Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A csapatépítés aranyszabályai

Összeállítás híres vitorlázók írásaiból

Csapatépítés és csapatépítő tréningA versenyeket és a regattákat a legtöbben elvesztik, és nem megnyerik - ami igaz ugyanúgy a legkisebb regattára, mint az olimpiára. A győztes csapat több mint a tagjainak az összege.

A csapatépítés alapja a megfelelő emberek kiválasztása

Egy jó csapat összeállításához a megfelelő emberek keveréke szükséges. Hiba, csak olyanokat keresni, akik tehetséges vitorlázók. Sokkal jobb olyan embereket kiválasztani, akikkel szívesen vitorlázol, és ők is szívesen vitorláznak veled, lehetőség szerint persze beválasztva tehetséges vitorlázókat, akik akarják és képesek is átadni tudásukat társaiknak. Figyelembe véve ezeket, jobb esélyed van arra, hogy összeállíts egy kiegyensúlyozott csapatot.

Mint minden projekt, vállalkozás esetén, a körülöttünk levő emberek kvalitása befolyásolja a végeredményt. Válaszd ki a csapat tagjait úgy, hogy jól kijöjjenek egymással, és legyen meg a csapatban egyfajta egyensúly, a különféle adottságú emberek között.

Ha van már egy mag körülötted, akikkel rendszeresen együtt vitorláztok, akkor már eleve lesz egy stabil bázisod, amire építhetsz. Próbálj meg olyan új tagokat találni, akik ugyanolyan típusú hajón, mint a tied, már szereztek tapasztalatot.

Ha nulláról indulsz, akkor a legénység kiválasztása lesz a legfontosabb tényező, hogy egy sikeres és élvezetes projektet végrehajts. Olyan embereket kell keresned, akik a következő követelményeknek többnyire megfelelnek:

 • tud vitorlázni
 • lelkes
 • elkötelezett
 • képes mindent beleadni, ha szükséges
 • jó társaság

Ne kezdjél nagyon eltérő összsúlyú legénységgel, mint az adott osztály legjobbjai.

Létkérdés, hogy akármennyire is nyerni akarsz, ne uralhassák a hajót „primadonnák”, akik elrontják a szórakozást és lerombolják az igazi siker lehetőségét. A vitorlázás elsősorban kellemes időtöltés kell legyen.

A lelkesedés és az elkötelezettség az az alap, amire a legeredményesebben lehet építeni egy új csapatot.

A sikeres csapatépítés egyik titka a csapat jó vezetése

Nincs különbség egy amatőr vagy egy profi csapat vezetése között. Mindkét csoport különböző igényű, és képességű egyénekből áll. Ha a megfelelő ütemtervet és célt dolgozod ki, akkor kialakul a természetes fegyelem a csapatban.

A kapitánynak kell vezetni a csapatot, de szintén fontos a legénység bevonása a menedzselés folyamatába. Meg kell állapodni a közös célokban és értékekben. Mindenki számára ki kell jelölni egy részterületet, ami az ő felelőssége lesz, és ösztönözni kell egymás segítésében. Ugyancsak biztosítani kell a jó kommunikációt mind a parton, mind a vízen.

A hajó vezetése magában foglalja a hajó és a legénység menedzselését. Nem feltétlenül szükséges, hogy a kapitány legyen a legjobb vitorlázó a hajón. Nagyon gyakran egy csapat jó vitorlázó csak azért nem képes sikert elérni, mert hiányzik az a koncentráció, amit egy jó kapitány előhoz csapatából. Az is fontos továbbá, hogy a kapitány a menedzselés közben megszerezze a csapat bizalmát és kivívja tiszteletét, hogy amikor a verseny napja eljő, akkor biztosan mindenki a legjobb teljesítményét nyújtsa.

A legjobb teljesítménynövelő tényező, ami egy versenyhajót előrelendíthet az, amit a legénység képes csak adni. Tehát a cél, hogy egy egyszerre vidám és sikeres legénységet vezess a bóják körül.

Ha a hajó teljesítményét valaki lerontja, akkor a verseny után kell ezzel a problémával foglalkozni - a megbeszélésen.

