Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Kísérlet leírása a táplálék megvonás hatásairól

Bálint Péter

Egészséges embereken (önként vállalkozók!) végzett vizsgálatok alapján a következő tapasztalatok mérhetők le az éheztetéses fogyókúrákat illetően:

Mérsékelten csökkentett táplálékbevitel hatása

Táplálék megvonásAdott embercsoport kalóriaszükséglete megszokott aktivitásuk alatt 12 400 kJ/ nap (~ 31O0 kcal/ nap). 5 héten keresztül 6400-7200 kJ-t (~1600-1800 kcal) tartalmazó, minőségi szempontból kifogástalan étrendet kaptak (szükségletük kb. 55%-a). Testsúlyuk kb. 10%-kal csökkent. Az 5. Hét után táplálékbevitelüket 8000 kJ-ra (~2000 kcal) emeljük (az eredeti szükséglet kb. 65%-a); ezen az étrenden testsúlyuk nem csökkent tovább. Ezek az emberek nagyon fáradékonyak, és munkateljesítményük is jelentősen csökken. Megállapítható alapanyagcseréjük 30-40 %-os csökkenésése, aminek révén kb. 2400 kJ-t (~600 kcal) takarítanak meg ; aktivitásuk csökkenése révén kb. 2000 kJ-t (~500 kcal-t) energiát spórolnak. 2400 + 2000 = 4400 kJ (~1100 kcal) „megtakarítás” alapján érthető, hogy az eredeti szükségletüknek megfelelő 12 400 (~3100 kcal) helyett 8000 kJ (~2000 kcal) táplálékkal egyensúlyban tarthatók.

Jelentősen csökkentett táplálékbevitel hatása

Adott embercsoport szokásos aktivitása mellett napi 14000 kJ-t (~3500 kcal) fogyasztott. 24 héten keresztül (!) napi 6400 kJ-nyi (1600 kcal) táplálékot, ami eredeti szükségletük 46%-a (!), fogyasztottak. Testsúlyuk folyamatosan csökkent, és a 24. Hét végére a súlyveszteség az eredeti testsúly 30-40 %-ának felelt meg. A somatikus állapotot a csonttá-bőrré való lesoványosodás, a zsírpárnák teljes hiánya, hűvös és száraz bőr, a spontán mozgások nagyfokú kerülése, stb. jellemzi. Psychésen az érdeklődés teljes hiánya, depressio, asszociális magatartás, szellemi munkára való teljes képtelenség stb. figyelhető meg. Az alapanyagcsere kb. 30-40 %-kal csökkent, ami részben azzal függ össze, hogy a testsúlycsökkenés elsősorban éppen az energiafogyasztás szempontjából aktív izomszövet megfogyatkozásának következménye.

A részleges éhezéssel kapcsolatos tapasztalatok a következőkben foglalhatók össze:

  1. A szükségletnél kb. 10-15%-kal kisebb táplálékbevitelt az alapanyagcsere alacsonyabb szintre való „átállása” + a testsúly és az aktivitás csökkenése nélkül kompenzálhatja.

  2. Diéta - táplálék megvonásJelentősen csökkentett táplálékbevitel mellett a testsúly csökken, majd alacsonyabb szinten stabilizálódik. A kompenzációt az alapanyagcsere 30-40 %-os csökkenése és az akaratlagos, valamint spontán aktivitás kerülése biztosítja.

  3. Ha a táplálékbevitel tartósan kisebb, majd a szükséglet kb. 60-65%-a, a testsúly folyamatosan csökken.

  4. A teljes éhezés „kibírható” tartalma az egyén tápláltsági állapotának függvénye. A régebben divatos „koplalóművészek” szabad vízfelvétel mellett 40 nap alatt testsúlyuk kb. 25%-át vesztették el. Kutyakísérletben a rekord 117 napos éhezés, miközben az állat testsúlyának 63%-át vesztette el. Állatkísérletek tanúsága alapján normális tápláltságú emberekben a teljes éhezés maximális tartalmát 8-10 hétre becsüljük. A ma szokásos „éheztetéses fogyókúrák” kapcsán (a víz-elektrolyt- és vitaminszükséglet biztosításával) elhízott emberek 200 napon túli teljes éheztetése is szokásos.

A választás a Te kezedben van

Ne feledjük, a döntés joga mindig a kezünkben van! Figyeljünk oda jobban lelki egészségünkre és tegyünk meg mindent gyógyulásunk érdekében!

Tar Eszter


Fogyás hipnózisban tréning: részletes információk, jelentkezés »

Fogyás hipnózisban
Jelentkezz Fogyás hipnózisban Tréningre!Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot időpont egyeztetése érdekében!


Tar Eszter vagyok, tréner, hipnotizőr, tanácsadó, pszichológiai asszisztens.Tar Eszter vagyok, tréner, hipnotizőr, tanácsadó, pszichológiai asszisztens.

Gyermekkoromtól kezdve érdeklődöm az emberi lélek és a sikeres emberi viselkedés rejtelmei iránt. Tanulmányaim folyamán megtanultam, a munkában töltött közel egy évtized alatt pedig tovább fejlesztettem azokat a módszereket, amelyek lehetővé tették, hogy eredményesen segítsek a nehézségeket okozó élethelyzetek megoldásában. Három fő területre specializálódtam a munkámban. Az önismeret-személyiségfejlesztésre, az asszertív kommunikációra, és a holisztikus szemléletű táplálkozási zavarokra.

Az ember bonyolult és törékeny lény. Önismeret nélkül más embereket sem tudunk jól megismerni, s ez sok-sok csalódást jelent az emberi kapcsolatokban. Személyiségünk fejlesztése nélkül pedig nehezen birkózunk meg az életünkben rendszeresen megjelenő akadályokkal. Az asszertív kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy az életben érvényesülni tudjunk, s az elkerülhetetlen konfliktusainkat okosan és stressz-mentesen oldjuk meg.

A lelki egészség
Modern társadalmunkban igen divatossá vált az egészséges életmód, mint téma. Testünk azonban nem lehet egészséges, ha az egyik kulcsfontosságú része: a lélek nincs megfelelő állapotban.

Ha lelkünket problémák, gondok gyötrik, az egy ideig tűr, s mint mikor a mérleg egyik nyelve túlterhelődik, kibillen egyensúlyából, s kileng az egyik irányban. Adott esetben, pedig ez az irány határozottan rosszat jelent, és az csupán a súly nehézségétől, tehát a problémák jellegéből és milyenségéből adódik, hogy mekkora is lesz ez a „kilengés”, vagy nevezzük inkább lelki egyensúly felborulásának.

A lelki egészség »


Táplálkozási zavarok
Különböző kutatások kimutatták, hogy azon emberek, akik étkezési zavarokkal küzdenek, családjának legalább fele nagy hangsúlyt fektetnek az esztétikus alakra, a külső megjelenésre és a diétázásra. Rendellenes családi kommunikációval erősítik az evészavarok kialakulásának lehetőségét.

Táplálkozási zavarok »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.