Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Csapatban dolgozni jó

Megoldás: csapatépítés, csapatépítő tréning

Csapatépítés és csapatépítő tréningMinden üzleti, munkahelyi szervezet akkor sikeres, ha az erőforrásait számon tartja, összehangolja, és hasznosítja.

Érdemes röviden átgondolni, hogy miből is tevődnek össze az erőforrások. A közgazdaságtan konkrét és absztrakt erőforrásokat különít el. Konkrét erőforrások közé tartoznak az épületek, a gépek berendezések, technológiák, szabadalmak, a pénz, a munkavállalók száma és képzettsége.

Az absztrakt erőforrásoknak egyik része az emberi tőke, a (Human Capital). Régen attól féltek az emberek, hogy az egyre modernebb gépek megjelenésével az emberi munkaerő feleslegessé válik. Tanulmányainkból ismerjük, hogy az ipari forradalom idején az emberek tiltakozásul összetörték a gépeket, féltve a munkájukat. Ma már minden munkahelyi vezető tudja, hogy az intelligens gépek nagyon fontosak és nélkülözhetetlenek. Ugyanakkor az okos munkahelyi vezető azt is tudja, hogy munkatársainak tudása és tapasztalata, lelkesedése és elkötelezettsége, hűsége és teljesítménye nélkül nem lehet sikeres a munkája.

Ma már mindannyian, akik munkavállalók vagyunk, tudjuk, hogy a gépek megkönnyítik a munkánkat. Azt azonban nem minden dolgozó méri fel, hogy az egymással való közös munka, a jó munkahelyi légkör kialakítása és megóvása, a csapattagként történő munkavégzés milyen fontos mind az egyén, mind a munkahelyi közösség számára.

Sokan vagyunk, akik nyolc, tíz, tizenkét órát dolgozunk nap, mint nap. Akár alkalmazottak vagyunk, akár vállalkozók, mindannyian tudjuk, hogy a munkavégzés gyakran feszültségekkel jár.

Vannak általános feszültségek, és vannak speciális, csak az adott szakmára, foglalkozásra jellemző feszültségek. Gyakran szembesülünk kellemetlen ügyekkel, irreális határidőkkel, értelmetlen bürokráciával, nehezen elviselhető főnökkel, bosszantó értekezletekkel, igazságtalan kritikával, visszautasítással, időhiánnyal, és ki tudná mindazt felsorolni, ami megkeseríti hétköznapjainkat.

Az tehát nem kérdés, hogy létezik a munkahelyi stressz, és mindannyian ki vagyunk téve neki. A kérdés inkább az, hogyan kezeljük a nehézségeket. Elfogadjuk-e megváltoztathatatlan tényként, hogy a munkahely feszültségek forrása, és néha kis elégtételeket veszünk, mondván: ez a kisember bosszúja. Vagy megtanuljuk, hogyan bánjunk a hátba támadásokkal, a nem megfelelő munkakörülményekkel, a követelőző főnökkel, a zaklatással, a pletykákkal, a bizonytalanság érzésével.

Sajnos, nincs a kezünkben a biztos recept, amellyel elkerülhetőek volnának a munkahelyi konfliktus helyzetek. Éppen ezért minden munkatársnak önmagában kell megtalálnia a megoldást, amely segíti abban, hogy feszültségmentesen dolgozzon. Régi tapasztalat, hogy az ember, ha már önmagát megismerte, sokkal könnyebben boldogul a többi emberrel való kapcsolatában. Önmagunk reális ismerete közelebb visz ahhoz, hogy másokat is megismerjünk, és megértsünk.

Azt azonban tudnunk kell, hogy bármennyire megértjük is a munkatársaink indítékait, cselekedeteinek mozgatórugóit, változtatni csak a saját hozzáállásunkon és viselkedésünkön tudunk. A munkahelyi követelmények nem fognak csökkenni, sőt várhatóan növekedni fognak. A körülmények sem fognak egyik napról a másikra ideálissá válni. De ha megtesszük azt, ami tőlünk telik, és megengedjük magunknak, hogy éljünk a változni tudás szabadságával, akkor a munkahelyi hétköznapjaink garantáltan könnyebbé, feszültség mentesebbé válnak majd.