Minden edzés és versenynap, legyen kellően megszervezve, eligazító és értékelő megbeszéléssel. Így mindenki tudja még a rajt előtt, hogy mi is történik, és a csapat minden tagjának van lehetősége elmondani a véleményét a nap végén.

Minden kijelölt feladatot igyekezzünk minél tökéletesebben végrehajtani.

Sose beszéljünk negatívan csapattársunkról a hátuk mögött.

A pénz minden dolog elrontója lehet, a szólás szerint, és ugyancsak az alfája és omegája a sikernek vagy a bukásnak a vitorlás versenyzésben.

Legalább annyi módja van egy hajó fenntartásának, ahány tulajdonos. Nagyobb hajókon, különösen az élmezőnyhöz tartozókon, természetes dolog, ha a tulajdonos fizet majdnem mindent. Vízhatlant és egyéb öltözéket is biztosit az állandó legénységnek, különösen, ha egyenruháról van szó. Ilyen hajókon étel és ital (alkoholmentes) általában biztosított, de kevéssé elegáns hajókon szokás az is, hogy a legénység részt vállal a verseny közvetlen költségeiből (étel, ital, szállás). Sok kisebb hajót szövetkezeti formában tartanak fenn, az állandó legénység részt vállal a hajó fenntartásának költségeiből is, de ebben az estben nagyobb a beleszólásuk a versenyprogramba, és a versenyen kívül is használhatják a hajót.

A csapatépítés aranyszabályai

 • Olyan célt kell választani, aminek rendelkezésre állnak az anyagi fedezetei.
 • Mindig pontosan tisztázzuk a részleteket a legénységgel, a kormányossal, és a tulajdonossal. Legyünk biztosak abban, hogy mindenki tudja a szezon kezdete előtt, hogy kinek, miért kell fizetni. Az összevisszaság csak rossz érzéseket szül, ami könnyen tönkreteheti a vitorlázást.
 • Ha edzésre készülünk, akkor legyen precíz edzésterv. Az emberek sokkal szívesebben gyakorolnak, ha látják, hogy hasznosan töltik az idejüket. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az edzések változatosak legyenek, hogy mindenkinek megmaradjon az érdeklődése. Például 20 halzolás egymás- után jó móka a kormányosnak, de a backstag kezelőknek elegük van 6-7 után. Hasonlóan, órákon keresztül kreuzolva nehéz motiválni a bowmant. Általában jobb több, rövidebb edzést tartani - az emberek keményebben fognak dolgozni.
 • Légy mindig pontos, különösen, ha a hajón találkozik a csapat. Ha hat embernek 15 percet kell várakoznia, akkor az egyenértékű másfél órányi edzés ill. munka elfecsérlésével.
 • Túl egyszerű az időjárásra fogni a rossz teljesítményt.
 • Ha valami gond van a hajóval vagy a legénységgel, beszéljük meg együtt a teljes csapattal. Mindig az a jobb, ha a megfelelő időben felszínre hozzuk a problémát.
 • A hajón mindenki fontos. A kapitány feladata elérni, hogy mindenki értékesnek érezze magát a fedélzeten.
 • El kell kerülni, - kivéve valamilyen sürgős, azonnali megoldást követelő, kiélezett helyzetben - hogy akárkire is rákiabáljunk a hajón. Ez ugyanis sohasem szül jó vért.
 • Amennyiben egy nap több futamot is tartanak, ne ebédeljünk a futamok között, amíg a hajó teljesen nem áll készen a következő futamra. Ha egy vagy két csapattag még a spinakert pakolja, miközben a többiek ebédelnek, az rossz hatással van a csapatszellemre.
 • Ha a hajó versenyen vesz részt, akkor minden csapattag legyen tisztában, azzal, hogy csak korlátozott felszerelést hozhat magával.
 • A taktikus, a kormányos vagy navigátor is segíthet összehajtogatni a vitorlákat. Ez sokat jelent azoknak az embereknek, akik egész nap ezt tették. Igyekezzünk rendet rakni, miközben a kikötő felé haladunk. Ha a kikötéskor a kötélzet rendezett és a vitorlák el lettek pakolva, akkor látszik, hogy a legénység jól szervezett profikból áll. Ezután már mindenki mehet haza - vagy a sörsátorba!
 • Ha több futam esik egy napra, akkor a szünetekben legalább egy embernek a versenyek közti időben is a feladatokra kell összpontosítania. Könnyen a zsűri hajótól messzire kerülhetünk, elmulasztjuk a startjelzést.
 • A nap végén mindenkinek segítenie kell a hajó rendberakásában. Ne sétáljunk el, amint a hajó kikötött, hogy a legénység rakjon rendet.

