a szeméremajkak és a hüvelybemenet, férfiak esetében a hímvessző merevvé válik.

  Kutatások igazolják, hogy a nő és férfi szexuális reakciója négy egymás utáni fázisban következik be. Ezek: az izgalom, a plato (tetőzés), az orgazmus és az oldódás. Az egyiket folyamatosan követi a másik, és a folyamat mindkét nemnél azonos.

  A négy fázisban a szexuális reakciót két alapvető élettani mechanizmus okozza: az egyik a vérbőség, a másik a fokozott izomfeszültség a miotónia.

  A megnövekedett véráram hatására a nemi szervekben vérbőség keletkezik, s ennek hatására a szövetek megduzzadnak, és általában a színük is megváltozik. Ezzel együtt megjelenik egy másik élettani jelenség, a fokozott izomfeszültség. Ez jelen van az akarattól függő vázizmokban is, és az akarattól független simaizmokban is. Az értágulás és az izomfeszültség hatására gyorsul a szívritmus, a légzési ritmus, emelkedik a vérnyomás, megnő a verejtékezés. Ezek a külső jelek nem csak a genitáliákban okoznak látható fizikai változásokat, hanem a test egész felületén is jól láthatóak. Emiatt a nemi izgalom nem titkolható mások előtt.

 • A fantáziálás szerepe a szexuális fejlődésben

  A fantáziálás szerepe a szexuális fejlődésbenFejlődéslélektanból tudjuk, hogy a kamaszodást megelőző években a fiúk és a lányok erőteljesen elkülönülnek egymástól. A fiúk kizárólag fiúkkal barátkoznak a lányok pedig lányokkal. Egymással nagyjából annyi kapcsolatuk van, hogy megkritizálják és leszólják egymást.

  A 11-12. életév táján beindul egy lassú változási folyamat: az egymás iránti érdeklődés megnő és megkezdődik a két nem keveredése. Megkezdődnek az „együtt járások”, és ezzel megkezdődik a saját és a másik nem testének a felfedezése, feltérképezése.

  A kezdeti tétova „gyakorolgatás” eredményeképpen a kapcsolatok egyre tartósabbak lesznek, és egyre erőteljesebb motívummá válik a szexualitás és a szerelem.

  A fantáziálás szinte ugyanolyan fontos, mint az élettani változások ismerete. A nemiség körüli fantáziatevékenység egy pszichoszociális fejlődési lépcsőfok. Hiszen a találkozást, a nemi izgalmat, a nemi aktust eleinte csak a fantáziájában éli át az ember. A fantázia tevékenység segíti a tanulási folyamatot, „fejben gyakorolunk”, hiszen a szexuális tevékenység tanulással és gyakorlással sajátítható el.

 • A szexualitás, mint tanulási folyamat

  A szexualitás, mint tanulási folyamatA tanulási folyamat során élményekre, tapasztalatokra van szükség, hogy kialakulhasson az érett szerelmi képesség. A férfi és a nő a partnerkapcsolatok során megtanulja, hogyan öltözködjön, viselkedjen, hogyan tisztálkodjon, milyen benyomást keltsen, hogyan érintkezzen a másikkal, hogy a partnerében felkeltse a nemi vágyat. Eleinte a fiúk és a lányok, a férfiak és a nők is gátlásokkal, sőt félelmekkel küzdenek, és a gyakorlás, a partnerkapcsolatok tapasztalatai segítenek abban, hogy jobban megismerjék a saját, valamint a partner igényeit. Amíg a fantáziálás folyamatában az elképzelt partnernek soha nem voltak igényei, a valóságos kapcsolatban meg kell tanulni a partner igényeihez való alkalmazkodást. Ezekben a kapcsolatokban fejlődik a személy szexuális reakcióképessége.

Megszűntetjük pszichés eredetű szexuális problémáidat!

Megszűntetjük pszichés eredetű szexuális problémáidat!Bárkinek az életében előfordulhat bármilyen szexuális probléma. Senkinek nincs védőoltása ellene. A kielégítő, jó szex azonban tanulható, a szexuális kultúra fejleszthető.

