Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„A gyógyító növények azok, melyeknek megadatott az erő, hogy segítsenek minket önmagunk megőrzésében.”

Dr. Edward Bach

Kismamák és a Bach virágterápia

Bach virágterápia a szülészetben

Bach virágterápia kismamák részéreAz áldott állapotban lévő kismamáknak fokozottabb figyelmet kell fordítanuk testi, lelki egészségükre. Különösen oda kell figyelniük a gyógyszerek szedésére, és azok nemkívánatos mellékhatásaira a magzatra nézve.

Az állapotos nőknek általánosságban azt tanácsolják, hogy mindenféle gyógyszer szedésétől tartózkodjanak a magzat egészséges fejlődése érdekében, ugyanakkor minden esetben mérlegelni kell a gyógyszer elhagyásának esetleges negatív hatásait is. Ezért a gyógyszert szedő, vagy esetlegesen lelki problémákban szenvedő kismamáknak kifejezetten fontos tudniuk, hogy milyen alternatív lehetőségeik vannak egészségfejlesztésük, és nemkívánatos tüneteik kezelésében.

A kismamák kiegészítő kezelésében egyik legideálisabb lehetőség a Bach virágterápia.

A Bach virágterápia szelíd és lágy, természetes gyógymód, melynek egyik fontos tulajdonsága, hogy mindenféle mellékhatástól mentes. A Bach virágterápia a különböző kibillent diszharmónikus lelkiállapotokat kezeli, így lelki áthangolódással és a harmónia helyreállításán keresztül támogatja a lelki és testi öngyógyító erőinket.

A 38 növény 7 szempont szerint csoportosítható:

 • Félelmek
 • Bizonytalanság
 • A jelen történései iránti érdektelenségre
 • Magányosságra
 • Más emberek elképzeléseivel és külső hatásokkal szembeni túlérzékenységre
 • Kétségbeesésre
 • Mások boldogulása miatti túlzott aggódásra

A várandósság állapotára jellemző testi, lelki tünetek:

 • Hányinger vagy reggeli rosszullétek
 • Erős érzelmi hullámzások
 • Fokozott érzékenység, apró dolgok is könnyen felzaklatják
 • Fokozódó izgalom, aggodalmak
 • Különböző félelmek
 • Fokozódó étvágy
 • Izzadás, érzékenyebbek a melegre
 • Fáradságérzet
 • Alvási nehézségek

A Bach virágterápia alkalmazása a kismamák kezelésére

Az állapotos kismamák egyik jól bevált eszenciája az Elsősegély csepp, mely alkalmas a stressz állapotának feloldására és általánosan javítja a közérzetet, csökkenti a félelmeket, segíthet a szülésben is.

A szüléstől és különböző, meghatározott dolgoktól való félelmeket a Bohócvirág eszenciájával kezeljük.

Tárnicsra van szükségük azoknak a kismamáknak akik attól félnek, hogy minden „balul fog ütni” és hajlamosak a pesszimizmusra.

Aki inkább az apátia és az érdektelenség állapotában van, annak a Vadrózsára van szüksége.

A Szikárka eszenciája az erős érzelmi hullámzások, illetve a hányinger és a reggeli rosszullétek csökkentésének szere.

A fáradságérzet kezelésének eszenciája lehet a Gyertyán-Olaj-Szilfavirág keveréke.

Kismamák és a depresszió: „Gyermekágyi kedvetlenség”

A várandósság ideje alatti igen magas hormonszint szülés után mérséklődik a vérben, sok nő válik „síróssá”, szeszélyessé, idegessé, érzékennyé, eseteleg lehangolttá, általában akkor amikor a tej megindul. A szülés csodálatos élmény, de talán egy kicsit soknak is találhatja a kimama. Úgy érzi, kimerült, és inkább aludni szeretne, mint ünnepelni. Ez gyakori jelenség, szülés utáni letargiának hívják. Szinte minden nő érez töbé-kevésbé valami ilyesmit, amit az életvitel hirtelen változása, a kis jövevény keltette izgalom és az alvás hiánya okoz. Ha azonban komoly a depresszió, több mint két hétig tart, és alvászavarokkal, étvágytalansággal társul, vagy hetekkel a baba születése után jelentkezik, akkor konzultálni kell a kezelőorvossal.

