Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Hírlevél a férfiakról

Lelki Titkaink Hírlevél 2008 április

Hírlevél a férfiakrólAzt mondják, az április szeszélyes hónap. Vajon miért a férfiak jutottak eszembe áprilisban? Nem tudom. De azt igen, hogy nagy átalakuláson mennek keresztül fiaink, férjeink, kedveseink, barátaink, férfi kollégáink.

A férfivá avatás az ősi társadalmakban a megsemmisülés és a feltámadás folyamat volt. Megsemmisült a fiú, és feltámadott a férfi.

A férfi születése

Bizonyos vad törzseknél, például Észak-Guineában a mai napig a serdülő fiúkat beavatási szertartásnak vetik alá. Ez magával hozza a körülmetélést, amikor a fájdalmas beavatkozás alkalmával azt képzelik, hogy egy mitikus szörny lenyel, majd kiköpi az ifjút. Ha az ifjú belehal a műtétbe, családjának azt mondják: a szörny rossz gyomrába került, ahonnan nem tudta kiköpni.

A körülmetélés után a fiatal fiúkat néhány hónapig még elkülönítik a közösségtől, s ezek alatt a hónapok alatt megtanulják a férfi élet szabályait, a fegyverhasználatot, az ételtabukat, a nemi élettel kapcsolatos tudnivalókat.

A férfi születéseA fiúkat azután már felavatott férfiként nagy pompával és szertartással visszaviszik a törzshöz, ahol az asszonyok örömkönnyek között, tisztelettel fogadják őket.

De mi történik a mi férfiainkkal? Honnan tudja egy serdülő korú fiú gyermek, hogy mikortól számít férfinak? Nincs beavatási szertartás, nincs kimondva: mától férfi vagy.

A felnövekvő fiatal egyszer csak azzal szembesül, hogy férfias tetteket várnak el tőle.

A beavatási szertartáson átesett fiú megváltozik. A nyugati társadalomban a férfikorba észrevétlenül belenőtt fiú nem változik olyan markánsan, láthatóan. S ha mi nők megkísérelnénk párunkat megváltoztatni, ugyancsak beletörne a bicskánk.

Új típusú párkapcsolati problémák

Új típusú párkapcsolati problémákA nyolcvanas években új párkapcsolati problémák váltak nyilvánvalóvá. Amíg a hagyományos szerepek működtek (a férfi keresi a pénzt, a nő őrzi a családi tűzhely melegét), addig a jó férj az volt, aki néha besegített a házi munkába.

Aztán a házi munka nem volt elegendő, amint a nők is munkába álltak, karriert kezdtek építeni, a kapcsolatokban új igény fogalmazódott meg a férfivel szemben: ne csak takarítson, mosogasson, hanem fejezze ki az érzelmeit is.

A női függetlenség megtapasztalása nyugtalanná teszi a férfiakat.

Majdnem minden területen, ahol eddig elvitathatatlan férfi jogok voltak, változás következett be. Régen az anyák úgy engedték el a lányokat: vigyázz lányom, mert minden férfi csak „azt” akarja. Míg régen egyértelmű volt, hogy a férfi szexet, a nő szerelmet akar, ez mára nagy változásokon ment keresztül. Nem csak az elvárások és a hozzáállás változott, hanem a tényleges magatartás is.

A nők már nem csak szerelmet, hanem szexet is akarnak. A nők kiharcolták a szexualitáshoz való jogukat. De mit tegyünk, ha a férfiak pedig nem akarnak élni az érzelmek kimutatásának jogával?

A nő több emocionalitást akar, a férfi pedig ragaszkodik az ősi jogához, hogy az érzelmeket vagy sehogy, vagy másként élje ki, mint ahogyan azt a nő elvárja tőle.

A nő igénye és férfi által kínált érzelmi magatartás

Nagy kérdés, hogy miért ez a különbözőség nő igénye és férfi által kínált érzelmi magatartás között.

A szakirodalomban néhány nagy csoportra bukkantam:

  1. A férfi egyszerűen nem veszi észre, hogy mire van szüksége a kedvesének.

    Talán ezt kizárhatjuk, hiszen könyvtárnyi könyv áll a férfiak rendelkezésére, melyből minden létező női vágyat kiolvashatnak, s ha ez nem volna elég, akkor épp elég egyenjogúak vagyunk mi nők ahhoz, hogy megsúgjuk a szeretett férfinek, hogy több érzelmi odafordulást várunk tőle.

  2. A férfi szeretne kedvesebb, romantikusabb és érzelmesebb lenni, de nem tanulta meg, hogyan is kell ezt csinálni.

    Ezt a lehetőséget is kizárnám, hiszen nagyon bebetonozott gondolkodásúnak kell lenni ahhoz, hogy amit az anyától az óvó nénin át a jelenlegi kedvesig minden nő próbált megtanítani, az süket fülekre találjon.

  3. A férfi szeretne kedvesebb, romantikusabb és érzelmesebb lenni, de hiányzik hozzá az érzelmi intelligenciája.

  4. A férfi megtapasztalta, hogy érzelmi ódzkodása erős hatalmi eszközt ad a kezébe a nővel szemben.

Az igazság talán valahol középen van, a férfiaknak köztudottan fejletlenebb az érzelmi intelligenciája, de vitathatatlanul jelen van az érzelmek eltagadása, mint hatalmi eszköz is.

Párkapcsolati válságok kezelése tréning: részletes információk, jelentkezés »

A megtagadás hatalma

A megtagadás hatalmaA szaknyelv szerint: „the power of denial”. A megtagadás hatalma. Olyan hatalom, melynek eredője, hogy az egyik fél megtagadja vagy visszatartja a másiktól azt, amire annak szüksége van.

A férfi ezért a hatalomért még a saját szükségleteiről is képes lemondani. Számára gyakran kisebb veszteség a párkapcsolat tüzének kialvása, mint a hatalom, amelyet mindennél gondosabban őriz. A férfi hallgat, s hallgatása felőrli a nőt. A nő szavakra vágyna, szerelmes szavakra, hogy biztos lehessen benne: szeretve van. A férfi hidegen hallgat, s ha néha elejt egy-egy kedvesebb szót, megjelenik egy-egy szál virággal, a nő hálás lelkesedéssel fogadja ezt.

S egy idő után a nő számára tarthatatlanná válik a helyzet, hogy sem az odaadásával, sem a szerelme kimutatásával, sem kéréssel, sem követeléssel nem tudja kicsikarni a férfiból az érzelmek kimutatását.

A hagyományos nemi szerepek változása felborította mindkét nem lelki békéjét, hiszen a nők a férfi riválisaként jelennek meg a társadalmi küzdőtéren.

Ezzel a nők elveszítik a védelmet, segítséget igénylő „gyengeségüket”, a férfiak pedig súlyos szerepvesztést élnek meg, hiszen mind a munkájukban, mind a családfenntartóként, mind az apa szerepükben negligálva vannak.

Mindannyian tudjuk, hogy a férfiak korábban halnak, s a lelki feszültségek sokat árthatnak az egészségüknek.

Vigyázzunk hát rájuk, hiszen szeretjük őket.

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Százhalombatta, 2008. április 22.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Telefon/fax : (0623)350-616
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra