Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Micimackó és a pszichológusok

John Tyerman Williams

könyvismertető

Micimackó és a pszichológusokAbban azt hiszem, mindnyájan egyetértünk, hogy nem született még híresebb és többet emlegetett, idézett medvebocs, mint Micimackó e földkerekségen. A. A. Milne halhatatlan hőse megszámlálhatatlan egyéb könyvet ihletett, csakhogy az itt a fő probléma, hogy csekély értelműnek titulált mackónknak valóban csekély-e az értelme, vagy éppenséggel nála profibb pszichológust keresve sem találunk. John Tyerman Williams mindenesetre egyértelműen az utóbbi álláspontot osztja. Szakképzett mackológus, aki sok társához hasonlóan Micimackó szinte minden egyes mondatában és cselekedetében mélyebb értelmet és tudatosságot fedez fel. Könyvében azt igyekszik bizonyítani, hogy Micimackónál bölcsebb medvét még nem hordott magán e földgolyó, hogy ő a szuperpszichológus, a rettenthetetlen agyvelejű pszichoterapeuta, aki különleges képességei folytán a Pagony összes állatát kigyógyítja lelki nyavalyáiból.

Álljon itt néhány példa a könyv szerzőjének felismerési közül. Micimackó finom módszereivel segít az ijedős Malackának a felnőtté válásban és feloldja Bagoly kommunikációs zavarát. Ezen felül az akaratos nyuszinak is segítséget nyújt, Róbert Gidát kigyógyítja medveiszonyából, kezelésbe veszi a szeleburdi Tigrist, és természetesen kigyógyítja Fülest is kóros búskomorságából. Ha nem vetted volna észre, Micimackó számos nagy pszichológus módszerét elegyíti: a jungi tipológiában épp úgy otthonosan mozog, mint Adler kisebbségkomplexus-elméletében, de a viselkedés-lélektani terápiának is nagymestere, és végül mind kikezeli a barátait.

A szerző például megemlíti azt az esetet, amikor Micimackónk beragad Nyuszi barátjának odújába, és olyannyira élvezi a vendégszeretetét, hogy egy hétig kell koplalnia, hogy kiszabaduljon Nagy Megszorultságából. Nos, ezt az esetet John Tyerman Williams úgy értelmezi, hogy ezzel a maci fel akarta hívni a figyelmet a degeszre evés veszélyeire, méltóságát, kényelmét feláldozva, elrettentő például szolgálva az elkövetkező generációknak. Ezen azonban szerzőnk túlmegy és arra is felhívja a figyelmet, hogy Micimackó az anorexia és a bulimia veszélyire is figyelmeztet, amely napjainkban igen aktuális téma.

Nos, mielőtt még hülyének néznéd az írót, meg kell jegyezni, hogy legnagyobb erénye az, hogy szellemes eszmefuttatásai során valahol sosem veszi komolyan magát, mindvégig összekacsint az olvasóval. A Micimackó és a pszichológusok jó ötletből született, könnyű olvasmány, amely valóban szórakoztató, szellemes, talán néha kicsit fárasztó olvasmány. Mackológusoknak kötelező, Micimackó-fanek is élvezettel forgathatják.

Micimackó és a pszichológusok

Micimackó pszichiátria
Micimackó: Kórosan mézfüggő szenvedélybeteg, aki mindent megtesz, hogy napi adagjához hozzájusson (fára mászik, méhekkel csípeti össze magát, stb.).

Micimackó ha nem kap mézet, mély depresszióba esik, gondolkodása lelassul, tökéletesen alkalmatlanná válik mindenfajta társadalmi-közösségi, kooperatív jellegű tevékenységre.

Micimackó pszichiátria »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.