Ezt a tanulási folyamatot segítjük Stúdiónkban. Tapasztalataink szerint az urológustól hozzánk érkező, vagy a korai magömléssel közvetlenül minket kereső férfiak nem nagyon hisznek abban, hogy a gondjaikon lehet segíteni. Gyanakodva, kicsit talán félve, szégyenkezve érkeznek.

Pedig semmi ok, hogy bárki kellemetlenül érezze magát, egészen egyszerű dolgok történnek a Stúdiónkban. Négyszemközti beszélgetés keretében kikérdezzük a hozzánk érkezőt a jelenlegi problémájáról, annak kialakulásáról, előzményeiről, s arról is, hogy milyen megoldásokat próbált ki eddig, s milyen eredménnyel. A problémafeltáró beszélgetés után elkezdődik a közös munka, hiszen van megoldás, nem kell a szexuális problémákkal együtt élni, vagy megalkudni.

A tapasztalat valóban azt mutatja, hogy egyedül nem megy. Kérd a segítségünket! Neked az a dolgod, hogy kitárulkozz, nekünk az, hogy megszűntessük a pszichés eredetű szexuális problémáidat.

Cselekedj, mert a szándék kevés a sikerhez!

Jó szexet akarok!
Jelentkezz egyéni szexuális tanácsadásra!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Pszichés eredetű szexuális problémák

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - korai magömlés

A pszichés eredetű korai magömlés kezeléseA korai magömlés leggyakoribb oka egyértelműen pszichés. Gyakran fordul elő serdülőknél, akik a helytelen szexuális nevelés következtében úgy érzik, hogy valami bűnt követnek el, amikor maszturbálnak, és a bűntudatuk miatt mihamarabb túl akarnak lenni a kielégülésen. Tovább viszik aztán a szexuális problémát a fiatal felnőttkorukra, amikor a tapasztalatlanság, a nemi betegségektől való félelem, vagy a partner teherbe esésétől való aggódás idegesíti őket.

Tapasztalataink szerint az urológustól hozzánk érkező, vagy a korai magömléssel közvetlenül minket kereső férfiak nem nagyon hisznek abban, hogy a gondjaikon lehet segíteni. Gyanakodva, kicsit talán félve, szégyenkezve érkeznek.

Pedig van megoldás, nem kell a szexuális problémákkal együtt élni, vagy megalkudni.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - korai magömlés »

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - merevedési zavarok

Pszichés eredetű merevedési zavarokA tisztán lelki eredetű merevedési zavarra az jellemző, hogy szituáció, és/vagy partnerfüggő, tehát más nővel való együttlétkor nem jelentkezik. Rendkívül gyakori, hogy a merevedés kezdetben létrejön, és akkor szűnik meg - félve a kudarctól - amikor a hímvesszőt be akarják vezetni a hüvelybe. Mindenképpen lelki eredetű zavarra kell gondolni, ha vannak reggeli spontán merevedések, illetve akkor, ha önkielégítéskor van merevedés.

Minden férfival (mint ahogyan minden nővel is) előfordul, hogy nincs a topon, s szeretkezés közben ellanyhul az érdeklődése. A férfiak hátrányos helyzete, hogy ez azonnal meglátszik, illetve érzékelhető. Ez zavarba hozhatja a férfit, megszégyenülve érzi magát, s gyakran a női partner rosszul is reagálja le a helyzetet.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - merevedési zavarok »

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - a vágy hiánya és egyéb férfi szexuális problémák

Pszichés eredetű merevedési zavarokA férfi vágyának csökkenését – bármily hihetetlen is -, a leggyakrabban a női partner viselkedésre, reakciója okozza. Mindenkinek érdemes tudni, hogy a férfi a szexualitásában a legsebezhetőbb. Ha a férfias teljesítményében leszólják, az kihat az egész életére, a mindenkori teljesítményére. Hiszen a férfiak a teljesítményen keresztül mérnek mindent, Aki teljesíteni tud, aki helytáll, az a férfi – így gondolkodnak. Akarva – akaratlanul, de állandóan összehasonlítják önmagukat másokkal. Könnyen ördögi körbe kerülnek, ha úgy érzik, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak.

Pszichés eredetű szexuális problémák férfiaknál - a vágy hiánya és egyéb férfi szexuális problémák »

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknél

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknélA szexuális problémák még mindig tabu témának számítanak, lassan tudatosulnak, hiszen a nők többnyire elnézőek, és magukban keresik a hibát. Csak hosszú évek kielégületlensége után merik kimondani, hogy nincs minden rendben az ágyban. Lehet, hogy fájdalmas a behatolás, kevés a ráhangolódás, vagy túl gyors és önző a férfi.

