Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Érintés, simogatás, ölelés

Hogyan használd a szeretet nyelveket?

Érintés, simogatás, ölelésNem is olyan régen egy újságíró azt kérdezte tőlem, hogy javasolnám-e bárkinek, hogy vásároljon simogató gépet. Ugyanis a japánok vagy a svédek készítettek ilyent. Egy pillanatnyi megdöbbenés után – átgondolva a simogatás élettani és pszichés fontosságát – azt válaszoltam: ha senki nincs, akitől „élő” simogatást kapjon az illető, akkor igen, vásároljon simogató gépet. A gépi simogatás még mindig jobb a semminél.

Mire jó az érintés, a simogatás, az ölelés?

Az érintés iránti vágy nagyon erős bennünk, mert az érintés jelenti a közelséget, a melegséget a kapcsolatban. Doris Wolf így fogalmaz: „Az érintés hiánya sokkal súlyosabb lelki zavarokat okoz, mint a szex hiánya.”

Mire jó az érintés, a simogatás, az ölelés?Nagyon sok embernek, akinek az életéből hiányzik a szex, elsősorban a gyengédség iránti vágya nem teljesül. A szerelmesek azért szárnyalnak, mert átlagosan négyszer több érintést, ölelést, simogatást adnak egymásnak, mint a többi ember. Kutatások igazolják, hogy az az ember, akit valaki gyakran a karjába zár, magához ölel, a szívéhez szorít, kevésbé frusztrált, kevésbé szorong, a félelemérzete csökken. Az ölelés oldja a stresszt. A kutatások szerint az érintés szükséglete sokkal erősebb a táplálék iránti szükségletnél.

A testi kontaktus szükséglete folyamatosan jelen van az életünkben, de a társadalmi szabályok a legtöbbször megakadályozzák az érintések vágyát. Pedig az érintésnek hihetetlen nagy, mondhatni csodát tevő energiája van. Az érintés,a simogatás felülírja a fájdalomérzést. Ugyanis a bőrünkben a simogatás érzékelésére külön idegrostok találhatók, ezek a CT-idegek, s minden egyes ilyen idegrost körülbelül 1 négyzetcentiméternyi területről továbbítja a simogatás hatását.

Virginia Satir pszichológus szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz. Érdemes tehát elgondolkodnunk azon, mi hány ölelést adunk és hány ölelést kapunk naponta? Az ölelés szempontjából éppen csak túléljük-e az életünket, vagy gyarapodunk-e általa? Családtagjainkat az anyagi javakon kívül ellátjuk-e elegendő testi érintéssel, hogy az egészségüket is megtámogassuk?

Virginia Satir (Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió Facebook oldalán) »

Az érintés, simogatás, ölelés hatása az egészségre

Az érintés, simogatás, ölelés hatása az egészségreNapi tizenöt ölelés az egészségünkért, és az egyensúlyunkért. Nem kerül pénzbe, ezért a lelkünk fillérjeivel fizetünk.

Érdekes kísérletek bizonyítják az ölelés egészségmegőrző és gyógyító szerepét. Harminc évvel ezelőtt nyulakon kísérleteztek, akiknél kellően zsíros táplálék adásával mesterségesen állítottak elő érelmeszesedést a tudósok. A kísérlet végén döbbenten tapasztalták, hogy a nyulak 15%-a káros következmények nélkül fogyasztotta a zsírdús takarmányt. Hosszas vizsgálódás után derült ki, hogy ezt a 15%-ot egy olyan orvostanhallgató etette, aki gyakran simogatta a rá bízott állatokat. A kísérletet többször megismételték, és minden kétséget kizáróan kiderült, hogy akiket simogattak, egészségesek maradtak.

Emberekkel végzett kísérletek, megfigyelések is igazolják, hogy a sokat simogatott, ölelgetett betegek hamarabb gyógyulnak a betegségekből. A fájdalmak csökkenek, a depresszió mérséklődik, a cukorbetegeknél csökken a glükóz szint.

