Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Siker az, amikor megőrizzük lelkesedésünket,
miközben egyik kudarcból a másikba bukdácsolunk.”

Winston Churchil

A sikeres nő

A siker természetrajza

A sikeres nőMilyen a sikeres nő? Az irodában ő a főnök. Tárgyalásokat folytat és megingathatatlan döntéseket hoz. Otthon különleges ételeket főz családjának, gyermekeivel kizárólag pedagógiailag értékes játékokat játszik. Rendszeresen sportol és hetente kétszer kozmetikushoz és fodrászhoz jár, így mindig ápolt külsejű. Mindaz jellemző rá, ami egy nő álma, vágya lehet: jól néz ki, sikeres, boldog anya, feleség. Munkahelyén vezető pozíciót tölt be és az ágyban is tökéletes szerető.

Anyaság és karrier a filmeken tökéletesen öszszeegyeztethető, de vajon a valóságban működik-e egyszerre ez a két dolog? Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a kérdést: Milyen a sikeres nő?

A siker

A sikerMi is az a siker? A siker az a tevékenység, amit a külvilág előtt végzünk, és a siker attól siker, hogy mások annak ítélik meg, és ezt minden módon a tudtunkra is adják. Mindennek, ami létezik, van kezdete, és van vége. Hogyan is születik a siker? Először egy gondolat születik meg az ember fejében. A gondolat nő, növekedik, míg egyszer csak vágy lesz belőle. A vágy cselekedetekre sarkall. Ha valamire vágyódunk, és tenni is hajlandók vagyunk érte, akkor – ha elég sokszor és elég sokáig cselekszünk – sikeresek leszünk. A siker feldobottá, boldoggá tesz minket, ragyogunk, és kicsivel a föld felett közlekedünk. Azután egy újabb gondolat újabb vágyat szül, és a figyelmünk más célok felé fordul, más sikerekre vágyódunk. A kör bezárult - a kör újra indul.

Csoportban a siker szóval szabad asszociációs játékot játszottunk. Néhány a reagálások közül: boldogul, eredményes, elismert, híres, győztes, szerencsés, nyert ügye van, túltesz a másikon, lepipálja, diadalt arat, gazdag, nyereséges, sok ember főnöke, megnyeri a vitákat, megvalósítja az elképzeléseit, sportversenyt nyer, megtalálta a lelki békéjét. Amikor ezek az utolsó szavak elhangzottak, olyan csend lett, hogy szinte tapintani lehetett. Ott maradt a levegőben a kérdés: a siker kívülről ered, vagy belülről fakad?

Minden emberi közösségben a közösség normái határozzák meg, hogy mi is a siker. A csoport meghatározza az értékeit, és aki a csoportnormák szerint él, aki megfelel az elvárásoknak, az sikeres ember a többiek szemében.

A pszichológia az emberi lélek egyik kulcskérdésének tekinti a siker- és a kudarcélmények megélésének módját. Az orvosi kutatások szerint a pszichoszomatikus megbetegedések hátterében a lelki élet zavara áll, és ezek közül is kiemelkedő az elszenvedett kudarcok hatása.

A sikeres ember, a tevékeny ember - ez is tapasztalat - sokkal kevésbé betegszik meg, mint mások. Hányszor hallani: „meghalni sincs időm, annyi a tennivalóm”. Ezt az álpanaszos mondatot azonban általában megelégedett mosoly kíséri.

A sikeres nő személyisége

A sikeres nő személyiségeA feladatokkal való megküzdés szempontjából kétféle embertípus van: a kihíváskereső és a kudarckerülő. A kudarckerülő elkerül minden olyan helyzetet, ahol esetleg kudarc érheti. Belőle kemény munkával is aligha lehet sikeres embert faragni.

A sikeres nő - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - tényleg tehetséges valamiben. Sikereinek ez az alapja. Ehhez társul az a tulajdonsága, hogy fokozottak az önérvényesítési törekvései. A sikeres nő meg tud küzdeni a problémákkal, mert erre kialakult stratégiája van. Optimista és hisz magában. Szívesen kezdeményez, jól kommunikál. Jó az emberismerete, és bizalmat tud ébreszteni önmaga iránt. Határozott, céltudatos, kitartó. Szeretne elismert lenni, vágyik a csodálatra, tiszteletre, szeretetre. Nem áll meg a vágyakozásnál, hanem tesz is ezekért.

