Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Az anyai szerep

Az anyai szeretet

Az anyai szerep: az anyai szeretetA pszichológiai fejlődés szempontjából is rendkívül fontos az a tény, hogy az anya és gyermeke a várandósság során testileg is összetartozik. Az anya különleges szerepéből eredően az anyai szeretetet Bálint Alice „archaikus szeretetnek” nevezi. Az anya és gyermekének kapcsolata más, kevésbé szabályozható, mint az apa és gyermekének kapcsolata.

A csecsemő kapcsolatát az anyához a naiv egoizmus jelzővel jellemezzük, mivel a gyermek nem különíti el a saját szempontjait az anyáétól, az anya pedig a saját részének érzi a gyermekét. Az anyai szeretetben a vágyak és késztetések harmonikusak: ami jó az egyiknek, az jó a másiknak is.

Ez az archaikus szeretetkapcsolat azonban csak az egészen kicsi gyermekkel kapcsolatban létezik. Ahogyan nő a gyermek, az ösztönös anyaságot fel kell, hogy váltsa a kulturális anyaság. A leválást mindig az anya kezdeményezi (pl. amikor másik gyermek születik), s ezért van az, hogy az anya mindenkor pótolhatatlan a gyermek számára, míg fordítva ez nem teljesen van így.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A gyermek kezdetben nem tudja elkülöníteni saját testi-lelki valóját az anyától, úgynevezett „duálunio” jellemzi a kapcsolatot. Ez az anya – gyermek duálunio létfeltétel a babának, de súlyos ajándék az anyának abból a szempontból, hogy nehéz benne lenni, de nehéz belőle kinőni is. Hiszen az anya éppen csak megszokta és megszerette az „össze vagyunk nőve” állapotot, amikor a csecsemő egyre jobban a külvilág felé fordul. Felfedezi az apját, feléje nyújtja a karjait, várja, hogy az apja a levegőbe dobálja, dögönyözze egy kicsit. S bár minden anya azt kívánja, hogy jó apja legyen a gyermekének, oly sokszor hallani azt a mondatot: „Én gürcölök, én vesződök a gyerekkel éjjel-nappal, te csak naponta egy órát vagy vele, mégis neked örül, neked mosolyog, téged szeret jobban”.

Amikor a gyermek megéli a saját elkülönülését az anyától, amikortól az anyát különálló lényként kezeli, az archaikus szeretet átalakul szociális szeretetté. Az anya pedig érzi, hogy a gyermekének már nem csak rá van szüksége. Ebben az időszakban az anyának gyakran van bűntudata, mert egyrészt örül annak, hogy a gyermeke és az apa között szeretetteljes a kapcsolat, másrészt kicsit féltékeny is erre a kapcsolatra. Hiszen megszűnt az „egyedül én vagyok a fontos a gyermekemnek” érzés. S az anyának a saját rossz érzései miatt bűntudata támad.

Az anya viselkedése rendkívüli jelentőségű a gyermek fizikai és lelki jólléte szempontjából. Az anyák arra törekednek, hogy nagyon jó, szinte tökéletes anyák legyenek. Az anyák többsége magától is „elég jó anya”, az anyai viselkedés lényege a fizikai körülmények biztosítása, valamint a fizikai-érzelmi összetartozás hangsúlyozása. Nagyon fontos az anya tükröző funkciója, ahogyan megérti és értelmezi a gyermek jelzéseit, hozzájárul a gyermek én-képének alakulásához.

Kutatások bizonyítják, hogy az anyai viselkedés alakulásában a korai tanulás igen fontos szerepet játszik. Az anyává vált nő a gyermekkorában, a saját nevelkedése során elsajátított érzelmi reagálás módok és kötődési képességek szerint tudja szeretni a gyermekét.

A gyermeknevelés

Az anyai szerep: a gyermeknevelésA gyermek nevelésének egyik legfontosabb tényezője az anya viselkedésének következetessége.