Gondolkodjunk el azon, hogy mit is teszünk súlyos munkahelyi baj esetén. Hogyan viselkedünk, ha elküldenek a munkahelyünkről, vagy ha belső lopás történik, esetleg halálos baleset történik a közvetlen munkahelyi környezetünkben? Megdöbbentő, hogy mennyire bátrak, kreatívak, kezdeményezők tudunk lenni, amikor igazi kihívással találjuk szembe magunkat. Legtöbbünk számára - szerencsére - csak ritkán adódnak sorsdöntő problémák.

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, be kell látnunk, hogy legtöbbünket az apróbb munkahelyi konfliktusok „kergetnek az őrületbe”. Ezek az apró konfliktusok megmérgezik a légkört, és a munkáról a személyes ügyekre terelik a figyelmet.

Saját tapasztalataimból tudom, hogy mennyi energiámat veszítettem el, amikor hagytam, hogy apró-cseprő dolgok kihozzanak a sodromból, felizgassanak, felpiszkáljanak. Még emlékszem, hogy amikor megsértettek, kritizáltak, mennyire csalódott és ideges voltam. Hagytam, hogy addig fajuljon a dolog, hogy megbetegedtem, és hónapokra munkaképtelenné váltam. Az önbecsülésem a minimálisra csökkent, erőtlenné váltam, és nagyon, de nagyon sajnáltam magamat.

Néhány átvirrasztott éjszaka kellett ahhoz, hogy belássam, semmit sem érek el azzal, ha mások megváltoztatására törekszem. A saját hozzáállásomat kellett megváltoztatnom, hogy az energiámat a megoldásokra, a kreatív ötletek megvalósítására fordíthassam.

Megváltoztattam a saját hozzáállásomat néhány esetben, és az eredmény több volt, mint megdöbbentő. Megtanultam, hogy az emberek szívesen elfogadják az ötleteimet, ha nem vitatkozom velük. Régen fontos volt nekem a győzelem, és hogy ezt a győzelmet minél szélesebb körben ismerjék el. Ma már ez nem fontos, elég, ha én tudom, hogy az történik, amit szeretnék, és egyáltalán nem zavar, ha a környezetemben más aratja le a babérokat.

Leszoktam a vitatkozásról. Ha a munkánk szempontjából fontos kérdésről kell dönteni, és úgy vélem, a társam álláspontja nem megfelelő, rendszerint ezt mondom: „Lehet, hogy tévedek. Sajnos előfordul. Nézzünk utána.” Leszoktam a „Látod, nekem lett igazam” típusú mondatokról. Elismerés helyett ellenszenvet váltanak ki. Sosem felejtem el a célomat: kellemes légkörben szeretnék dolgozni, nem lövészárokban.

Ha tévedek, bevallom. Ha valamire nem tudok válaszolni, inkább megmondom, és megígérem, hogy utána nézek a dolognak. Senkivel sem akarom elhitetni, hogy mindentudó polihisztor vagyok.

Elfogadom a körülöttem élőket. Próbálom megérteni az indítékaikat, azon igyekszem, hogy a helyükbe képzeljem magam. Bizonyára van valami oka a munkatársamnak, hogy úgy gondolkodjon, és úgy cselekedjen, ahogyan éppen teszi. Mindenkiről azt feltételezem, hogy becsületesen, szívvel-lélekkel végzi a munkáját. És ha néha átvernek? No és akkor mi van? Inkább verjenek át időnként, mint hogy folyamatosan gyanakodjak.

Lehet, hogy ezek a módszerek vitathatók, de hogy hatékonyak, arra a bizonyíték én magam vagyok.

Bizonyított tény, hogy a csapatmunka nagyban szerepet játszik egy cég sikerességének fokozásában. Egy vállalat számára sokat jelenthet a munkatársak szaktudása, felkészültsége, azonban a hatékonyság megsokszorozódik, ha az egyes emberek a csapatépítés folyamatában csapattá érnek, és egymást segítve, kreatív hangulatban tevékenykednek a cég sikerének érdekében. Ehhez járul hozzá a csapatépítő tréning.

Csapatban dolgozni jó: csapatépítés és csapatépítő tréning

Miért jó csapatban dolgozni?

Mindannyian tagjai vagyunk különféle csoportoknak. A családtagjaink csoportjának, amelybe beleszületünk, a baráti közösségünknek, az iskolai osztálynak, a munkahelyi kollektívának.

Hogyan lesz a csoportból csapat? Mivel több egy munkahelyi csoportnál a munkahelyi csapat?