Ennek okai között szerepelhez, hogy nehéznek találja az újszülött gondozását, esetleg szorongást válthat ki az anyukából, hogy túl nagy a felelősség. Talán nagyon fáradt, és aggódik, hogy nem lesz képes ellátni a feladatát. Ezek a gondolatok mind hozzájárulnak a depresszió kialakulásához.

A Bach virágterápia alkalmazása kismamák depressziója esetén

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A Bach virágterápia természetes, mellékhatásoktól mentes módszerével nagyon jó alternatív, kiegészítő terápiát nyújthat ilyenkor a kismamáknak, amikor a szoptatás miatt a gyógyszerek szedését nem javasolják.

Jól bevált szer ilyenkor a Vadrepce eszenciája, amellyel a hirtelen jött depressziót kezelhetjük. A túl nagy felelősségérzetre a Szilfavirág eszenciája való, a testi-lelki fáradságot pedig a Gyertyán-Olaj keveréke harmónizálja. A Dió eszenciája pedig érzelmileg megerősíti a kismamát, ebben a minden szempontból új életszakaszában.

Az áldott állapot, a szülés, és az azt követő gyermekágy nagy megterhelést ró a kismamák szervezetére testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt. Fokozott problémát és veszélyt jelent ilyenkor, az antidepresszáns gyógyszerek szedése. Ezek között szerepel többek között az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága által nyilvánossára hozott tény is, miszerint növeli a magzati szívfejlődési rendellenesség előfordulását a szorongásos betegségek kezelésében alkalmazott hatóanyagok egyike, a paroxetin. Ezt a Magyarországon is forgalmazott szert a depresszió, a kényszerbetegségek, a pánikbetegség és szociális fóbia kezelésére használják.

Azonban léteznek kiegészítő, illetve alternatív gyógymódok is. Erre az egyik legideálisabb lehetőség a Bach virágterápia, mely kiegyensúlyozza és harmónizálja a kismamák kibillent lelki egyensúlyát, segít a szülésben, és a gyermekágyi depresszióban.

Bach virágterápia

A Bach virágterápia során újra megtalált boldog és kiegyensúlyozott önmagad segítségével az élet élvezetnek, a megpróbáltatások és a tapasztalatok kalandoknak tűnnek majd neked, mivel csupán fel kell ismerned lelki erődet, hűnek kell lenned önmagadhoz, s minden megoldódik, ahogyan a köd is szertefoszlik, ha kisüt a nap.

Bach virágterápia cikkgyűjtemény

Mi is az a Bach virágterápia?
Mi is az a Bach virágterápiaMi is az a Bach virágterápia? Mellékhatások nélküli, szelíd és lágy gyógymódról van szó, amelynek szélesebb körben való megismerése igazi ajándék a testben, lélekben, és szellemben is meggyógyulni vágyók részére.

Mi is az a Bach virágterápia? »

Bach virágterápia gyakorlata
Bach virágterápia gyakorlataA Bach virágterápia gyógyító hatása csak úgy tud aktivizálódni, ha a beteg is akarja állapotának változását. Elengedhetetlen feltétel: a páciens saját maga is akarjon gyógyulni.

A Bach virágterápia gyakorlata »

Miben segít a Bach virágterápia?
Miben segít a Bach virágterápiaA harmónia megteremtésében és így a jó döntések meghozatalában segíthet a Bach virágterápia.

Ha szeretnéd kezedbe venni sorsod irányítását és tenni érte, ha úgy érzed szükséged van egy kis segítségre, próbáld ki a Bach virágterápia módszerét.

Miben segít a Bach virágterápia? »

Kismamák és a Bach virágterápia
Bach virágterápia kismamák részéreAz áldott állapotban lévő kismamáknak fokozottabb figyelmet kell fordítanuk testi, lelki egészségükre. Különösen oda kell figyelniük a gyógyszerek szedésére, és azok nemkívánatos mellékhatásaira a magzatra nézve.

Az állapotos nőknek általánosságban azt tanácsolják, hogy mindenféle gyógyszer szedésétől tartózkodjanak a magzat egészséges fejlődése érdekében, ugyanakkor minden esetben mérlegelni kell a gyógyszer elhagyásának esetleges negatív hatásait is. Ezért a gyógyszert szedő, vagy esetlegesen lelki problémákban szenvedő kismamáknak kifejezetten fontos tudniuk, hogy milyen alternatív lehetőségeik vannak egészségfejlesztésük, és nemkívánatos tüneteik kezelésében.

