Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg szavaidat!
Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg tetteidet!
Ügyelj tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat!
Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemedet!
Ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat!”

Frank Outlaw

Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás

A siker természetrajza

A sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozásAz önállóság nagyfokú szabadságérzetet nyújt, ám a kapcsolódó felelősség és a kockázat is egészen a tiéd! Vállalkozóként a magad ura lehetsz, ötleteid nagyobb részét sikerrel válthatod valóra, feltéve, hogy az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat is megteremted.

Mitől sikeres egy vállalkozás?

A vállalkozásukat sikerre vivők tudják, de receptet nem írhatnak fel. A sikeres vállalkozás legfontosabb jellemzői azonban jól körülírhatóak, követhetők.

Tekintsd át a felsorolt ismérveket: talán máris felrajzolhatod a saját sikered ívét.

 • Légy elkötelezett, hozzáértő, rugalmas!
 • Szakmai ismereteidet folyamatosan gyarapítsd!
 • Társaidnak jó csapatjátékosa légy!
 • Terméked vagy szolgáltatásod sajátos legyen! Újszerű vagy jobb, mint versenytársaidé!
 • Rendelkezz elegendő saját tőkével és hitelforrással!
 • Legyen elég nagy vagy növekedést mutató az általad megcélzott piac!
 • Legyen egy (vagy több) jó ötleted, vagy találd meg a mások már bevált ötletéhez csatlakozás lehetőségét!
 • Fejleszd önmagad, a vállalkozói magatartás tanulható!

Milyen a sikeres vállalkozó?

A vállalkozók energikusak, hosszú távú célokat állítanak maguk elé. Kitartóak a problémamegoldásban, vállalják a felmerülő kockázatot, a személyes felelősséget, tanulnak hibáikból. Keresik és használják a piaci visszajelzéseket és erőforrásaikat. Önmagukkal is versenyben állnak, tudják, hogy a siker vagy a bukás elsősorban rajtuk múlik. A pénzt, az üzleti kapcsolatokban rejlő tőkét teljesítményük értékmérőjeként kezelik.

Vállalkozó bárki lehet. Ápolónő, titkárnő, eladó, gépész, háziasszony, mérnök vagy diák, kortól és nemtől függetlenül.

A sikeres nő
A sikeres nő - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - tényleg tehetséges valamiben. Sikereinek ez az alapja. Ehhez társul az a tulajdonsága, hogy fokozottak az önérvényesítési törekvései. A sikeres nő meg tud küzdeni a problémákkal, mert erre kialakult stratégiája van. Optimista és hisz magában. Szívesen kezdeményez, jól kommunikál. Jó az emberismerete, és bizalmat tud ébreszteni önmaga iránt. Határozott, céltudatos, kitartó. Szeretne elismert lenni, vágyik a csodálatra, tiszteletre, szeretetre. Nem áll meg a vágyakozásnál, hanem tesz is ezekért.

A sikeres nő »


A sikeres férfi
Ahhoz, hogy a belső énünket - akik valójában vagyunk - sikerre hangoljuk, tisztába kell lennünk önmagunkkal. Tudnunk kell az életünk legalapvetőbb kérdéseire a válaszokat. Tudnunk kell, hogy kik is vagyunk valójában, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. A sikeres férfiak erre a három kérdésre tudják a választ, és ezért van erejük, ezért tudják megtenni azokat a dolgokat, amiket a sikertelenek nem tesznek meg soha. Senki nem álmodhat sikeres életről, ha nem tudja, hogy ki is valójában, ha nincs tisztában az eredetével, és ha fogalma sincs arról, hogy mi lesz a sorsa a halála után.

A sikeres férfi »


Te alkalmas vagy erre?

Sikeres vállalkozó: Te alkalmas vagy erre?Rendelkezel-e olyan adottságokkal, melyekre támaszkodva vállalkozásodban sikeres lehetsz? Egyáltalán mitől sikeres egy vállalkozó? Lezser, magabiztos, jól öltözött? Igen, a megjelenés is tükrözheti a sikert, ám valójában a sikeres vállalkozók többsége keményen dolgozó, a közfelfogásban kialakult képhez alig-alig hasonlító, összetett képességekkel bíró ember.

Hogy melyek ezek a képességek, régóta vitatott kérdés. Mi sem tudunk egyértelmű választ adni.

A választ önmagad megismerésén, erősségeid és a még csiszolható tulajdonságaid feltérképezésén keresztül kapod meg. Az emberek elégedettsége ugyanis abból ered, ha képességeiknek, személyiségüknek megfelelő pályán vannak. Ha azt tehetik, amit szeretnek.