Tevékenységi körök a hajón

Általánosságban jobb, ha a legénység tagjai specializálódnak, mint amikor szívesen tesznek bármit. Ez az egyénnek konkrét, saját feladatot ad és egyben felelősséget a végkimenet tekintetében. Ha más emberek feladataiba is belekezdünk, átnyúlunk a verseny alatt, az nemcsak felbosszanthatja őket, de a koncentrációjukat is akadályozza.

A hajón mindenkinek tudnia kell, hogy kinek kivel kell beszélnie, és miről. Vannak helyzetek (rajtolás, kibontakozás, bójavétel stb.) amikor a poénkodás, beszélgetés tiltott kel legyen a hajón, mert nagyon megzavarja a csapatot a koncentrálásban.

Ha valamit mondani akarsz, mond hangosan és érthetően. Ha nincs meg a kellő önbizalmad, hogy hangosan és érthetően mond, akkor ne mondj semmit.

Koncentrálás a hajón

Meghatározó fontosságú, hogy mire fókuszálja a figyelmét a verseny alatt a legénység. Alapvetően a legénység tagjainak szeme vagy a hajón vagy azon kívül van.

„Szemek a hajón” - elhangzik a vezényszó, a legénység a vitorlák beállítására, kötelek helyes befűzésére és egyéb általános tennivalókra koncentrál.

„Szemek kint” - a többi hajóra, taktikai megfontolásokra, szélirányváltozásokra, hullámokra koncentrál a többség. Ezáltal a kormányosnak újabb "szemeket" tudnak adni.

A jó Bowman figyeli az eseményeket, az előttünk levő hajót, amint kerüli a bóját, és előre kikövetkezteti mire lesz szükség a továbbiakban.

El kell dönteni, hogy mit hogyan nevezünk, pl. a pálya jobboldala mindig a jobb kéz felé eső oldal a szélirány felé fordulva, vagy változik-e hátszeles menetben? Nem számít, melyik definíciót használjuk, csak mindenki számára egyértelmű legyen a terminológia.

Csak onnan lehet végigvitorlázni a versenypályán, ahol a hajó éppen van. Nem lehetséges abból a pozícióból folytatni a versenyt, ahol lennénk, ha nem lett volna az a szélirányváltozás, technikai probléma, rosszul vett bója tíz perccel ezelőtt.

A csapatépítés titkai a vitorlázás szemszögéből

Miért jó csapatban dolgozni?

Mindannyian tagjai vagyunk különféle csoportoknak. A családtagjaink csoportjának, amelybe beleszületünk, a baráti közösségünknek, az iskolai osztálynak, a munkahelyi kollektívának.

Hogyan lesz a csoportból csapat? Mivel több egy munkahelyi csoportnál a munkahelyi csapat?

A csapat tagjai egy meghatározott cél érdekében dolgoznak együtt, nem csak úgy együtt vannak. A csapatban dolgozás lehetőséget ad az egyes emberek fejlődésére, a társas kapcsolataik hatékony működtetésére. A csapatban mindenki azt a munkát végezheti, amely a személyiségének, tudásának legjavát hasznosítja.

A csapat összehangolja az egyes emberek erejét, így értékes munkahelyi tőke keletkezik.

Mindannyian tudjuk, hogy a munkavégzés feszültségekkel, időnként konfliktusokkal jár.

Az tehát nem kérdés, hogy létezik a munkahelyi stressz, s hogy mindannyian ki vagyunk téve neki.