A csapat tagjai egy meghatározott cél érdekében dolgoznak együtt, nem csak úgy együtt vannak. A csapatban dolgozás lehetőséget ad az egyes emberek fejlődésére, a társas kapcsolataik hatékony működtetésére. A csapatban mindenki azt a munkát végezheti, amely a személyiségének, tudásának legjavát hasznosítja.

A csapat összehangolja az egyes emberek erejét, így értékes munkahelyi tőke keletkezik.

Mindannyian tudjuk, hogy a munkavégzés feszültségekkel, időnként konfliktusokkal jár.

Az tehát nem kérdés, hogy létezik a munkahelyi stressz, s hogy mindannyian ki vagyunk téve neki.

A kérdés az, hogyan győzzük le a feszültségeket. Tudjuk-e, hogyan bánjunk a nem megfelelő munkahelyi körülményekkel, a rossz munkaszervezéssel, a követelőző főnökkel, a pletykákkal, a saját bizonytalanságunkkal?

A munkahelyi követelmények várhatóan növekedni fognak. Mégsem a követelmények azok, amelyek megmérgezik a hangulatunkat, hanem az apró munkahelyi konfliktusok.

Ezek az apró konfliktusok a munkáról a személyes ügyekre terelik a figyelmet, ezzel rontva a munka hatékonyságát.

Bizonyított tény, hogy a csapatmunka sokat lendíthet egy vállalt vagy vállalkozás eredményességén. A munkatársak szaktudása és felkészültsége az alap, de a hatékonyság megsokszorozódik, ha a munkavégzés egymást segítve, kreatív hangulatban történik. A jó csapatmunka elérésének a módszere a csapatépítő tréning, amely mérhetően emeli a munka hatékonyságát.

Töltsd ki az alábbi Kapcsolatfelvételi lapot, és munkatársunk néhány napon belül megoldási javaslattal fog keresni!

Fontos, hogy tudd: a kapcsolatfelvétel kötelezettség nélküli.

Kedvedre válogathatsz a professzionális alternatívák közül. Igényeidhez igazítjuk a tréningjeinket.

Csapatépítés, csapatépítő tréningek: További információ a csapatépítő tréning kínálatunkról »

Kapcsolatfelvételi lap
Csapatépítés, csapatépítő tréning igénylő cégA csapatépítő tréning kulcskérdései

Jelőld ki az általad igényelt kérdéseket!


Egyéb igény

(létszám, időtartam, ellátás, egyéb oktatási kérdések stb.)


Csapatépítés, csapatépítő tréning

Csapatban dolgozni jó - csapatépítés, csapatépítő tréning
Az absztrakt erőforrásoknak egyik része az emberi tőke, a (Human Capital). Régen attól féltek az emberek, hogy az egyre modernebb gépek megjelenésével az emberi munkaerő feleslegessé válik. Tanulmányainkból ismerjük, hogy az ipari forradalom idején az emberek tiltakozásul összetörték a gépeket, féltve a munkájukat. Ma már minden munkahelyi vezető tudja, hogy az intelligens gépek nagyon fontosak és nélkülözhetetlenek. Ugyanakkor az okos munkahelyi vezető azt is tudja, hogy munkatársainak tudása és tapasztalata, lelkesedése és elkötelezettsége, hűsége és teljesítménye nélkül nem lehet sikeres a munkája.

Csapatban dolgozni jó: csapatépítés, csapatépítő tréning »


A csapatépítés aranyszabályai
Mint minden projekt, vállalkozás esetén, a körülöttünk levő emberek kvalitása befolyásolja a végeredményt. Válaszd ki a csapat tagjait úgy, hogy jól kijöjjenek egymással, és legyen meg a csapatban egyfajta egyensúly, a különféle adottságú emberek között.

A csapatépítés aranyszabályai »


A csapatépítés csapdája
A csapatépítés célja, hogy valamilyen változás történjen. Az elvárások széles skálán mozognak, és nem is egyértelműek. A cégtulajdonos azt várja, hogy egy két-három napos tréning során a résztvevők képzettsége és motivációs szintje nőjön, lojalitásuk kiteljesedjen. A résztvevők azt várják, hogy szórakozzanak, kikapcsolódjanak, jól érezzék magukat. A főnök elvárása a kemény munka, a résztvevőké a jól megérdemelt pihenés.

