Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Az alkohol rabságában

Lelkünk bugyrai

Az alkohol rabságábanAz alkoholbetegséggel kapcsolatban szeretném megosztani a történetemet, segítséget adni azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek vagy hozzátartozóiknak, hogy miként segítsék családtagjukat és nem utolsó sorban a társadalmi előítéleteket szeretném megváltoztatni amit egy alkoholista emberrel kapcsolatban a legtöbb ember érez.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Fiatal nő vagyok és beleszerettem egy igen kedves, segítőkész, érzelem gazdag férfibe. Sajnos az élet úgy hozta, hogy a párom hosszú éveken át ápolta beteg hozzátartozóját nagy lelkiismerettel. Párommal tökéletes volt a harmónia, de nem tudtam én sem a hozzátartozója miatt érzett fájdalmát megszüntetni és az évek óta felhalmozódott lelki terhét alkohollal próbálta csillapítani. Pár évig nem jöttem rá, hogy titokban iszik, pedig igen súlyos tünetei voltak, de mivel tökéletesen megbíztam benne, nem gyanakodtam az italra. Állandóan szédült, magas volt a vérnyomása, nagyon izzadékony volt, főleg éjjel. Sokszor volt gyenge, remegett és egyre jobban tompult az emlékezete is. Mindemellett rengeteg szeretetet kaptam tőle, olyan mély érzelmekre volt képes, mint senki más.

Sajnos engem is egyre jobban kezdett felemészteni a bánat, hogy nem tudtam, mi okozza a párom rosszulléteit, és tehetetlennek éreztem magam. Hittem neki, hogy az orvos is mindent rendben talált nála, csak hát a vérnyomása meg egyebek… Éreztem a leheletén az alkohol szagát, de annyi más betegségnek lehet még ilyen tünete, hogy gyanakodtam én gyomorbajtól kezdve a cukorbetegségen át mindenre csak az alkoholra nem.

Míg nem találtam egy üveget eldugva és még ezt is kimagyarázta. Így utólag nem is értem magamat miért hittem el neki, hogy nem iszik, talán, mert vakon bíztam benne és nem gondoltam, hogy az alkoholizmusnak több formája is lehet. Az előző férjem ugyanis szintén italozott és el is váltam tőle, nem azért mert rossz ember volt, de ő nem csinált titkot a piálásból és bizony elég agresszív is tudott olyankor lenni. Nem tudtam kezelni ezt a problémát, még fiatal voltam ehhez.

Az én imádott párom viszont sosem volt agresszív, és nagyon tudott szeretni, mindig segített ahol tudott, nem csak nekem, más embereknek is.

Mire kitudódott, hogy a párom alkoholfüggő már nagy volt a baj. Tulajdonképpen a tüneteit, amitől rosszul volt az elvonás okozta. Szeretett volna szabadulni az italtól, de nem tudott. Rengetegszer fogadkozott és én még mindig hittem neki. Természetgyógyász, pszichológus segítségét is igénybe vette nagy rábeszélésre, de hiába, nem bírta letenni az üveget.

Ajánlottam neki az alkohol elvonókúrát, de arról hallani sem akart. Mégpedig azért mert ahhoz be kell feküdni egy intézetbe és akkor mi lesz, ha megtudja a környezet, ismerősök. Pedig így utólag látom az lett volna az igazi megoldás, mert a párom minden segítséget megkapott tőlem is de az alkoholfüggőség egy nagyon súlyos betegség és egyedül nem lehet kimászni belőle.

Ezt azért is írom, mert nem érdemes ilyennel próbálkozni, ezzel rögtön szakemberhez kell fordulni és nem szabad törődni az előítéletekkel, mert csak az hozhat igazi gyógyulást, ha az ember fel meri vállalni a gyengeségeit, és ha megvan a család részéről a szerető támogatás, akkor azzal sem érdemes foglalkozni mit szól a többi ember. Az alkoholfüggőség is csak egy betegség, mint az epilepszia, vagy bármi más és általában lelkileg érzékeny emberek nyúlnak a pohár után, akikben rengeteg szeretet lakozik, ezt nekem elhihetik.

Most ezzel nem azt akarom írni, hogy egy alkoholista ember nem tehet a sorsáról, mert minden ember más, de valahogy azt érzem, hogy a társadalom elítéli az ilyen embereket, és ezzel nehezítik a gyógyulásukat, mert nem merik felvállalni betegségüket. Sajnos van még egy pár ilyen betegség, amivel ugyan ez a helyzet, például a pszichiátriai betegségek.

Ezért mindenkinek azt ajánlom akár saját maga vagy családtagja szenved ilyen betegségekben azonnal forduljanak szakemberhez és ne érdekelje mit szól a környezete. Annál büszkébb lesz majd ha sikerül szembenézni és legyőzni a bajt, de ehhez kitartás és türelem kell, meg sok szeretet, de ha ez megvan, előbb utóbb sikerül és visszakapják a régi vagy akár egy új életet.

