Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
"Ami a quillinget és az életet összeköti az az, hogy sokszor nem azon múlik milyen «alapanyagaink» vannak, hanem hogy hogyan tekintünk ezekre. A quilling alapanyaga egy egyszerű papírcsík, amit másképp fordítunk, tekerünk és máris művészet lesz belőle. Szerintem az élet is ilyen, néha elég egy-két apró mozdulat vagy az, hogy más szemszögből nézek valamire és máris láthatóak a dolgok csodás oldalai." (Osika Judit)

Quilling és Flow

Lelki Titkaink Klub

Quilling és a flowA quilling olyan, mint az origami, csak nem hajtogatjuk a papírt, hanem feltekerjük és igy alkotunk különleges, térbeli dekoratív formákat.

A Quilling vagy a papír filigránája olyan művészeti ág, amelyben olyan papírcsíkok kerülnek felhasználásra, amelyeket hengereltek, formáztak és összeragasztottak azért, hogy dekoratív mintákat készítsenek. A papír hengerelt, hurkolt, hullámos, csavart és egyéb módon előkezelt, hogy olyan formákat hozzon létre, amelyek díszítik az üdvözlőlapokat, képeket, dobozokat, tojásokat, és modelleket, ékszereket, mobil formákat stb. alkossanak. A quilling egy papírszalaggal kezdődik, amelyből egy tekercset hozunk létre, majd a tekercset olyan formákká préseljük, amelyeket össze lehet ragasztani. Fejlett quilling technikák és különböző méretű papírok segítségével 3D-s miniatúrák, absztrakt műalkotások és töltött virágok hozhatók létre.

Quilling (Wikipédia cikk angolul) »

Quilling és FlowEredete a reneszánsz korig nyúlik vissza: francia és olasz kolostorokban apácák dekoráltak könyvborítókat és vallási tárgyakat vele. Akkoriban a könyvek aranyozott oldalaiból téptek le vékony csíkokat, és ezekből tekerték fel a mintákat.

Mára nemcsak a hobby világ, de egyre több grafikus és művész (például Yulia Brodskaya ») használja alkotó eszközeként.

Maga a quilling folyamata (egy tű segítségével tekerjük fel a vékony papírcsíkokat) erősen fejleszti koncentrációs és finom-motorikai készségeinket. Elkészítéséhez türelem szükséges, amik nem előfeltételek, hiszen éppen ez a quilling legnagyobb előnye, hogy megtanuljuk a folyamat során ezeket a készségeket is.

Quilling és Flow

„A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik.”

(Csíkszentmihályi Mihály)

Quilling és FlowA quilling egy olyan technika, ami segít a flow állapot elérésében: amikor eggyé válunk azzal, amit csinálunk, miközben teljesen elmerülünk, örömmel töltődünk fel és teljesen feloldódunk. Leköti a figyelmet és a kezünket, tehát van hely új gondolatoknak, érzéseknek, feldolgozni a minket érő ingereket, történéseket. Sokan azt szokták mondani, hogy ahogy betekerik a papírcsíkokat, úgy tekerednek ki a gondolataik és kitisztult a fejük. Ezáltal kicsiknek és nagyoknak egy nagyon relaxáló, játékos és egyben fejlesztő tevékenység.

„A foglalkozásokon, amiket tartok, szeretem azt látni az embereken, hogy olyan felszabadultak, mint gyerekkorukban. Ezt a flow állapotot felnőttkorban már nehezebben érjük el. Sokan úgy jönnek, hogy «jaj, de én nem vagyok kreatív» és «ó, én olyan béna vagyok», aztán a foglalkozás végére látják, hogy igazából ez csak a fejükben volt. A végén csillog a szemük, hogy igenis többre képesek, mint azt hinni merték magukról és ilyenkor sokszor elgondolkoznak, hogy vajon az élet más területen is lekorlátozzák-e magukat.”

(Osika Judit quilling művész)

Lelki Titkaink Klub Karácsonyi Quilling

Lelki Titkaink Klub Karácsonyi QuillingA Lelki Titkaink Klub 2017 decemberi témája a karácsonyi készülődés valamint a quilling és flow élmény.

Osika Judit quilling művész segítségével megtanuljuk együtt a quilling technika alapjait és trükkjeit, úgy, hogy otthon is újra meg tudd csinálni.

A quillinghez szükséges anyagokról és eszközökről gondoskodunk: papírcsíkok, kartonok, ragasztó, quillingező tű és olló.

Az alkotási folyamat közben létrejött tudatállapotban pedig megfigyeljük, hogy mit tanulhatunk önmagunkról és az életről a papírcsíkok és a quilling segítségével és én is elmesélem, nekem hogyan jött és mit tanulok a quilling-gel.

A workshop végére azt fogod észrevenni, hogy mennyire kikapcsolódtál, és elengedtél mindent, amin járt az agyad. Ezenkívül a kezedben lesznek első saját alkotásaid, amiket hazavihetsz és akár karácsonyi ajándékba is adhatod őket szeretteidnek.

A workshopon lesznek adott minták, amik közül kiválaszthatod, hogy melyiket szeretnéd megcsinálni és persze szabad alkotásra is van lehetőség.

Lelki Titkaink Klub

A Lelki Titkaink Klub olyan barátságos közösség szeretne lenni, ahova azok a személyek járnak, akik nem csak hallgatni szeretik a pszichológiával, az emberi működésünkkel, a bennünk zajló mentális folyamatokkal kapcsolatos gondolatokat, kutatási eredményeket, hanem kötetlenül beszélgetni is szeretnének ezekről. Élményeket, tapasztalatokat, véleményeket várunk tőletek, hogy tanulhassunk egymástól. A Klubnapok hétköznapi témák köré épülnek fel, a témákkal kapcsolatban is folyamatosan várjuk az ötleteket, igényeket.

Lelki Titkaink Klub »

Lelki Titkaink Klub regisztráció
Időpont: 2018. február 24.


Regisztrációs beérkezése után email visszaigazolást küldünk! A részvétel korlátozott létszámban lehetséges, a jelentkezések sorrendjében!

Osika JuditOsika Judit Portugáliában az életszeretetet, Hollandiában a pragmatikus és üzleti gondolkozást és Finnországban a coaching-ot sajátította el az ottaniaktól. Mozgatórugói a kreativitás és az emberek, és ezek kombinációja. Judit kreativitás és life coach-ként segít tanulási folyamatokat - kreatív eszközökkel külföldi konferenciákon (pl. Hollandia, Anglia, Portugália) - és mellette egyéni szinten is foglalkozik emberekkel önbizalom, útkeresés és kreatív vállalkozás témakörökben.

Hobbyként indult a quilling, ami azóta kreatív vállalkozássá nőtte ki magát és egy olyan eszközként, ami nagyon jól kiegészíti a coaching eszköztárát és egyfajta művészeti coaching-gá bővíti azt.

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.