A csapatépítés csapdája »


Az állásinterjú
Sokat olvashatunk arról, hogyan is kell felkészülni egy állásinterjúra. Mármint a jelöltnek. Mit kell tenned neked, milyen taktikát kell választanod, aki mint a céged felelőse az asztal másik oldalán ülsz? Az alábbi cikk ehhez nyújt hasznos segítséget Joel Spolsky: The Guerrilla Guide to Interviewing című cikke felhasználásával.

Az állásinterjú »


Törvényszerű a munkahelyi konfliktus?
A státusokért folyó hatalmi harcok közepette előbb-utóbb törvényszerű a munkahelyi konfliktus. A helyzetet csak nehezíti, hogy a hatalom természetes velejárója a félelem, amely könnyen életünk részévé válhat.

Törvényszerű a munkahelyi konfliktus? »


A munkahelyi konfliktusok kezelése
A felmérések tanulsága szerint a munkavállalók kb. 3,5% tapasztalja munkahelyén, hogy azonos szinten álló kollégák által, ill. a munkahelyi vezetői részéről tudatos, szisztematikus, gyakori, hosszabb ideig tartó támadásoknak van kitéve. Mindannyian átéltünk már furcsa beszólásokat, arcátlan kéréseket, „ballábbalkelős” hangulatokat. Ezeket mindennapi kommunikációnkban, érzékenységünknek megfelelően kezeljük le és tudjuk viszonylag gyorsan magunk mögött. Amikor az amúgy is stresszes munkahelyi életben ezek a támadások megszaporodnak, és akár egyetlen munkatárs is azokat kirekesztésként és diszkriminációként éli meg, akkor már mobbingról beszélhetünk.

A munkahelyi konfliktusok kezelése »


A konfliktus és a csoport
A szervezeten belüli konfliktusra való reagálás esetén alapvetően három lehetőség létezik:
  • Figyelmen kívül hagyás;
  • A megoldás meghatározása;
  • A tagok megtalálják a saját megoldásukat.

A konfliktus és a csoport »


Munkahelyi terror
Nagyon sok munkahelyen tapasztalható, hogy rossz a munkahelyi légkör. Sokan betegállományba menekülnek, és nagy a munkahelyi fluktuáció. Gyakran a munkahelyi vezetők nem is gondolnak arra, hogy mennyibe is kerül mindez a munkavállalónak és a munkaadónak egyaránt.

Munkahelyi terror »


Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás
A vállalkozók energikusak, hosszú távú célokat állítanak maguk elé. Kitartóak a problémamegoldásban, vállalják a felmerülő kockázatot, a személyes felelősséget, tanulnak hibáikból. Keresik és használják a piaci visszajelzéseket és erőforrásaikat. Önmagukkal is versenyben állnak, tudják, hogy a siker vagy a bukás elsősorban rajtuk múlik. A pénzt, az üzleti kapcsolatokban rejlő tőkét teljesítményük értékmérőjeként kezelik.

Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás »


A sikeres nő
A sikeres nő - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - tényleg tehetséges valamiben. Sikereinek ez az alapja. Ehhez társul az a tulajdonsága, hogy fokozottak az önérvényesítési törekvései. A sikeres nő meg tud küzdeni a problémákkal, mert erre kialakult stratégiája van. Optimista és hisz magában. Szívesen kezdeményez, jól kommunikál. Jó az emberismerete, és bizalmat tud ébreszteni önmaga iránt. Határozott, céltudatos, kitartó. Szeretne elismert lenni, vágyik a csodálatra, tiszteletre, szeretetre. Nem áll meg a vágyakozásnál, hanem tesz is ezekért.

A sikeres nő »


A sikeres férfi
Ahhoz, hogy a belső énünket - akik valójában vagyunk - sikerre hangoljuk, tisztába kell lennünk önmagunkkal. Tudnunk kell az életünk legalapvetőbb kérdéseire a válaszokat. Tudnunk kell, hogy kik is vagyunk valójában, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. A sikeres férfiak erre a három kérdésre tudják a választ, és ezért van erejük, ezért tudják megtenni azokat a dolgokat, amiket a sikertelenek nem tesznek meg soha. Senki nem álmodhat sikeres életről, ha nem tudja, hogy ki is valójában, ha nincs tisztában az eredetével, és ha fogalma sincs arról, hogy mi lesz a sorsa a halála után.

A sikeres férfi »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.