Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Felelősek vagyunk életünkért és annak irányításáért.”

Dr. Edward Bach

Bach virágterápia

Gyakran Ismételt Kérdések

Bach virágterápia

A Bach virágterápia állapotfelmérő beszélgetései során gyakran tesznek fel kérdéseket. Az alábbi válogatásban a leggyakrabban ismételt kérdéseket adom közre.

 • Mennyi ideig tart egy kezelés?

  Ez minden esetben az adott probléma és a személyiség függvénye. Hatása így lehet azonnali, vagy pár nap múlva érezhető eredményesség, ami általában az akut betegségekre és pszichés folyamatokra érvényes. Krónikus vagy a személyiségben rögzült esetekben a diszharmónikus állapotoknál ez lehet néhány hét, esetleg hónapok. Csak nagyon ritkán, szélsőséges esetekben beszélhetünk évekről.

 • Milyen szempontok szerint kell kiválasztani az eszenciákat akut betegségek esetén?

  Az eszenciák kiválasztását általában is, de akut betegségek esetében különösképpen az aktuális lelkiállapot határozza meg, vagyis az amit a beteg „éppen akkor” érez. A következő két kérdést fontos feltennünk magunknak az eszenciák kiválasztásánál a hatásos gyógyulás érdekében:

  1. „Hogyan érzem magam a jelenlegi problémás (lehet testi vagy lelki betegség) helyzetemben?” Vagyis most milyen lelki állapotban vagyok?

  2. „Mi az a lelki probléma, amitől leginkább meg akarok szabadulni, ami kínoz, ami zavar vagy nyomaszt?” Ezért mi az amin most legelőször változtatni szeretnék magamban, a személyiségemben?

  A Bach virágterápia ezen kérdések pontos megválaszolásával tud segítséget adni a változásban és így végső soron a gyógyulásban.

 • Hogyan kell kiválasztani az eszenciákat krónikus betegségek esetén?

  Lényegében ebben az esetben is az az irányadó, amit a beteg az adott pillanatban érez. Ugyanakkor a terápia előrehaladtával felszínre kerülhetnek olyan személyiségvonások, pszichés jellemzők, esetleg nagyon régi, már félig-meddig elfelejtett vagy elfojtott lelki sérülések, amelyek nem kapcsolódnak az aktuális lelkiállapothoz, sokkal inkább egyfajta alapbeállítottságot tükröznek. Ilyen esetekben az e problémák megoldását segítő eszenciákat is érdemes beválogatni a keverék összetevői közé.

 • Lehet-e hibázni, illetve ártani az Bach virágterápia eszenciákkal?

  Nem. Az eszenciákat nem lehet túladagolni és a rosszul kiválasztott eszenciák esetében is a legrosszabb, ami történhet, hogy nem hatnak, nem történik változás.

 • Alkalmas-e a Bach virágterápia a negatív érzelmek megelőzésére?

  Alapvetően nem. A Bach virágok ott tudnak ismét egyensúlyt teremteni, ahol az egyensúly megbomlott, diszharmónikussá vált. Ha még megvan az egyensúly, (pl. a lelki bátorság, vagy a pozitív önértékels stb.) akkor nem jöhet létre hatás.

  Ettől egyedül az Elsősegély cseppek térnek el. A gyógyír szedhető megelőzésképpen várható megrázkódtatás vagy egy megterhelő szituáció előtt. Ez azért lehetséges, mivel lelki síkon gyakran már az is szükségállapotot hív elő, ha egy kellemetlen szituációra kell számítani. A küszöbönálló megrázkódtatás és izgalom a gondolati „elébe vágás” következtében mondhatni máris a rendszerben, tehát a saját gondolatainkban van, és megterhelést okoz nekünk. Ilyenkor figyelnünk kell arra, hogy mikor kezdünk gondolatban ezzel foglalkozni, mikor lép fel a belső pánik első gondolata. Ha az ember előzőleg beveszi az Elsősegély cseppeket, úgy higgadtabban néz elébe a rettegett eseménynek, és könnyebben el tudja viselni.

 • A rosszul összeállított Bach virágterápia keverék eredményezheti-e a lelki gátak megerősödését?

  Nem. A „rosszul”, vagyis nem az elérendő célnak megfelelően összeállított eszencia - amely a Bach virágterápia szolgáltatásunk keretében elképzelhetetlen - egyszerűen hatástalan marad.

 • Lehet-e hasonló problémákra hasonló, bevált keverékeket adni?

  Nem lehet. A Bach virágterápia egy kivételével nem ismeri a homeopátiában alkalmazott „bevált indikációkat”. A Bach virágterápia álláspontja szerint minden ember és minden szituáció szubjektív megélése annyira különbözhet, hogy a hasonló, vagy akár azonos tünetekből sem lehet egyértelműen arra következtetni, hogy ugyanaz az eszenciakeverék jó lesz két különböző embernek. Ez alól az egyetlen már említett kivétel az Elsősegély cseppek, amely Dr. Edward Bach eredeti „receptje” vészhelyzetek esetére, és mára a sorozat egyenértékű, önálló tagjává vált.

