Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.
Csúf, de te gyönyörűnek találtál.
Végig hallgattad mindig, amit mondtam.
Halandóból így lettem halhatatlan.”

Pilinszky János

A lelki egészségfejlesztés gyakorlata

A holisztikus lelki egészségvédelem módszereinek alkalmazása

A Lelki Egészségfejlesztés Tanácsadás eredménye mindig két emberen fog múlni: a terapeután és a páciensen.

A lelki egészségfejlesztő terapeuta részéről ez jelenti:

 • Kongruencia, azaz hitelesség.
 • Szakmai tudás és tapasztalat.
 • Empátia.
 • Meleg és elfogadó attitüd.

A páciens részéről:

 • Változás! Ha nincs változás, akkor nincs gyógyulás.
 • Aktív közreműködés: ott lenni, akarni, küzdeni, megtenni.
 • Motiváltság: a lelki egészségfejlesztés (gyógyulás) alapvető feltétele.
 • Megfelelő türelem: ez egy folyamat, amelyhez idő szükséges.

A Lelki Egészségfejlesztés Tanácsadás során egészségvédő (gyógyító) beszélgetés történik. Ez egy segítő jellegő kapcsolat a terapeuta és a páciens között, amely egy aktív tanulási folyamat a páciens részéről. A folyamat során önismerettel gyarapszik és hasznos gyakorlati, alternatív egészségfejelesztési módszereket tanul.

A tanácsadás során bekövetkező változások a páciensnél:

 • A szorongásos készség csökken. Az idegrendszeri tünetek enyhülnek.
 • Önmagával kapcsolatban új tapasztalatokra tesz szert. Önképe, önismerete reálisabb lesz.
 • Az érzelmi beállítódások megváltoznak. Felismeri, hogy a dolgoknak, személyeknek tulajdonított sajátságok, értékek inkább csak saját gondolkozásmódjában és hozzáállásában rejlenek, amelyek szubjektívek, és amelyeket belevetít a dolgokba.
 • A sikeres tanácsadás során új viselkedésmódokra tesz szert. Különösen megváltozik a konfliktusok kezelésének módja.
 • A beszélgetés során az egyén figyelme, amelyet döntően a múlt kötött le, fokozatosan a jelen és a jövő kérdései felé fordul.
 • Helyreáll a pozitív gondolati, érzelmi hozzáállás és a kiegyensúlyozott lelkiállapot.

A sikeres tanácsadás folyamán a lehangoltságból, reménytelenségből, lelki problémából folyamatosan megszületik a „van miért, van értelme végigcsinálni érzése”. A remény érzése erőt ad, hogy a lehangoltság és lelki problémák állapotában lévő ember végre megláthassa az „alagút végén a fényt”.

Ha a problémáinkat, lelki szenvedéseinket képesek vagyunk holisztikusan és egy kicsit másképp látni, akkor a titok feltárulhat előttünk. A szenvedés személyiségformáló-fejlesztő és értékemelő hatásáról így ír Babits Mihály:

„Ki farag valaha bennünket egészre
ha nincs kemény vésőnk,
hogy magunkat vésse,
ha nincs kalapácsunk szüntelenül dúló,
legfájóbb mélyünkre belefúró?
Szenvedésre lettünk mi.
Szenvedni annyi, mint diadalt aratni:
Oh hány éles vasnak kell rajtunk faragni,
Míg méltók leszünk, hogy az ég királya,
Beállítson majdan szobros csarnokába.”

Rendezvénynaptár:

Lelki Egészségfejlesztő tréning
Jelentkezz Lelki Egészségfejlesztés tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot időpont egyeztetése érdekében!


A lelki egészségfejlesztés gyakorlata

A lelki egészség
Modern társadalmunkban igen divatossá vált az egészséges életmód, mint téma. Testünk azonban nem lehet egészséges, ha az egyik kulcsfontosságú része: a lélek nincs megfelelő állapotban.

Ha lelkünket problémák, gondok gyötrik, az egy ideig tűr, s mint mikor a mérleg egyik nyelve túlterhelődik, kibillen egyensúlyából, s kileng az egyik irányban. Adott esetben, pedig ez az irány határozottan rosszat jelent, és az csupán a súly nehézségétől, tehát a problémák jellegéből és milyenségéből adódik, hogy mekkora is lesz ez a „kilengés”, vagy nevezzük inkább lelki egyensúly felborulásának.

A lelki egészség »


Emberi kapcsolatok
Ápoljuk kapcsolatunkat, kedveskedjünk a másiknak, őszinte odafordulással nyilvánítsuk ki másik ember felé iránt érzett szeretetünket.

Ha nincs nagy probléma családunk életében, egy kis odafigyeléssel, beszélgetéssel, őszinte odafordulással, törődéssel jobbá tehetjük önmagunk és családtagjaink életét, érzelmi életét, lelki egyensúlyát.