Anyának lenni sohasem olyan, mint amilyennek képzeljük. Egyik órában sokkal könnyebb, a másik órában sokkal nehezebb.

Az anyaságtól elválaszthatatlan feladat a gyermeknevelés. Abban szinte mindenki egyetért, hogy a gyermeknevelés ma válságban van. Egyre több hír szól a kiskorúak erőszakos cselekedeteiről, a figyelem-hiányos és magatartás-zavaros gyerekekről, a kábítószer fogyasztásról, a korai terhességekről, a gyermekek öngyilkosságáról.

A szülők ma nehezen találnak jó nevelési módszereket. Úgy vélik, hogy sem a régi, sem az új nevelési módszerek nem hatékonyak. Egyes szülők véleménye szerint a problémákat a túlzott engedékenység okozza, s az, hogy a gyermekeket mindennel elhalmozzák. Mások a durvaságot, a veréseket, az ordítozást, a büntetést teszik felelőssé. Kifogásolják a túlzott tévézést, a számítógép használatot, az erőszakos filmeket, és sokan a társadalmi változásokat okolják. Mindezek természetesen hatással vannak a gyermekekre, a problémák gyökere azonban a családon belül van. Éppen ezért az adódó problémák is elsősorban a családon belül oldhatók meg.

A szülőknek, az anyáknak és az apáknak tudomásul kell venniük, hogy bármilyen változások mennek is végbe a társadalomban, ők a felelősek azért, hogy gyermekeikből ép, magabiztos, dönteni és küzdeni tudó, együttműködésre és szeretetre képes felnőtteket neveljenek.

A mai anyáknak sokkal kevesebb idejük marad a gyermeknevelésre, mint régebben. Éppen ezért nagyon fontos annak a tudatosítása, hogy mi a legfontosabb a gyermekük számára.

Minden gyermek ártatlannak és jónak születik

Az anyai szerep: Minden gyermek ártatlannak és jónak születikMinden egyes gyermek egyedülálló a maga nemében. Ez azt jelenti, hogy az anyáknak és az apáknak nem kell megtervezniük, hogy milyenné formálják a gyereküket, inkább arra kellene figyelniük, hogyan segítsék a gyermek egyéni adottságainak a kibontakozását.

A gyermekeket nem kell olyanná formálni, amilyennek mi szeretnénk látni őket, hanem ismerni kell őket, mert ha ismerjük a gyermekünkben rejlő lehetőségeket és a gyermekünk igényeit, akkor tudjuk biztosítani a feltételeket a megfelelő fejlődéséhez.

Ha a szülők mindenáron mást akarnak nevelni a gyermekükből, mint amire a gyermeket a képességei alkalmassá teszik, akkor mind a szülőket, mind a gyermeket kudarcok, csalódások érik, folyamatosan aggódnak majd és tele lesznek bűntudattal és az alkalmatlanság érzésével. Elveszítik az örömöket, a vidámságukat, a humorérzéküket, és azt az érzést, amit az anyák a gyermekük születésekor éreznek: csodálatos ajándékot kaptak.

Kemény és kitartó gyermeknevelési munkával az ajándékból probléma- és feladathalmazt nevelünk.

Anyai szívünk igénye, hogy minden nehézségtől és bajtól megóvjuk a gyermekünket. Ez azonban nem csak lehetetlen, hanem szükségtelen, sőt káros is. Ugyanis a gyermekeknek szükségük van arra, hogy minden életkorban megtanulják bizonyos problémák megoldását. Ha a gyermek helyett mindig az édesanya oldja meg a problémákat, akkor sohasem fognak kifejlődni a gyermek megküzdési képességei.

A gyermekeknek is szükségük van az „élet nehézségeire”, mert ezek a nehézségek megedzik a gyermeket és kihozzák belőle a maximumot. A gyermekek okulnak a saját – életkoruknak megfelelő – problémáik megoldásából, megnövekszik az önbizalmuk, és sikeresnek érzik magukat. Emlékezzünk csak rá, mennyi kínlódással, küszködéssel jár, amíg a lepke kiverekszi magát a gubójából, de a szárnyainak szüksége van erre az erőfeszítésre, mert ha jó szándékú segítséggel kinyitjuk a gubót, a lepke szárnya nem lesz elég edzett a repüléshez, és hamarosan elpusztul.

