Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Pszichiátriai szakvélemény Micimackó csapatáról

Micimackó és barátai a pszichológia szemszögéből

 • Micimackó

  MicimackóKórosan mézfüggő szenvedélybeteg, aki mindent megtesz, hogy napi adagjához hozzájusson (fára mászik, méhekkel csípeti össze magát, stb.).

  Micimackó ha nem kap mézet, mély depresszióba esik, gondolkodása lelassul, tökéletesen alkalmatlanná válik mindenfajta társadalmi-közösségi, kooperatív jellegű tevékenységre.


 • Malacka

  Malacka - Micimackó barátjaTotál idióta szegény. Szellemi fogyatékos (dadog, képtelen értelmesen fogalmazni, (és bizonyára diszleksziás is), és növésben is erősen visszamaradt példánya fajtájának.

  Malacka mivel képtelen másokkal megértetni magát, allandó kisebbrendűségi komplexus gyötri, nem is beszélve arról, hogy még a leghétköznapibb dolgoktól is fél.

  Malacka kórlapján szerepel még akut klausztrofóbia és a biztonságérzet totális hiánya is.

 • Tigris

  Tigris - Micimackó barátjaMegalomániás tévképzetes elmebeteg, a veszélyesebb fajtából. Meg van győződve arról, hogy a tigrisek a többi élőlény felett állnak, így a Százholdas Pagony önjelölt kiskirályát tisztelhetjük benne.

  Tigris Ubermensch-szindrómájához az árja tigris fajhoz való beteges ragaszkodás, túlfűtött rasszizmus társul. Közösségekbe beilleszkedni képtelen, a társadalom magányos számkivetettje ő, aki elszigeteltségét tettetett vidámsággal, és állandó pótcselekvésével, az ugrálással próbálja meg kompenzálni.


 • Füles

  Füles - Micimackó barátjaSúlyosan depressziv alkat. Öregkorára belátta, hogy élete egy kudarc, egzisztenciája pedig valahol a béka segge alatt van. Nem tudott összegürcölni egy lakásravalót, ezért - míg társai jó meleg, fűthető odvas fákban vészelik át a teleket - meg kell elégednie egy huzatos fatákolmánnyal, ami Tigrisnek köszönhetően minden második nap tönkrezúzódik. Ez a gyökértelen élet, valamint a seggén fityegő műfarok – A. A. Milne-nél Micimackó írójánál minden bizonnyal az impotencia szimbóluma –, amivel a többiek állandóan baszogatják, egyszerűen elviselhetetlenné teszi az életet Füles számára.

  Füles öngyilkos is lenne, ha depressziója nem totálisan passziv magatartásban ütközne ki, és ha nem félne az újabb kudarcoktól („mi van, ha nem sikerül”).

 • Kanga

  Kanga - Micimackó barátjaElvált asszony, egyedül neveli gyermekét - kell-e többet mondani?

  Kanga az állandó házimunka és rosszcsont kölyke hamar kikészítették Kanga idegeit.

  Ráadásul - mivel Ausztráliából emigrált bevándorló -, Kanga idegennek érzi magát a Százholdas Pagony mérsékelt égövi élővilágában. Ennél pedig már csak kóros férfihiánya a rosszabb: igen régen kamatyolt már, és ezt beteges tisztaságmániáján próbálja levezetni - vár az igazira, aki sosem jön el.


 • Zsebibaba

  Zsebibaba - Micimackó barátjaCsonka családból származó egyke, ennek köszönhetően anyuci szeme fénye, és mint ilyen, egészségtelenül elkényeztetett gyerek.

  Zsebibabának mindig mindent szabad, senkitől nem kap egy jó nagy maflást, akarmit is csinál. Ugyanakkor a Pagony lakói - elsősorban édesanyja - nem fordítanak elég időt Zsebibaba iskoláztatására, így biztosak lehetünk benne, hogy felnőtt korára Zsebibaba elkallódott tehetség lesz, aki egy idő után majd az alkoholhoz vagy a droghoz fordul, hogy elfeledhesse a világ kegyetlenségét.


 • Nyuszi

  Nyuszi - Micimackó barátjaAz agressziv-neurotikus páciens iskolapéldája. Nyuszi a hétköznapi félelmeit felnagyítva éli, ennek köszönhetően mindig van valami, amiért aggályoskodik, és mindig van valaki, akin aggályait - heves dührohamokkal és gyakran tettlegességig fajuló tombolással - levezetheti. Nyuszi elviselhetetlen természetének köszönhetően világéletében agglegény volt, és egyenes úton van a bogaras vénemberség felé. A Pagony lakói utálják, de annyira szánalmas, hogy nem merik megmondani neki.


 • Bagoly

  Bagoly - Micimackó barátjaA Százholdas Pagony legöregebb lakója, aki nem tud mit kezdeni a közte és a többiek között húzódó generációs szakadékkal. A Bagoly, hogy elfogadtassa magát, görcsösen igyekszik tudásával lenyűgözni őket, ám ez leggyakrabban tudalékosságba csap át, és még nevetségesebbé válik. Elsősorban a fiatalabbakat, Zsebibabát és Malackát próbálja megnyerni, aminek alapján joggal feltételezhetünk némi pedofiliára való hajlamot is.


 • Róbert Gida

  Róbert Gida - Micimackó barátjaHááát, elég beteg kiscsávó lehetett, ha összehozta a fenti elmeotthont…

  Tanulság levonása (szerzői vélemény, ajánlott betartani):

  A fenti tudományos szövegből még a laikus is könnyen levonja a következtetést: Micimackó és társai a társadalom potenciális ellenségei, óvakodni kell tőluk. MICIMACKÓÉK GYENGÍTIK A SZOCIÁLIS HÁLÓT* (nekünk pedig a célunk a szociális háló bővítése). A tudatalattira ható üzeneteikkel akaratunk ellenére is hathatnak ránk, ezenkívül pedig nemcsak a szellemünket ronthatja meg, hanem fizikai ártalmakat is okoz. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a tulajdonságok bizonyos egyedeknél kivetülnek a saját lelkivilágukra. Tehát, aki teheti, kerüljön mindenféle Micimackó-őrülettel kapcsolatos dolgot. Javára válhat (sőt, javára is fog válni). Fennáll a veszélye annak, hogy aki továbbra is Micimackóékat követi, becsvágyó, csökönyös, egocentrikus, öntelt, bosszúálló természetűvé váljon.

Micimackó csapata

Micimackó és a pszichológusok
Abban azt hiszem, mindnyájan egyetértünk, hogy nem született még híresebb és többet emlegetett, idézett medvebocs, mint Micimackó e földkerekségen. A. A. Milne halhatatlan hőse megszámlálhatatlan egyéb könyvet ihletett, csakhogy az itt a fő probléma, hogy csekély értelműnek titulált mackónknak valóban csekély-e az értelme, vagy éppenséggel nála profibb pszichológust keresve sem találunk. John Tyerman Williams mindenesetre egyértelműen az utóbbi álláspontot osztja. Szakképzett mackológus, aki sok társához hasonlóan Micimackó szinte minden egyes mondatában és cselekedetében mélyebb értelmet és tudatosságot fedez fel. Könyvében azt igyekszik bizonyítani, hogy Micimackónál bölcsebb medvét még nem hordott magán e földgolyó, hogy ő a szuperpszichológus, a rettenthetetlen agyvelejű pszichoterapeuta, aki különleges képességei folytán a Pagony összes állatát kigyógyítja lelki nyavalyáiból.

Micimackó és a pszichológusok »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.