 • Kiválaszthatók-e a szükséges eszenciák személyes kapcsolat nélkül, a beteg távollétében?

  Nem. A Bach virágterápia eszenciák pontos kiválasztásához mindig szükség van a személyes kontaktusra, a beteg viselkedésének, beszédjének, öltözködésének, stb. felméréséhez. Erre a telefonon vagy levélben (emailben) történő „esetleírás” nem elegendő.

 • Hány Bach virágterápia eszenciát lehet egy keverékben felhasználni?

  Nincs konkrét tól-ig érték meghatározva, de a tapasztalatok szerint akkor a leghatásosabb a keverék, ha minél kevesebb összetevőből sikerül összeállítani. Ennek megfelelően ideális esetben akár egyetlen eszenciára is le lehet szűkíteni szűkíteni a problémát. A felső határ tekintetében érdemes Dr. Bach iránymutatását alapul venni, aki 5-6 eszenciában határozta meg a felső határt, bár manapság is vannak olyan szerzők, akik 12-15 összetevőből álló keveréket is elfogadhatónak tartanak. A tapasztalat azt mutatta, hogy mintegy 12 virág keveréke még specifikusan (jellegzetesen) hat. Ezen felül a hatás aspecifikus.

 • Szabadon lehet-e az összes eszenciát kombinálni, vagy kioltják egymás hatását?

  Nem tudunk róla, hogy lennének ilyen egymás hatását gyengítő vagy akár kioltó párosítások, ugyanakkor nehezen elképzelhető, hogy valakinek egyidőben legyen szüksége pl. Kisezerjófűre és Szőlőre.

 • Befolyásolhatják-e az egyes eszenciák egymás hatását?

  Jelenlegi ismereteink szerint nem.

 • Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy mind a 38 eszencia leírása illik rám?

  Ez elég gyakori, amikor valaki ismerkedik a Bach virágterápia módszerével. Mivel a Bach virágterápia „archetipikus” lelkiállapotokat ír le, joggal érezhetjük, hogy az egyik jobban, a másik kevésbé, de végső soron mindegyik illik ránk. Ilyenkor különösen fontos szem előtt tartani, hogy a Bach virágterápia elsősorban az akut, pillanatnyilag fennálló érzelmekkel foglalkozik, és nem azokkal, amelyek „máskor elő szoktak fordulni”.

 • Kitalálhatom-e saját magam, hogy milyen eszenciákat kell szednem?

  Természetesen, sőt Dr. Edward Bach egyik nem titkolt célja éppen az volt, hogy olyan módszert adjon az emberiségnek, amellyel lehetővé válik, hogy mindenki saját maga „vállalja a felelősséget” a betegségéért. Ez természetesen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy amikor szükségét érezzük, tapasztalt, képzett terapeuta segítségét kérjük, aki mintegy kívülről nézve a problémáinkat, segíthet új szempontok, célok, hangsúlyok megfogalmazásában, de a belátás és a gyógyulás végső soron mindig rajtunk múlik.

Bach virágterápia

A Bach virágterápia során újra megtalált boldog és kiegyensúlyozott önmagad segítségével az élet élvezetnek, a megpróbáltatások és a tapasztalatok kalandoknak tűnnek majd neked, mivel csupán fel kell ismerned lelki erődet, hűnek kell lenned önmagadhoz, s minden megoldódik, ahogyan a köd is szertefoszlik, ha kisüt a nap.

Bach virágterápia: Hasznos olvasmányok a Bach virágterápia elméletéről és gyakorlatáról »

Bach virágterápia cikkgyűjtemény

Mi is az a Bach virágterápia?
Mi is az a Bach virágterápiaMi is az a Bach virágterápia? Mellékhatások nélküli, szelíd és lágy gyógymódról van szó, amelynek szélesebb körben való megismerése igazi ajándék a testben, lélekben, és szellemben is meggyógyulni vágyók részére.

Mi is az a Bach virágterápia? »

Bach virágterápia gyakorlata
Bach virágterápia gyakorlataA Bach virágterápia gyógyító hatása csak úgy tud aktivizálódni, ha a beteg is akarja állapotának változását. Elengedhetetlen feltétel: a páciens saját maga is akarjon gyógyulni.

A Bach virágterápia gyakorlata »

Miben segít a Bach virágterápia?
Miben segít a Bach virágterápiaA harmónia megteremtésében és így a jó döntések meghozatalában segíthet a Bach virágterápia.

Ha szeretnéd kezedbe venni sorsod irányítását és tenni érte, ha úgy érzed szükséged van egy kis segítségre, próbáld ki a Bach virágterápia módszerét.