Sajnos az én párom már nem él, belehalt az alkoholfüggőségébe. Azóta bennem is meghalt valami, de én még idejében orvoshoz fordultam a bánatommal és lassan újra én is visszanyerem régi énem, bár már sosem lesz olyan az életem, mint az én szeretett párommal.

Ha látok az utcán üres üvegeket eldobva vagy ittas embereket, mindig összeszorul a szívem. És bizony rengeteg ilyen van, csak ezelőtt nem tűnt fel. Azóta az ittas embereket is másképp nézem, nem lehet tudni ki miért került ilyen helyzetbe. Az alkoholista is ember, segítségre szorul, és ezt elsősorban a családjától kell megkapnia és nem utolsó sorban a társadalomtól.

Az alkohol rabságában

Elbúcsúztattam a karácsonyt
Amikor már majdnem kopasz volt a fa, akkor vettem észre, hogy a régi beidegződések még mindig működnek bennem: ösztönösen hagytam néhány csillagszórót a fán. Amikor a gyerekek kicsik voltak, és szomorúan, sírva bontogatták le a díszeket, mindig „megtaláltunk” a fán el nem égett csillagszórókat. Meggyújtottuk, és azt játszottuk, hogy a karácsonyfa ezzel integet nekünk, hogy most mennie kell, de a következő karácsonykor újra a szikrázó csillagszórókkal érkezik majd.

Elbúcsúztattam a karácsonyt »


Ernest Hemingway: Búcsú a fegyverektől
Hemingwayt nem tudtam csak úgy felszínesen olvasni, mert egyből szörnyen unalmassá vált. Nem ponyva. Őt csak nyugodtan, lassan, odafigyelve tudtam olvasni, s akkor valami elementáris erővel ragadtam betűihez. Odaszögezett. Éreztem, ahogy belémélyedek, benne úszok a világában, az utastársaim a metrón sehol sincsenek. Igazán önmagamban vagyok utastársaim között. Hemingway minden szava fontos, minden egyes betű lényeges, még ha egy hosszú tájleírásról is van szó, mert ha ez kimarad, nem érzem át a cselekmények mélységét.

Ernest Hemingway: Búcsú a fegyverektől »


Az akarat mindent legyőz
Az akarat mindent legyőz: A gyerek nagyon akarta a kiskutyát, és minden további nélkül kimondta a nevét, és már együtt játszott, fogócskázott vele. Igen, igen meglepődtem, de nagyon örültem. Hosszú ideig gyakoroltunk, és semmire sem jutottunk, és az akarat mindent legyőzött.

Az akarat mindent legyőz »


Élet gondolatok
Szeretem azt az arcot, ami visszanéz rám a tükörből, de nem ez az arc szokta elvinni a bulikból a legjobb csajokat, és nem ezért az arcért szokták a lányok a piros kanapémra dobálni a tangájukat. Talán nekem mégsem az ápolt, kisportolt és lelkiismeretesen rendben tartott külsőm, az ami vonzó, talán inkább az intellektusommal, életszínvonalammal, társadalmi ranglétrán elfoglalandó pozíciómmal tudnék náluk sikereket elérni.

Élet gondolatok »


Kérdőjelek
Biztosan nem látok teljesen objektíven ebben az ügyben, de egyre inkább meg vagyok győződve arról, hogy nem csak azt látom, amit látni szeretnék, hanem valóban részéről is több ez mint barátság.

Kérdőjelek »


Hűség
Randizgattam, ismerkedtem. S végül nagyon kellemes találkozásaim voltak egy független férfival. Kedves és heves volt, megkaptam tőle mindazt, amit a Kedvesemtől nem. Séták a természetben, kézen fogva, nagy beszélgetések, figyelem, virág és édesség, mozi, színház, udvarlás, apróbb ékszerek, ajándékok, tétova, ismerkedő ölelések.

Hűség »


Az alkohol rabságában
Az alkoholbetegséggel kapcsolatban szeretném megosztani a történetemet, segítséget adni azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek vagy hozzátartozóiknak, hogy miként segítsék családtagjukat és nem utolsó sorban a társadalmi előítéleteket szeretném megváltoztatni amit egy alkoholista emberrel kapcsolatban a legtöbb ember érez.

Az alkohol rabságában »


Az emlőrák nem válogat
Az a nap megváltoztatta az életemet. Az orvosok kegyetlenül zúdították fejemre az információkat, a szövettani vizsgálat eredményét, a műtéti beavatkozás fontosságát, valamint azt, hogy a legnagyobb esélyem a túlélésre akkor van ha a beteg mellet teljesen eltávolítják. Szó volt a kemoterápiás kezelések menetéről, ami több ciklusból áll és a ciklusok közötti 3 hetes pihenő időkről. A kezelés a daganatsejtek növekedését és szaporodását nem csak megállíthatja, hanem azokat el is pusztíthatja. Az én esetemben ez annyit jelentett, hogy ha jól reagálok a kezelésre, hatására az emlődaganat kisebb lesz és akkor nem teljes, hanem csak részleges emlőeltávolítás szükséges.

Az emlőrák nem válogat »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.