Brian Tracy szerint a siker hét alkotórészből áll. Ezek:

  • lelki béke,
  • egészség és energia,
  • jó emberi kapcsolatok,
  • anyagi függetlenség,
  • értelmes célok és eszmények,
  • önismeret,
  • önmegvalósítás.

Sohasem szabad elfeledkeznünk arról a tényről, hogy az ember komplex, testi, szellemi és lelki lény, aki csak akkor lehet elégedett, ha mindhárom téren egyaránt harmonikusan fejlett. Sajnos, gyakran előfordul, hogy miközben a sikert hajszoljuk, sokszor csak a fizikai és szellemi tényezőket vesszük figyelembe, és a lelki szükségleteinket teljesen elhanyagoljuk.

A test - szellem - lélek harmóniája

A társadalom és a média a legtöbbször azt közvetíti, hogy a sikeres nő teste legalábbis vetekszik egy top modellével. A sikeres nő állandóan mosolyog, nincsenek problémái, nem szorong, nem fáradt.

Korunk sikeres női ennek az idealizált képnek próbálnak megfelelni. Nők ezrei kínlódnak attól az érzéstől, hogy nem képesek külsőségekben megfelelni az elvárásoknak. A siker nem a tökéletes női idomokon múlik, sokkal inkább női identitásunk felvállalásán. Természetesen tegyünk sokat azért, hogy a testünk szépségét, egészségét megőrizzük. De fogadjuk el, hogy nem vagyunk és valószínűleg soha nem is leszünk tökéletesek.

Törődjünk a külsőnkkel is, de soha ne feledkezzünk meg arról, hogy az igazi szépség belülről fakad.

Fontos, hogy a választott szakterületen jól képzettek legyünk, a tájékozottság, a napra kész tudás magabiztossá tesz. Önbizalmat ad, egyenrangú partnerré tesz, és a magas szintű szakmai tudás mindenkiből elismerést vált ki. Rosszabb esetben irigységet. Szakmai vitákban is legyünk bátrak és őszinték. Bátran mutassuk meg a tudásunkat, és őszintén, szégyenkezés nélkül valljuk be, ha valamit nem tudunk. A nyílt kommunikáció a hitelességünket növeli.

Amikor a siker lelki hátteréről gondolkodom, Churcill szavai jutnak az eszembe:

„Siker az, amikor megőrizzük lelkesedésünket,
miközben egyik kudarcból a másikba bukdácsolunk.”

Siker és kudarc testvérek. A siker voltaképpen a kudarcaink pozitív irányú felfogása, a kudarcokból gyűjtött tapasztalatok kiteljesedése, felhasználása. A siker az eredmények folyamatos javulása, amelybe beleférnek az apróbb kudarcok is. Mindenféleképpen olyan teljesítmények és események sorozata, mellyel valaki, vagy valakik kiemelkednek az átlagemberek közül. Bárki elérheti, aki hajlandó érte a megfelelő áldozatokat meghozni.

A siker ára

A világon mindennek ára van. A sikernek is. A sikerre törekvő nőnek tisztában kell lennie azzal, hogy neki gyakran akkor is dolgoznia kell, amikor más hölgyek szabadok. Esténként, hétvégeken, szabad napokon. Ebből aztán egyenesen következik, hogy a siker és a családi harmónia nehezen egyeztethető össze. Mégis van, akinek sikerül. Általánosságban megállapítható, hogy a férjek gyakran nem szeretik, inkább csak elviselik a feleségük sikereit.