Miben segít a Bach virágterápia? »

Kismamák és a Bach virágterápia
Bach virágterápia kismamák részéreAz áldott állapotban lévő kismamáknak fokozottabb figyelmet kell fordítanuk testi, lelki egészségükre. Különösen oda kell figyelniük a gyógyszerek szedésére, és azok nemkívánatos mellékhatásaira a magzatra nézve.

Az állapotos nőknek általánosságban azt tanácsolják, hogy mindenféle gyógyszer szedésétől tartózkodjanak a magzat egészséges fejlődése érdekében, ugyanakkor minden esetben mérlegelni kell a gyógyszer elhagyásának esetleges negatív hatásait is. Ezért a gyógyszert szedő, vagy esetlegesen lelki problémákban szenvedő kismamáknak kifejezetten fontos tudniuk, hogy milyen alternatív lehetőségeik vannak egészségfejlesztésük, és nemkívánatos tüneteik kezelésében.

A kismamák kiegészítő kezelésében egyik legideálisabb lehetőség a Bach virágterápia.

Kismamák és a Bach virágterápia »

Bach virágterápia Gyakran Ismételt Kérdések
Bach virágterápia gyakran ismételt kérdésekA Bach virágterápia állapotfelmérő beszélgetései során gyakran tesznek fel kérdéseket. Az alábbi válogatásban a leggyakrabban ismételt kérdéseket adom közre.

Bach virágterápia Gyakran Ismételt Kérdések »

Ki volt Edward Bach?
Ki volt Edward Bach? Mi késztette a Bach virágterápia kidolgozására?Dr. Edward Bach 1938 és 1936 között dolgozta ki a Bach virágterápia rendszerét, amely a homeopátia alapelveit továbbgondolva virágkivonatok segítségével a testi és lelki betegségek érzelmi okainak kezelésére és megszüntetésére szolgál.

A Bach virágterápia amely elveit tekitve hagyományos és szemlélete alapján modern gyógymód, egyaránt felhasználható testi betegségek, közérzeti zavarok, vagy lelkiproblémák kezelésére, főleg azok megelőzésére, a jellem fejlődésének előmozdítására.

Ki volt Edward Bach? »

Edward Bach: Az utazók története
Bach virágterápia Dr. Edward Bach 1934-es előadása alapjánHol volt, hol nem volt - mert a dolgok mindig így kezdőnek: egyszer volt, hol nem volt -, volt egyszer tizenhat utazó, akik elhatározták, hogy átvágnak egy erdőn.

Kezdetben minden rendben is ment, ám egyszer csak az egyikük, Apróbojtorján, aggódni kezdett amiatt, hogy a helyes úton vannak-e. Késő délután, amikor már mélyebben jártak az árnyékok között, Bohócvirág félni kezdett attól, hogy eltévesztették az utat. Amikor lement a nap, besötétedett, s megszólaltak az erdő éjszakai hangjai, Napvirágon erőt vett a rémület és a pánik. Az éjszaka közepén a legnagyobb sötétben Sülzanót elvesztette minden reményét, és azt mondta: „Nem megyek tovább! Ti folytassátok az utat, de én itt maradok, míg a halál meg nem enyhíti szenvedéseimet.”

Edward Bach: Az utazók története »

Mi is az a Bach virágterápia?
Mi is az a Bach virágterápia?Mi is az a Bach virágterápia? - teszik fel manapság egyre többen és egyre gyakrabban a kérdést. Azért, mert bár a gyógymód 70 éve létezik, de hazánkban még nem olyan széles körben elterjed, mint például a nyugat-európai országokban, vagy az Egyesült Államokban, ahol a gyógyszertárak többségében kapható, és az emberek házi patikájának természetes része. Sőt, az Brit mentőszolgálat tartozékai közé tartozik Dr. Edward Bach híres életmentő gyógyírje is. Miért nincs ez hazánkban is így? Hiszen oly csodálatos, mellékhatások nélküli, szelíd és lágy gyógymódról van szó, amelynek szélesebb körben való megismerése igazi ajándék a testben, lélekben, és szellemben is meggyógyulni vágyók részére.

Mi is az a Bach virágterápia? »

Bach virágterápia kutyáknak
Bach virágterápia kutyáknakAz állatgyógyászat is egyre gyakrabban alkalmazza az úgynevezett alternatív gyógyító- és terápiaeljárásokat, módszereket. Az egyik ilyen, egyre közismertebbé váló terápialehetőség a Bach virágterápia.

Azonban az emberekre érvényes kezelési alapszabályokat nem lehet az állatokra, kutyákra egy az egyben érvényesíteni. Néhány természetgyógyászati tapasztalattal rendelkező állatorvos és állatterapeuta munkája nyomán már összeállítottak egy jól és nagy biztonsággal alkalmazható leírást, amelyik például speciálisan a kutyákra vonatkoztatható.

Bach virágterápia kutyáknak »

Bach virágterápia a Wikipédián »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.