A méhen belüli élettől kezdve végig kísér minket egész életünkön keresztül az érintés szükséglete. Az érintés, a simogatás, az ölelés a ringatás, a pelenkázás, az öltöztetés, a fürdetés, a szoptatás, a masszázs, mind lehetővé teszi a folyamatos testi kontaktust. Felnőtt korban a kézfogás, a másik megérintése, megsimogatása, ölelgetés, puszik, összebújás, csókolózás, szeretkezés az életünk nélkülözhetetlen részei. A végső állomásnál, a halál időpontjában is ott a helye az érintésnek: fogjuk a haldokló kezét, amíg csak érez.

A szeretetnyelvek egyike is a testi érintés, s akinek az érintések jelentik a szeretet kifejeződését, annak adhat a másik bármit, ha az érintést nem kapja meg, nem fogja érezni soha, hogy szeretve van. Gyakran hallom ezt a mondatot a munkám során: tudom, hogy szeret, de nem érzem.

A szeretetnyelvek egyike is a testi érintés, s akinek az érintések jelentik a szeretet kifejeződését, annak adhat a másik bármit, ha az érintést nem kapja meg, nem fogja érezni soha, hogy szeretve van. Gyakran hallom ezt a mondatot a munkám során: tudom, hogy szeret, de nem érzem.Az ember társas lény. Szükségünk van egymásra. Már az érintés puszta látványa is jó hatással van az érzelmeinkre, gondoljuk el, milyen melegséget érzünk, amikor egy ölelő anyát, vagy egy ölelő gyermeket látunk. Mosolyt csal az arcunkra, amikor egymást átölelő párral találkozunk, és az jut eszünkbe: milyen jó nekik, milyen boldogok. Az érintés azt jelenti: közünk van egymáshoz. Ha távol vagyunk a szeretett személytől, akkor a kommunikáció helyettesíti a testi kontaktust. Elég, ha a másik azt mondja: most képzeletben megölellek, és a testünk máris emlékszik a régebben kapott ölelésre.

Gondold át:

  • Miért nem szocializáljuk érintésre, simogatásra, ölelésre a gyermekeinket?
  • Miért félünk az érintéses intimitástól?
  • Tudjuk-e mennyit veszítünk, ha nem öleljük meg, akit szeretünk?
  • Neked milyen a viszonyod az érintéssel? Milyen gyakran keresed a testi kontaktust a pároddal, családoddal, barátaiddal?
  • Milyen családi mintákat hoztál az érintésről? A szüleid hogyan viszonyultak az intimitáshoz?
  • A pároddal mennyire van összhangban a szexualitás iránti igényetek?

Érintések tréningünket ajánljuk azoknak a nőknek és férfiaknak, anyáknak és apáknak, nagymamáknak és nagypapáknak, akik gazdagítani kívánják az érzelmi intelligenciájukat. Mindazoknak, akik tenni akarnak a saját életminőségük javításáért, akik szeretnék gazdagítani az érintés kultúrájukat.

Érintés, simogatás, ölelés
Jelentkezz Érintések tréningre!


Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a jelentkezésed megerősítése érdekében!


Az Érintések tréning után, ha szükségét érzed, lehetőség van személyes konzultációra, tanácsadásra.

Érintés, simogatás, ölelés

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió tréning kínálata

Egyéni tréningek » Csoportos tréningek »

Kiadványok »

Online Skype™-os Pszichológiai Tanácsadás

Ajándékozás 10% engedménnyel

Képzések

Vidéki tréningek (Eger) » Vidéki tréningek (Kecskemét) »

Kihelyezett tréningek

Tesztek

Szeretném figyelmedbe ajánlani a LELKI TITKAINK - hírlevelet is, amelyben folyamatosan tájékoztatunk új szolgáltatásainkról.

Ha esetleg még nem jelentkeztél volna, kérlek, kattints ide, és jelentkezz most!

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.

Az útmutató tudástár