A női szexualitás nagyon összetett folyamat, gyakran elég egy vita vagy veszekedés, és a nő vágya elszáll. A nő a leggyakrabban érzelmi okból tagadja meg a szeretkezést, közismert a banális fejfájás, aminek a hátterében mindig valami szorongás, depresszív hangulat, kellemetlen nappali vagy éjszakai élmény áll.

Pszichés eredetű szexuális problémák nőknél »

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelem

A szerelem és a szexuális vágy különbségeMeg kell tudni különböztetni a szexuális vágyat a szerelemtől. A nemi vágy, a megkívánás kielégítése esetében a partner személyisége másodlagos, a lelki tulajdonságai nem sokat számítanak, szerelem esetén viszont a partner egyénisége és kizárólagossága a legfontosabb. Ezért élik meg a megcsalt személyek azt, hogy a párjuk részéről elmúlt a szerelem. S ha a „megcsaló” partner valamilyen módon bizonyítani tudja, hogy csak a nemi vágyát elégítette ki, érzések nem játszottak szerepet a megcsalásban, akkor a párkapcsolat egyensúlya könnyen helyre billen.

Sokan még ma is azt gondolják, hogy a szerelem csak illúzió. A romantikus szerelem valóban az, mert a romantikus szerelem a bennünk élő partnerideál képét és viselkedését vetíti ki valakire a környezetünkből. A romantikus szerelem hangulatos és túlzott reményeket kelt bennünk, így elkerülhetetlenül csalódással végződik.

Pszichés eredetű szexuális problémák - A szex és a szerelem »

Pszichés eredetű szexuális problémák - A férfi és a női szexualitás fejlődése

A szexualitás, mint tanulási folyamatA pszichoszexuális fejlődés a csecsemőkorban kezdődik, és végig kíséri az egész életünket. Elválaszthatatlan kölcsönhatásban van a személyiségünkkel. (Már megint visszaköszön a személyiségfejlesztés fontossága.)

A férfi és a nő egyaránt szeretne kielégítő szexuális életet élni. Mindketten azt akarják, hogy önmaguk és párjuk is kielégüléshez jusson. Ehhez a helyes nemiszerep-viselkedés elsajátítása szükséges.

Az érett szexualitás tanulással sajátítható el.

Pszichés eredetű szexuális problémák - A férfi és a női szexualitás fejlődése »

Pszichés eredetű szexuális problémák - Szexualitás és lelki egészség

Szexualitás és lelki egészségSzex – egy szó, melyre mindenki felkapja a fejét.

Szex –egy szó, amely mindenkiből kivált valamilyen érzelmi választ. Hogy kiből milyent? Ez függ a neveltetésünktől, és az eddigi életünkben megélt élményeinktől.

Szex – „nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ember által átélhető legmagasabb szintű örömélményt nyújthatja.”

Pszichés eredetű szexuális problémák - Szexualitás és lelki egészség »

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben

Tévhitek a szexbenA szexualitás körül nagyon sok vélemény, tanítás, és információ kering. Ha valamit gyakran hallunk, vagy sokfelől halljuk ugyanazt az információt, akkor hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül elhinni. A szexuális életünkre is igaz, hogy jobbá tehetjük, ha megértjük az ágyban történő viselkedésünk mozgatórugóit, és ugyanennyi figyelmet szentelünk a párunk viselkedésének megértő elfogadására is. A teljesség igénye nélkül vizsgáljunk meg néhány tévhitet.

Ha úgy érzed, hogy feszültséget okoz benned vagy a párodban a szexuális életetek gyakorisága, ha nem tudod, mikor is tudnál időt szakítani a szexre, ha diszharmónia van köztetek szexuális téren, ha sok benned a gátlás, ha a lelked legmélyén helytelen, gusztustalan, „bűnös” élvezetnek tartod a szexuális aktust, akkor gyere és kérj segítséget! Hogy neked se kelljen lemondani erről a csodálatos örömforrásról!

Pszichés eredetű szexuális problémák - Tévhitek a szexben »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.