Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Mindennapi veszteségeink

Tréning professzionális segítők részére

Burnout (kiégés) szindróma krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”

H. Freudenberger (1974)

A kiégés (burnout) tréning célja

A tréning célja: A kiégés (burnout szindróma) » - stádiumainak, figyelmeztető tüneteinek felismerése, az érzelmi reakciók kezelése, az Én-erő növelése.

A tréning tartalma: A szolgáltató jelleggel, felnőttekkel és gyermekekkel foglalkozó professzionális segítők pszichoszomatikus megbetegedése a kiégési vagy burnout szindróma.

Burnout (kiégés) szindrómaA burnout szindróma a krónikus emocionális megterhelések, a folyamatos stressz helyzetek nyomán jön létre. Súlyosabb formájában elvesznek a célok és ideák, a segítő saját személyére, munkájára és a másokra vonatkozó pozitív attitűdök. Teret nyer a reménytelenség és az inkompetencia érzése.

A segítő életében megjelenik a magányosság érzése, s gyakori, hogy a jól képzett szakember pályaelhagyóvá válik. Gyakori a depresszió, az addikció, magas az öngyilkossági kísérletek száma.

Mint minden problémára, a burnout szindrómára is igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni, mint orvosolni.

A tréning alkalmával játékosan komoly formában végig játsszuk a kiégés tüneteit a kezdeti stádiumtól – melyre a fokozott erőbedobás a jellemző -, a hárító érzelmi reakciókon át – a leépülésig.

Minden résztvevő képet kap arról, hol tart a kiégés folyamatában. Eszközöket gyűjthet a saját igényei szerint a burnout szindróma megállításához, a mentális egészsége megőrzéséhez, javításához.

Kinek ajánlott a kiégés (burnout) tréning?

A továbbképzés célcsoportja munkakörök szerint:

 • Családgondozó
 • Szociális segítő
 • Mentálhigiénés munkatárs
 • Gyermekfelügyelő
 • Hivatásos nevelőszülő
 • Szociális munkás
 • Gyermekotthoni, lakásotthoni nevelő
 • Pedagógus
 • Pszichológus
 • Foglalkoztatás szervező, terápiás munkatárs
 • Nevelőszülői, gyámi, gondozói tanácsadó

Információk a kiégés (burnout) tréning programról

A továbbképzés tartalmi besorolása: szakmai személyiségfejlesztő foglalkozás – kiégés megelőző tréning.

Időpontok:

 • PT1: 2007. október 2-4. (Budapest)
 • PT2: 2007. november 20-22. (Budapest)

(A jelentkezési lap A jelentkezési lap letöltése Microsoft Word formátumban letöltése.)

Időtartama: 30 óra.

Részletes program: lásd külön oldalon »

(A program A részletes program letöltése Microsoft Word formátumban letöltése.)

Részvételi díj: 45 000 Ft + ÁFA.

Továbbképzési pontérték: 28 pont.

Minősítette:
Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Képzési Központja
Országos Szociális és Gyermekvédelmi Továbbképzési és Szakvizsga Bizottság

A program engedélyszáma: S-14-096/2004

A továbbképzésen résztvevők a tréning végén a 9/2000. (VIII.4.) SzCsM rendelet 1. sz. melléklete » szerinti igazolást kapják.

Csoportvezetők: Tarné Csehák Hajnalka és Nyírő Lászlóné

Csehák HajnalkaCsehák Hajnalka: 15 évig tanítottam, és 13 éve dolgozom a szociális ágazatban. 5 évig családsegítő szolgálatnál dolgoztam, 5 évig gyermekjóléti szolgálatnál, s jelenleg 4 éve a gyermekvédelmi szakellátásban tevékenykedek. E mellett a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdiót két éve vezetem. Szakemberként magam is megtapasztaltam a segítő munka minden szépségét és minden kínját-baját. Hogy hatékonyabban segíthessek, csoportanalízist, gyász- és veszteség feldolgozást tanultam. Nyírő Lászlóné (Judit)Tanítómestereimre mindig hálával gondolok. Tudásukkal, példamutatásukkal abban segítettek, hogy felkészültebb, jobb ember legyek.

Nyírő Lászlóné (Judit): 20 évet töltöttem az egészségügyben, ezután kerültem a szociális ágazatba. 3 évet gyermekjóléti szolgálatnál tevékenykedtem, jelenleg főállásban gyermekotthonban dolgozom. 4 éve szocioterapeutaként segítem a mentálhigiénés munkát.

Kihelyezett burnout (kiégés) elleni tréning

Igény esetén kihelyezett burnout (kiégés) elleni tréninget is tartunk.

Milyen előnyökkel jár egy kihelyezett tréning?

A trénerek helybe mennek Önökhöz. A résztvevők által elsajátított ismeret nem lesz kevesebb, a gyakorlatok ugyan olyan hatékonyak lesznek, mint a hagyományos tréningek esetében. Ezzel szemben megspórolható a kollégák úti költsége, valamint a szállás díja.

A cég több munkatársa egyszerre vehet részt a tréningen, egy időben szerezhetnek kredit pontokat. Önök spórolnak, hiszen kedvezőbb áron tudjuk kínálni a kihelyezett tréningeket, mint ha a munkatársai egyénileg vesznek részt a tréningen.

Ha az Önök cégének területén kerül megrendezésre a tréning, akkor a résztvevők alapvetően a munkahelyükön tartózkodnak, így a tréning órák előtt, vagy után el tudják látni a legfontosabb teendőiket, vagy váratlan problémák felmerülésekor segíteni tudnak.

Mivel a résztvevők egyazon cég munkatársai, a felmerülő konkrét problémákra könnyebben születnek konszenzuson alapuló megoldások. A tréning javítja a munkatársak közötti kommunikációt, az együttműködési készséget, a résztvevők megértik és megismerik a kollégáik motivációit, szempontjait, és könnyebben el tudják helyezni magukat a kollektív munkában.

További előny, hogy a tréninget az Önök által meghatározott időpontban tartjuk, így akkorra szervezhetik, amikor a sok éves tapasztalat alapján a munkában nyugalmasabb időszak várható, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez.

A kihelyezett tréninghez nem kell más, mint:

 • Megfelelő helyiség (székekkel berendezve)
 • Legalább 10 résztvevő

Adalékok a kiégés (burnout szindróma) témaköréhez

A kiégés (burnout szindróma) fázisai » Hogyan ismerjük fel a kiégés (burnout) tüneteit? »

A kiégés (burnout szindróma) az informatikus pályán » A kiégés (burn out) a párkapcsolatban »

Burnout (kiégés) teszt » Egy óvodapedagógus önvallomása a kiégés (burnout) jelenségéről »

Mit lehet tenni kiégés (burnout) ellen? »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.