Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
Azt a szót, amely neked segít, egyedül nem tudod kimondani – tanítja a bölcs mondás.

Pszichológia

A pszichológiai irányzatok

PszichológiaA pszichológia (az ógörög ψυχή [pszükhé] „lélek” és λογία [logía] „tudomány, ill. -valaminek a- tanulmányozása” szavakból) az emberi gondolkodással és viselkedéssel foglalkozó tudomány. Vizsgálja többek között a tanulási folyamatokat, az intelligenciát, a motivációt, az érzelmeket, az észlelés folyamatait, a személyiség jellemzőit, a mentális zavarokat, illetve azok gyógyítását, valamint a környezeti és genetika egyénre gyakorolt hatásait.

Pszichológia (Wikipédia cikk) »

A pszichológia a filozófiából és az élettanból bontakozott ki 19. század végén. 1879-ben Lipcsében Wilhelm Wundt hozta létre az első - kizárólag pszichológiai kutatással foglalkozó - laboratóriumot. Ezt a dátumot tekintik a modern pszichológiatudomány kezdetének.

Pszichológus és a rokon szakmák »

A szülő, a gyermek és a pszichológus »

A pszichológia önálló tudománnyá válása után különböző pszichológiai iskolák, irányzatok jöttek létre. Egymástól különböző megközelítésben, de azonos céllal az emberi viselkedés megismeréséhez és megértéséhez próbáltak közelebb kerülni.

Kedves ismerősöm az evolúciós pszichológiára esküszik.

Egy perzsa anekdota jól kifejezi a különféle irányzatok közötti viszonyt:

Bevezették egy éjjel az elefántot egy sötét terembe, hogy közszemlére tegyék. Az emberek seregestül özönlöttek az eseményhez. Mivel sötét volt, nem láthatták az elefántot, így a kezükkel próbálták kitapintani az alakját. S mivel az elefánt nagy állat, ki-ki csak egyik, vagy másik testrészét foghatta meg, és csak arról adhatott leírást, amit érzett. Az, aki az állat egyik lábát fogta meg, kijelentette, hogy az elefánt olyan, mint egy erős oszlop, az aki az agyarával találkozott, valami hegyes tárgyként festette le az elefántot; az pedig akinek az állat füle jutott, úgy vélekedett, hogy legyezőhöz hasonlatos. Végül a negyedik, aki az elefánt hátát simogatta végig, azon a nézeten volt, miszerint az elefánt olyan sima és lapos, akár egy kerevet.

Nyilvánvaló, hogy mindannyian valós tapasztalatukból fogalmazták meg következtetéseiket, de az elefánt leírásához az egyéni tapasztalataik szintézisére lett volna szükség.

A pszichológia irányzatainak közös jellemzője, hogy empirikus (tapasztalati) módszerrel dolgoznak, felhasználva több más természettudomány (például az élettan, a sejtbiológia, neurobiológia, biokémia, a matematikai statisztika) eredményeit.

A pszichológiai gondolkodásban általában öt főbb irányzatot (nézőpontot) szokás megemlíteni. Ezek a nézőpontok a klinikai pszichológia szemszögéből jellemzik az irányzatokat.

A pszichológiai irányzatok

 • Biológiai nézőpont

  A biológiai nézőpont a pszichés viselkedést alapvetően testi folyamatokkal magyarázza. (pl. az idegrendszer működése, hormonális hatások, genetika.) Ennek megfelelően egy pszichés betegség hátterében ez a nézőpont idegrendszeri rendellenességet, vagy veleszületett hajlamot feltételezhet, és ez alapján próbálkozik a gyógyítással. (gyógyszerek, elektrosokk)

 • Pszichoanalitikus nézőpont

  A pszichoanalitikus nézőpont a viselkedés hátterében mély, elfojtott, tudattalan késztetéseket, emlékeket, gondolatokat feltételez. Emiatt egy pszichés betegség hátterében igyekszik feltárni és tudatossá tenni azokat a tudattalan folyamatokat, amelyek a betegség tüneteit kiválthatták.

 • Behaviorista nézőpont

  A behaviorista nézőpont az élet során szerzett tapasztalatokra helyezi a hangsúlyt. Egy betegség hátterében rossz berögződések, rossz tanulási mechanizmusok állnak, és a terápia során a beteg igyekszik olyan új viselkedésmódokat elsajátítani, amelyekkel jobban tud alkalmazkodni az adott élethelyzethez.

 • Kognitív nézőpont

  A kognitív nézőpont az ember gondolkodási folyamataira összpontosít. Egy betegség hátterében irracionális gondolatok állhatnak, melyeken úgy változtathatunk, ha a beteggel alapos vizsgálat alá vesszük, átgondoltatjuk őket.

 • Humanisztikus nézőpont

  A humanisztikus nézőpont az ember belső értékeit, céljait, szabad akaratát hangsúlyozza. Az élet során folyamatosan fejlődünk, egyre inkább megközelítjük azt, amilyenek valójában vagyunk. Egy-egy betegség is része ennek a fejlődésnek, egy krízis, amin át kell küzdeni magunkat ahhoz, hogy jobb emberekké váljunk. A terapeuta azzal segít a legtöbbet, ha elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk, és elfogadásával, együttérzésével, visszajelzéseivel segít bennünket a fejlődésünkben.

Miben segít a pszichológia?

A pszichológus elbeszélget a klienssel, kikérdezi az életviteléről, meghatározza a személyiség típusát, segít kialakítani a gondolkodás korrekciós módjait.

Abban, hogy:

 • megismerhesd a valódi problémáidat
 • szabadulhass a szenvedést okozó tüneteidtől
 • felszínre kerüljenek az elfojtott érzéseid
 • fejlődhessen, változhasson a személyiséged
 • közösen megtaláljuk a szorongásod gyökereit
 • segítségünkkel leküzdhesd a kisebbségi érzéseidet, gátlásaidat
 • enyhüljenek az önértékelési zavaraid
 • növekedjen az önbecsülésed
 • a számodra fontos emberi kapcsolataid javuljanak
 • félelmeid, konfliktusaid enyhüljenek
 • kezelni tudd a stressz helyzeteket
 • szabadabbá, teherbíróbbá válj
 • begyógyulhassanak a régi és az új sebeid
 • tanulhass új megoldásokat
 • új, sikeres, hatékony utakat találj
 • kiegyensúlyozottabb emberré válj
 • érettebb és örömtelibb legyen a kapcsolatod önmagaddal, és életed fontos szereplőivel.

Jöjj el, bátran! Nagy örömmel, tiszta szívvel és sok szeretettel segítek.

Problémám van, segíts!
Időpontot kérek!

Megkeresésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az első interjú időpontjának egyeztetése érdekében!

Amennyiben esetleg még nem vettél részt ilyen módszerekkel vezetett tréningeken, és egyelőre nem látod tisztán, miként lenne ez hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdez tőlünk!Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!


Miben segít a pszichológus?

Ránk omlik a világ… » Miben segít a pszichológus? » A pszichológus munkamódszerei »

A pszichológia irányzatai » Pszichológus és rokon szakmák »

Szülő, gyermek, pszichológus »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.