A kismamák kiegészítő kezelésében egyik legideálisabb lehetőség a Bach virágterápia.

Kismamák és a Bach virágterápia »

Bach virágterápia Gyakran Ismételt Kérdések
Bach virágterápia gyakran ismételt kérdésekA Bach virágterápia állapotfelmérő beszélgetései során gyakran tesznek fel kérdéseket. Az alábbi válogatásban a leggyakrabban ismételt kérdéseket adom közre.

Bach virágterápia Gyakran Ismételt Kérdések »

Ki volt Edward Bach?
Ki volt Edward Bach? Mi késztette a Bach virágterápia kidolgozására?Dr. Edward Bach 1938 és 1936 között dolgozta ki a Bach virágterápia rendszerét, amely a homeopátia alapelveit továbbgondolva virágkivonatok segítségével a testi és lelki betegségek érzelmi okainak kezelésére és megszüntetésére szolgál.

A Bach virágterápia amely elveit tekitve hagyományos és szemlélete alapján modern gyógymód, egyaránt felhasználható testi betegségek, közérzeti zavarok, vagy lelkiproblémák kezelésére, főleg azok megelőzésére, a jellem fejlődésének előmozdítására.

Ki volt Edward Bach? »

Edward Bach: Az utazók története
Bach virágterápia Dr. Edward Bach 1934-es előadása alapjánHol volt, hol nem volt - mert a dolgok mindig így kezdőnek: egyszer volt, hol nem volt -, volt egyszer tizenhat utazó, akik elhatározták, hogy átvágnak egy erdőn.

Kezdetben minden rendben is ment, ám egyszer csak az egyikük, Apróbojtorján, aggódni kezdett amiatt, hogy a helyes úton vannak-e. Késő délután, amikor már mélyebben jártak az árnyékok között, Bohócvirág félni kezdett attól, hogy eltévesztették az utat. Amikor lement a nap, besötétedett, s megszólaltak az erdő éjszakai hangjai, Napvirágon erőt vett a rémület és a pánik. Az éjszaka közepén a legnagyobb sötétben Sülzanót elvesztette minden reményét, és azt mondta: „Nem megyek tovább! Ti folytassátok az utat, de én itt maradok, míg a halál meg nem enyhíti szenvedéseimet.”

Edward Bach: Az utazók története »

Mi is az a Bach virágterápia?
Mi is az a Bach virágterápia?Mi is az a Bach virágterápia? - teszik fel manapság egyre többen és egyre gyakrabban a kérdést. Azért, mert bár a gyógymód 70 éve létezik, de hazánkban még nem olyan széles körben elterjed, mint például a nyugat-európai országokban, vagy az Egyesült Államokban, ahol a gyógyszertárak többségében kapható, és az emberek házi patikájának természetes része. Sőt, az Brit mentőszolgálat tartozékai közé tartozik Dr. Edward Bach híres életmentő gyógyírje is. Miért nincs ez hazánkban is így? Hiszen oly csodálatos, mellékhatások nélküli, szelíd és lágy gyógymódról van szó, amelynek szélesebb körben való megismerése igazi ajándék a testben, lélekben, és szellemben is meggyógyulni vágyók részére.

Mi is az a Bach virágterápia? »

Bach virágterápia kutyáknak
Bach virágterápia kutyáknakAz állatgyógyászat is egyre gyakrabban alkalmazza az úgynevezett alternatív gyógyító- és terápiaeljárásokat, módszereket. Az egyik ilyen, egyre közismertebbé váló terápialehetőség a Bach virágterápia.

Azonban az emberekre érvényes kezelési alapszabályokat nem lehet az állatokra, kutyákra egy az egyben érvényesíteni. Néhány természetgyógyászati tapasztalattal rendelkező állatorvos és állatterapeuta munkája nyomán már összeállítottak egy jól és nagy biztonsággal alkalmazható leírást, amelyik például speciálisan a kutyákra vonatkoztatható.

Bach virágterápia kutyáknak »

Bach virágterápia a Wikipédián »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.