Emberi kapcsolatok »


Táplálkozási zavarok
Különböző kutatások kimutatták, hogy azon emberek, akik étkezési zavarokkal küzdenek, családjának legalább fele nagy hangsúlyt fektetnek az esztétikus alakra, a külső megjelenésre és a diétázásra. Rendellenes családi kommunikációval erősítik az evészavarok kialakulásának lehetőségét.

Táplálkozási zavarok »


Leggyakoribb táplálkozási zavarok
A táplálkozási zavar rendkívül veszélyes, sőt, mi több: életveszélyes betegség. Folyamatában lényegében az anorexiás beteg olyannyira lefogyasztja magát, míg – ha segítséget nem kap – meghal. Ezért is nagyon fontos, hogy ha az alábbi példák valamelyikét a környezetünkben élő emberen tapasztaljuk, ne késlekedjünk a segítségadásnál.

Leggyakoribb táplálkozási zavarok »


Táplálék megvonás hatásai
Adott embercsoport szokásos aktivitása mellett napi 14000 kJ-t (~3500 kcal)fogyasztott. 24 héten keresztül (!) napi 6400 kJ-nyi (1600 kcal) táplálékot, ami eredeti szükségletük 46%-a (!), fogyasztottak. Testsúlyuk folyamatosan csökkent, és a 24. Hét végére a súlyveszteség az eredeti testsúly 30-40 %-ának felelt meg. A somatikus állapotot a csonttá-bőrré való lesoványosodás, a zsírpárnák teljes hiánya, hűvös és száraz bőr, a spontán mozgások nagyfokú kerülése, stb. jellemzi. Psychésen az érdeklődés teljes hiánya, depressio, asszociális magatartás, szellemi munkára való teljes képtelenség stb. figyelhető meg. Az alapanyagcsere kb. 30-40 %-kal csökkent, ami részben azzal függ össze, hogy a testsúlycsökkenés elsősorban éppen az energiafogyasztás szempontjából aktív izomszövet megfogyatkozásának következménye.

Táplálék megvonás hatásai »


A holisztikus szemlélet története és alapjai
A holizmus kifejezés (a görög „holos” szóból) a teljesség figyelembevételét jelenti. A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. A holisztikus szemlélettel gyógyító szakember nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet, vagy testrészt, hanem a beteget gyógyítja, egészségét kívánja helyreállítani, fenntartani.

A holisztikus szemlélet története és alapjai »


Holisztikus emberkép és betegségkép
A holosz görög szó és egészet, teljességet jelent. Holisztikusnak nevezzük azt a szemléletet, amely az embert a maga teljességében: testi, lelki, szellemi egységében vizsgálja és írja le.

A holisztikus egyensúly egyik alapvető szintje az ember egészsége. Ennek megőrzése (prevenció), megteremtése (habilitáció), fejlesztése és menedzselése (szűrővizsgálat, gondozás), valamint visszaállítása (terápia és rehabilitáció) az általános orvostan stratégiai célkitűzései.

Ha a holisztikus egyensúly kibillen, betegség keletkezik.

Holisztikus emberkép és betegségkép »


A lelki egészségfejlesztés gyakorlata
A Lelki Egészségfejlesztés Tanácsadás eredménye mindig két emberen fog múlni: a terapeután és a páciensen. A sikeres tanácsadás folyamán megszületik a „van miért, van értelme végigcsinálni” érzése.

A lelki egészségfejlesztés gyakorlata »


Élet antidepresszáns nélkül
A kezdődő depresszió megelőzésének példáján keresztül szeretném bemutatni a holisztikus lelki egészségvédelem szemléletmódját. A depresszió a lelki egészségromlások közül az egyik olyan, amely fizikai (agyi) szinten is megjelenő elváltozásokhoz vezet.

Élet antidepresszáns nélkül »


A depresszió a leggyakoribb hangulatzavar
A depresszió olyan tartósan fennálló, rosszkedvű, szomorú, fáradt állapot, amelyben a világ kietlennek, a nehézségek leküzdhetetlennek tűnnek. A depresszió nagy szenvedés a betegnek, és a környezetének is. Ez a hangulatzavar nagyban befolyásolja a beteg étvágyát, alvását, munkaképességét, a személyes kapcsolatait, az életről alkotott felfogását.

A depresszió a leggyakoribb hangulatzavar »


Téged is veszélyeztet a depresszió?
Az, hogy a depresszió valóságos népbetegséggé vált, nemcsak a modern élettel való elégedetlenségünk következménye - 5 kulcstényezője szinte minden nőt érint és veszélybe sodor.

Téged is veszélyeztet a depresszió? »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.