Mielőtt a vállalkozás mellett döntesz, fontolj meg néhány kérdést:

 • végérvényesen és szilárdan elhatároztam-e, hogy vállalkozó leszek?
 • számíthatok-e környezetem támogatására?
 • képes vagyok-e gyors döntéseket hozni?
 • képes vagyok-e rugalmasan alkalmazkodni a változó körülményekhez?
 • képes vagyok-e a figyelmemet megosztani?
 • tudok-e céljaimért naponta 10-12 órát dolgozni?
 • meghallgatom-e mások tanácsát, ha hibázom?

Ha mérlegelsz, döntesz és elindulsz, megtetted vállalkozásod felé az első lépést.

Először is azon érdemes elgondolkodnod, hogy

 • mihez értesz?
 • milyen jellegű vállalkozásba kezdenél szívesen? Saját ötletedet akarod-e megvalósítani vagy szívesebben kapcsolódnál egy működő vállalkozáshoz (pl. egy konyhakész franchise vagy MLM hálózat esetleg egy-egy feladatra szóló megbízások)?
 • egyedül vagy társakkal?
 • milyen lehetőségeid vannak?
 • van-e igény (kereslet) arra, amit a vállalkozásodban kínálsz?
 • meg tudnál-e élni a vállalkozásoddal megszerezhető jövedelemből?
Sikeres vagy-e?
Tudni szeretnél valamit arról, hogy vajon sikeres vagy-e? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Kilenc kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Sikeres vagy-e? »


Sikeres vállalkozás: csapatban dolgozni jó

Hogy Neked is biztosan sikerüljön, segítünk Neked.

Töltsd ki az alábbi Kapcsolatfelvételi lapot, és munkatársunk néhány napon belül megoldási javaslattal fog keresni!

Fontos, hogy tudd: a kapcsolatfelvétel kötelezettség nélküli.

Kedvedre válogathatsz a professzionális alternatívák közül. Igényeidhez igazítjuk a tréningjeinket.

Csapatépítés, csapatépítő tréningek: További információ a csapatépítő tréningekről »

Kapcsolatfelvételi lap
Csapatépítés, csapatépítő tréning igénylő cégA csapatépítő tréning kulcskérdései

Jelőld ki az általad igényelt kérdéseket!


Egyéb igény

(létszám, időtartam, ellátás, egyéb oktatási kérdések stb.)

Csapatban dolgozni jó - csapatépítés, csapatépítő tréning
Az absztrakt erőforrásoknak egyik része az emberi tőke, a (Human Capital). Régen attól féltek az emberek, hogy az egyre modernebb gépek megjelenésével az emberi munkaerő feleslegessé válik. Tanulmányainkból ismerjük, hogy az ipari forradalom idején az emberek tiltakozásul összetörték a gépeket, féltve a munkájukat. Ma már minden munkahelyi vezető tudja, hogy az intelligens gépek nagyon fontosak és nélkülözhetetlenek. Ugyanakkor az okos munkahelyi vezető azt is tudja, hogy munkatársainak tudása és tapasztalata, lelkesedése és elkötelezettsége, hűsége és teljesítménye nélkül nem lehet sikeres a munkája.

Csapatban dolgozni jó: csapatépítés, csapatépítő tréning »


A csapatépítés aranyszabályai
Mint minden projekt, vállalkozás esetén, a körülöttünk levő emberek kvalitása befolyásolja a végeredményt. Válaszd ki a csapat tagjait úgy, hogy jól kijöjjenek egymással, és legyen meg a csapatban egyfajta egyensúly, a különféle adottságú emberek között.

A csapatépítés aranyszabályai »


A csapatépítés csapdája
A csapatépítés célja, hogy valamilyen változás történjen. Az elvárások széles skálán mozognak, és nem is egyértelműek. A cégtulajdonos azt várja, hogy egy két-három napos tréning során a résztvevők képzettsége és motivációs szintje nőjön, lojalitásuk kiteljesedjen. A résztvevők azt várják, hogy szórakozzanak, kikapcsolódjanak, jól érezzék magukat. A főnök elvárása a kemény munka, a résztvevőké a jól megérdemelt pihenés.

A csapatépítés csapdája »


Az állásinterjú
Sokat olvashatunk arról, hogyan is kell felkészülni egy állásinterjúra. Mármint a jelöltnek. Mit kell tenned neked, milyen taktikát kell választanod, aki mint a céged felelőse az asztal másik oldalán ülsz? Az alábbi cikk ehhez nyújt hasznos segítséget Joel Spolsky: The Guerrilla Guide to Interviewing című cikke felhasználásával.