A kérdés az, hogyan győzzük le a feszültségeket. Tudjuk-e, hogyan bánjunk a nem megfelelő munkahelyi körülményekkel, a rossz munkaszervezéssel, a követelőző főnökkel, a pletykákkal, a saját bizonytalanságunkkal?

A munkahelyi követelmények várhatóan növekedni fognak. Mégsem a követelmények azok, amelyek megmérgezik a hangulatunkat, hanem az apró munkahelyi konfliktusok.

Ezek az apró konfliktusok a munkáról a személyes ügyekre terelik a figyelmet, ezzel rontva a munka hatékonyságát.

Bizonyított tény, hogy a csapatmunka sokat lendíthet egy vállalt vagy vállalkozás eredményességén. A munkatársak szaktudása és felkészültsége az alap, de a hatékonyság megsokszorozódik, ha a munkavégzés egymást segítve, kreatív hangulatban történik. A jó csapatmunka elérésének a módszere a csapatépítő tréning, amely mérhetően emeli a munka hatékonyságát.

Töltsd ki az alábbi Kapcsolatfelvételi lapot, és munkatársunk néhány napon belül megoldási javaslattal fog keresni!

Fontos, hogy tudd: a kapcsolatfelvétel kötelezettség nélküli.

Kedvedre válogathatsz a professzionális alternatívák közül. Igényeidhez igazítjuk a tréningjeinket.

Csapatépítés, csapatépítő tréningek: További információ a csapatépítő tréning lehetőségeinkről »

Csapatépítés: További hasznos olvasmányok a csapatépítés témaköréből »

Csapatépítés, csapatépítő tréningek: További információ a csapatépítő tréning kínálatunkról »

Kapcsolatfelvételi lap
Csapatépítés, csapatépítő tréning igénylő cégA csapatépítő tréning kulcskérdései

Jelőld ki az általad igényelt kérdéseket!


Egyéb igény

(létszám, időtartam, ellátás, egyéb oktatási kérdések stb.)


Csapatépítés, csapatépítő tréning

Csapatban dolgozni jó - csapatépítés, csapatépítő tréning
Az absztrakt erőforrásoknak egyik része az emberi tőke, a (Human Capital). Régen attól féltek az emberek, hogy az egyre modernebb gépek megjelenésével az emberi munkaerő feleslegessé válik. Tanulmányainkból ismerjük, hogy az ipari forradalom idején az emberek tiltakozásul összetörték a gépeket, féltve a munkájukat. Ma már minden munkahelyi vezető tudja, hogy az intelligens gépek nagyon fontosak és nélkülözhetetlenek. Ugyanakkor az okos munkahelyi vezető azt is tudja, hogy munkatársainak tudása és tapasztalata, lelkesedése és elkötelezettsége, hűsége és teljesítménye nélkül nem lehet sikeres a munkája.

Csapatban dolgozni jó: csapatépítés, csapatépítő tréning »


A csapatépítés aranyszabályai
Mint minden projekt, vállalkozás esetén, a körülöttünk levő emberek kvalitása befolyásolja a végeredményt. Válaszd ki a csapat tagjait úgy, hogy jól kijöjjenek egymással, és legyen meg a csapatban egyfajta egyensúly, a különféle adottságú emberek között.

A csapatépítés aranyszabályai »


A csapatépítés csapdája
A csapatépítés célja, hogy valamilyen változás történjen. Az elvárások széles skálán mozognak, és nem is egyértelműek. A cégtulajdonos azt várja, hogy egy két-három napos tréning során a résztvevők képzettsége és motivációs szintje nőjön, lojalitásuk kiteljesedjen. A résztvevők azt várják, hogy szórakozzanak, kikapcsolódjanak, jól érezzék magukat. A főnök elvárása a kemény munka, a résztvevőké a jól megérdemelt pihenés.

A csapatépítés csapdája »


Az állásinterjú
Sokat olvashatunk arról, hogyan is kell felkészülni egy állásinterjúra. Mármint a jelöltnek. Mit kell tenned neked, milyen taktikát kell választanod, aki mint a céged felelőse az asztal másik oldalán ülsz? Az alábbi cikk ehhez nyújt hasznos segítséget Joel Spolsky: The Guerrilla Guide to Interviewing című cikke felhasználásával.