A sikeres női vezetők vállára még ma is a legtöbbször a dupla műszak gondja nehezedik. A legtöbb nő többes terhet cipel, a keresőtevékenységen túl a háztatás, gyermeknevelés gondjait is viseli.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A probléma kettős: a férfiak nem minden esetben viselik el a vezetői munkában megedződött nőket. A sikeres nők sem mindig tudnak váltani, hiszen a munkahelyükön keményen kézben kell tartaniuk a gyeplőt, otthon pedig nehéz átöltözni a szelíd házi tündér ruhába. A legsikeresebb nők első házasságának jelentős része nem élte túl a megpróbáltatásokat. Míg kezdetben a férjek bíztatták és támogatták is a feleségüket, de ha a tanítvány túl szárnyalta a mester, elszabadult a pokol.

A szociológiai vizsgálatok szerint a második házasságok sikeresebbek. Az első házasságok közül azok a házasságok állják ki a siker próbáját, ahol mindkét fél karriert épít.

Alig van olyan sikeres női vezető, akit ne gyötörne a lelkiismeret-furdalás, hogy nem volt lehetősége úgy és annyit foglalkozni a gyermekével, ahogyan arra mindkettőjüknek igénye lett volna.

Nem hallgatható el az a tény sem, hogy azoknak a női vezetőknek, akik a tehetségüknek és a munkájuknak köszönhetik az előmenetelüket, duplán, néha triplán kell bizonyítani az alkalmasságukat. A szociológia ismeri az üvegplafon jelenséget, amely azt jelenti, hogy a hierarchiában a középvezetői posztok a üvegplafon, amit ebben a férfias világban a nőknek megengednek. A magasabb pozíció gyakran csak látható, de el nem érhető a nők számára. Az üvegplafonba ütköző profi munkát végző hölgyek megoldási módja egyre gyakrabban az, hogy saját vállalkozást alapítanak, és ott bizonyítják rátermettségüket.

A sikeres nő

Csapatban dolgozni jó - csapatépítés, csapatépítő tréning
Az absztrakt erőforrásoknak egyik része az emberi tőke, a (Human Capital). Régen attól féltek az emberek, hogy az egyre modernebb gépek megjelenésével az emberi munkaerő feleslegessé válik. Tanulmányainkból ismerjük, hogy az ipari forradalom idején az emberek tiltakozásul összetörték a gépeket, féltve a munkájukat. Ma már minden munkahelyi vezető tudja, hogy az intelligens gépek nagyon fontosak és nélkülözhetetlenek. Ugyanakkor az okos munkahelyi vezető azt is tudja, hogy munkatársainak tudása és tapasztalata, lelkesedése és elkötelezettsége, hűsége és teljesítménye nélkül nem lehet sikeres a munkája.

Csapatban dolgozni jó: csapatépítés, csapatépítő tréning »


A csapatépítés aranyszabályai
Mint minden projekt, vállalkozás esetén, a körülöttünk levő emberek kvalitása befolyásolja a végeredményt. Válaszd ki a csapat tagjait úgy, hogy jól kijöjjenek egymással, és legyen meg a csapatban egyfajta egyensúly, a különféle adottságú emberek között.

A csapatépítés aranyszabályai »


A csapatépítés csapdája
A csapatépítés célja, hogy valamilyen változás történjen. Az elvárások széles skálán mozognak, és nem is egyértelműek. A cégtulajdonos azt várja, hogy egy két-három napos tréning során a résztvevők képzettsége és motivációs szintje nőjön, lojalitásuk kiteljesedjen. A résztvevők azt várják, hogy szórakozzanak, kikapcsolódjanak, jól érezzék magukat. A főnök elvárása a kemény munka, a résztvevőké a jól megérdemelt pihenés.

A csapatépítés csapdája »


Az állásinterjú
Sokat olvashatunk arról, hogyan is kell felkészülni egy állásinterjúra. Mármint a jelöltnek. Mit kell tenned neked, milyen taktikát kell választanod, aki mint a céged felelőse az asztal másik oldalán ülsz? Az alábbi cikk ehhez nyújt hasznos segítséget Joel Spolsky: The Guerrilla Guide to Interviewing című cikke felhasználásával.