Az állásinterjú »


Törvényszerű a munkahelyi konfliktus?
A státusokért folyó hatalmi harcok közepette előbb-utóbb törvényszerű a munkahelyi konfliktus. A helyzetet csak nehezíti, hogy a hatalom természetes velejárója a félelem, amely könnyen életünk részévé válhat.

Törvényszerű a munkahelyi konfliktus? »


A munkahelyi konfliktusok kezelése
A felmérések tanulsága szerint a munkavállalók kb. 3,5% tapasztalja munkahelyén, hogy azonos szinten álló kollégák által, ill. a munkahelyi vezetői részéről tudatos, szisztematikus, gyakori, hosszabb ideig tartó támadásoknak van kitéve. Mindannyian átéltünk már furcsa beszólásokat, arcátlan kéréseket, „ballábbalkelős” hangulatokat. Ezeket mindennapi kommunikációnkban, érzékenységünknek megfelelően kezeljük le és tudjuk viszonylag gyorsan magunk mögött. Amikor az amúgy is stresszes munkahelyi életben ezek a támadások megszaporodnak, és akár egyetlen munkatárs is azokat kirekesztésként és diszkriminációként éli meg, akkor már mobbingról beszélhetünk.

A munkahelyi konfliktusok kezelése »


A konfliktus és a csoport
A szervezeten belüli konfliktusra való reagálás esetén alapvetően három lehetőség létezik:
 • Figyelmen kívül hagyás;
 • A megoldás meghatározása;
 • A tagok megtalálják a saját megoldásukat.

A konfliktus és a csoport »


Munkahelyi terror
Nagyon sok munkahelyen tapasztalható, hogy rossz a munkahelyi légkör. Sokan betegállományba menekülnek, és nagy a munkahelyi fluktuáció. Gyakran a munkahelyi vezetők nem is gondolnak arra, hogy mennyibe is kerül mindez a munkavállalónak és a munkaadónak egyaránt.

Munkahelyi terror »


Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás
A vállalkozók energikusak, hosszú távú célokat állítanak maguk elé. Kitartóak a problémamegoldásban, vállalják a felmerülő kockázatot, a személyes felelősséget, tanulnak hibáikból. Keresik és használják a piaci visszajelzéseket és erőforrásaikat. Önmagukkal is versenyben állnak, tudják, hogy a siker vagy a bukás elsősorban rajtuk múlik. A pénzt, az üzleti kapcsolatokban rejlő tőkét teljesítményük értékmérőjeként kezelik.

Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás »


A sikeres nő
A sikeres nő - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - tényleg tehetséges valamiben. Sikereinek ez az alapja. Ehhez társul az a tulajdonsága, hogy fokozottak az önérvényesítési törekvései. A sikeres nő meg tud küzdeni a problémákkal, mert erre kialakult stratégiája van. Optimista és hisz magában. Szívesen kezdeményez, jól kommunikál. Jó az emberismerete, és bizalmat tud ébreszteni önmaga iránt. Határozott, céltudatos, kitartó. Szeretne elismert lenni, vágyik a csodálatra, tiszteletre, szeretetre. Nem áll meg a vágyakozásnál, hanem tesz is ezekért.

A sikeres nő »


A sikeres férfi
Ahhoz, hogy a belső énünket - akik valójában vagyunk - sikerre hangoljuk, tisztába kell lennünk önmagunkkal. Tudnunk kell az életünk legalapvetőbb kérdéseire a válaszokat. Tudnunk kell, hogy kik is vagyunk valójában, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. A sikeres férfiak erre a három kérdésre tudják a választ, és ezért van erejük, ezért tudják megtenni azokat a dolgokat, amiket a sikertelenek nem tesznek meg soha. Senki nem álmodhat sikeres életről, ha nem tudja, hogy ki is valójában, ha nincs tisztában az eredetével, és ha fogalma sincs arról, hogy mi lesz a sorsa a halála után.

A sikeres férfi »


Hogyan induljál el a vállalkozás rögös útján?
Sokféle gondolat vezérelheti azt, aki azon gondolkozik, hogy alapítson-e vállalkozást. Az állandó jövedelemmel rendelkező alkalmazott vagy a nyugdíjas lehet, hogy csak a jövedelmét szeretné kiegészíteni. Van, aki önállóságra törekvésből szeretne a „saját ura” lenni. Van, aki a munkahelyét elvesztve, kényszerből vállalkozna. Olyan is van, aki önmagának vagy ötletének megvalósítására hozna létre vállalkozást. A vállalkozás alapításának azonban egyik legfontosabb célja a minél nagyobb nyereség elérése.

Hogyan induljál el a vállalkozás rögös útján? »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.