Az állásinterjú »


Törvényszerű a munkahelyi konfliktus?
A státusokért folyó hatalmi harcok közepette előbb-utóbb törvényszerű a munkahelyi konfliktus. A helyzetet csak nehezíti, hogy a hatalom természetes velejárója a félelem, amely könnyen életünk részévé válhat.

Törvényszerű a munkahelyi konfliktus? »


A munkahelyi konfliktusok kezelése
A felmérések tanulsága szerint a munkavállalók kb. 3,5% tapasztalja munkahelyén, hogy azonos szinten álló kollégák által, ill. a munkahelyi vezetői részéről tudatos, szisztematikus, gyakori, hosszabb ideig tartó támadásoknak van kitéve. Mindannyian átéltünk már furcsa beszólásokat, arcátlan kéréseket, „ballábbalkelős” hangulatokat. Ezeket mindennapi kommunikációnkban, érzékenységünknek megfelelően kezeljük le és tudjuk viszonylag gyorsan magunk mögött. Amikor az amúgy is stresszes munkahelyi életben ezek a támadások megszaporodnak, és akár egyetlen munkatárs is azokat kirekesztésként és diszkriminációként éli meg, akkor már mobbingról beszélhetünk.

A munkahelyi konfliktusok kezelése »


A konfliktus és a csoport
A szervezeten belüli konfliktusra való reagálás esetén alapvetően három lehetőség létezik:
 • Figyelmen kívül hagyás;
 • A megoldás meghatározása;
 • A tagok megtalálják a saját megoldásukat.

A konfliktus és a csoport »


Munkahelyi terror
Nagyon sok munkahelyen tapasztalható, hogy rossz a munkahelyi légkör. Sokan betegállományba menekülnek, és nagy a munkahelyi fluktuáció. Gyakran a munkahelyi vezetők nem is gondolnak arra, hogy mennyibe is kerül mindez a munkavállalónak és a munkaadónak egyaránt.

Munkahelyi terror »


Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás
A vállalkozók energikusak, hosszú távú célokat állítanak maguk elé. Kitartóak a problémamegoldásban, vállalják a felmerülő kockázatot, a személyes felelősséget, tanulnak hibáikból. Keresik és használják a piaci visszajelzéseket és erőforrásaikat. Önmagukkal is versenyben állnak, tudják, hogy a siker vagy a bukás elsősorban rajtuk múlik. A pénzt, az üzleti kapcsolatokban rejlő tőkét teljesítményük értékmérőjeként kezelik.

Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás »


A sikeres nő
A sikeres nő - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - tényleg tehetséges valamiben. Sikereinek ez az alapja. Ehhez társul az a tulajdonsága, hogy fokozottak az önérvényesítési törekvései. A sikeres nő meg tud küzdeni a problémákkal, mert erre kialakult stratégiája van. Optimista és hisz magában. Szívesen kezdeményez, jól kommunikál. Jó az emberismerete, és bizalmat tud ébreszteni önmaga iránt. Határozott, céltudatos, kitartó. Szeretne elismert lenni, vágyik a csodálatra, tiszteletre, szeretetre. Nem áll meg a vágyakozásnál, hanem tesz is ezekért.

A sikeres nő »


A sikeres férfi
Ahhoz, hogy a belső énünket - akik valójában vagyunk - sikerre hangoljuk, tisztába kell lennünk önmagunkkal. Tudnunk kell az életünk legalapvetőbb kérdéseire a válaszokat. Tudnunk kell, hogy kik is vagyunk valójában, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. A sikeres férfiak erre a három kérdésre tudják a választ, és ezért van erejük, ezért tudják megtenni azokat a dolgokat, amiket a sikertelenek nem tesznek meg soha. Senki nem álmodhat sikeres életről, ha nem tudja, hogy ki is valójában, ha nincs tisztában az eredetével, és ha fogalma sincs arról, hogy mi lesz a sorsa a halála után.

A sikeres férfi »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.