Az állásinterjú »


Törvényszerű a munkahelyi konfliktus?
A státusokért folyó hatalmi harcok közepette előbb-utóbb törvényszerű a munkahelyi konfliktus. A helyzetet csak nehezíti, hogy a hatalom természetes velejárója a félelem, amely könnyen életünk részévé válhat.

Törvényszerű a munkahelyi konfliktus? »


A munkahelyi konfliktusok kezelése
A felmérések tanulsága szerint a munkavállalók kb. 3,5% tapasztalja munkahelyén, hogy azonos szinten álló kollégák által, ill. a munkahelyi vezetői részéről tudatos, szisztematikus, gyakori, hosszabb ideig tartó támadásoknak van kitéve. Mindannyian átéltünk már furcsa beszólásokat, arcátlan kéréseket, „ballábbalkelős” hangulatokat. Ezeket mindennapi kommunikációnkban, érzékenységünknek megfelelően kezeljük le és tudjuk viszonylag gyorsan magunk mögött. Amikor az amúgy is stresszes munkahelyi életben ezek a támadások megszaporodnak, és akár egyetlen munkatárs is azokat kirekesztésként és diszkriminációként éli meg, akkor már mobbingról beszélhetünk.

A munkahelyi konfliktusok kezelése »


A konfliktus és a csoport
A szervezeten belüli konfliktusra való reagálás esetén alapvetően három lehetőség létezik:
  • Figyelmen kívül hagyás;
  • A megoldás meghatározása;
  • A tagok megtalálják a saját megoldásukat.

A konfliktus és a csoport »


Munkahelyi terror
Nagyon sok munkahelyen tapasztalható, hogy rossz a munkahelyi légkör. Sokan betegállományba menekülnek, és nagy a munkahelyi fluktuáció. Gyakran a munkahelyi vezetők nem is gondolnak arra, hogy mennyibe is kerül mindez a munkavállalónak és a munkaadónak egyaránt.

Munkahelyi terror »


Adalékok a sikeres emberek, a siker temészetrajza témához

A sikeres férfi
Ahhoz, hogy a belső énünket - akik valójában vagyunk - sikerre hangoljuk, tisztába kell lennünk önmagunkkal. Tudnunk kell az életünk legalapvetőbb kérdéseire a válaszokat. Tudnunk kell, hogy kik is vagyunk valójában, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. A sikeres férfiak erre a három kérdésre tudják a választ, és ezért van erejük, ezért tudják megtenni azokat a dolgokat, amiket a sikertelenek nem tesznek meg soha. Senki nem álmodhat sikeres életről, ha nem tudja, hogy ki is valójában, ha nincs tisztában az eredetével, és ha fogalma sincs arról, hogy mi lesz a sorsa a halála után.

A sikeres férfi »


Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás
A vállalkozók energikusak, hosszú távú célokat állítanak maguk elé. Kitartóak a problémamegoldásban, vállalják a felmerülő kockázatot, a személyes felelősséget, tanulnak hibáikból. Keresik és használják a piaci visszajelzéseket és erőforrásaikat. Önmagukkal is versenyben állnak, tudják, hogy a siker vagy a bukás elsősorban rajtuk múlik. A pénzt, az üzleti kapcsolatokban rejlő tőkét teljesítményük értékmérőjeként kezelik.

Sikeres vállalkozó, sikeres vállalkozás »


A sikeres nő
A sikeres nő - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - tényleg tehetséges valamiben. Sikereinek ez az alapja. Ehhez társul az a tulajdonsága, hogy fokozottak az önérvényesítési törekvései. A sikeres nő meg tud küzdeni a problémákkal, mert erre kialakult stratégiája van. Optimista és hisz magában. Szívesen kezdeményez, jól kommunikál. Jó az emberismerete, és bizalmat tud ébreszteni önmaga iránt. Határozott, céltudatos, kitartó. Szeretne elismert lenni, vágyik a csodálatra, tiszteletre, szeretetre. Nem áll meg a vágyakozásnál, hanem tesz is ezekért.

A sikeres nő »


Sikeres vagy-e?
Tudni szeretnél valamit arról, hogy vajon sikeres vagy-e? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Kilenc kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Sikeres vagy-e? »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.