Ha a gyermekünk helyett mindent megoldunk, a gyermek nem tud önállóságot, kitartást, bátorságot, optimizmust tanulni. Ha nem kapnak nehéz feladatokat, akkor sohasem hibáznak, és így nem tanulják meg a hibák kijavítását sem. Ha mindent megkönnyítünk a gyermekünk számára, azzal meggyengítjük őt. Ha túl nehéz feladat elé állítjuk, vagy magára hagyjuk a számára elvégezhetetlen feladatokban, akkor kudarcosra neveljük.

A gyermekeink számára akkor biztosítjuk a fejlődés lehetőségét, ha olyan módon támogatjuk őket, amitől egyre erősebben, magabiztosabbak, dönteni és küzdeni tudókká válnak. Ha szeretetet és támogatást kapnak az édesanyjuktól és az édesapjuktól, akkor ki tudják fejleszteni magukban mindazokat a képességeiket, amelyekre a saját sikeres életvitelükhöz szükségük van.

A gyermekeket életszerűen érdemes nevelni, hiszen az életre készítjük fel őket. Nevelhetünk a saját ideáljainknak és álmainknak megfelelő gyermeket is, csak hol találja meg azt az ideális álomvilágot, amelyre felkészítettük?

Kedves Anyuka!

Gondolkodj el az alábbi kérdéseken, és nagyon őszintén válaszolj magadnak.

  • Könnyedén elfogadod-e, ha a gyermeked más, mint a többi gyermek?
  • Hogyan viselkedsz, ha a gyermeked hibázik?
  • Hogyan fogadod, ha a gyermeked negatív érzelmeket fejez ki az irányodba?
  • Mit érzel, amikor a gyermeked többet követel, mint amennyit meg tudsz adni neki?
  • Megengeded-e a gyermekednek, hogy néha nemet mondjon neked?
  • Milyen gyakran fordul elő, hogy a gyermeked átveszi az irányítást, ő lesz a „főnök”?

Ha úgy érzed, hogy vannak kérdéseid vagy kétségeid kérj tanácsot!


Elég jó szülő vagyok? Tanácsadás szülők részére
Jelentkezz Elég jó szülő vagyok? tanácsadásra!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a tanácsadás időpont egyeztetése érdekében!


Amennyiben esetleg még nem világos számodra mit is kaphatsz az Elég jó szülő vagyok? tanácsadás keretében, és egy ilyen tanácsadás miért hasznos a számodra, kérjük oszd meg velünk kétségeidet, és ha lehetséges, közösen megtaláljuk a Neked megfelelő megoldást.

További információ
Kérdez tőlünk!Kérdésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot!

Csehák Hajnalka pszichológusCsehák Hajnalka vagyok. A felnőtt életem egy részében pedagógusként tanítottam és a gyermekvédelemben dolgoztam, majd valóra váltottam a dédelgetett álmomat: pszichológus lettem. Négy gyermekem született, akiket sosem szűnő szeretettel neveltem fel. S bár az irántuk érzett szeretetem sosem tűnt el, köteteket lehetne megtölteni azokkal a történetekkel, amelyek időnként az idegrendszeremet borzolták.

Szülőnek lenni: nagyon nehéz feladat. Tökéletes szülőnek lenni: elérhetetlen vágy. Elég jó szülőnek lenni: elérhető eredmény.

S a gyermekeink nem is kívánnak ennél többet, ha elég jó szülők vagyunk, a gyermekeink szeretni és küzdeni tudó felnőttek lesznek.

Hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

Cikkgyűjtemény

Gyermekünk, gyermekkor, gyermekkori problémák

Tudástárunkban olyan a gyermekkora vonatkozó mentálhigiénés ismereteket tartalmazó írásokat gyűjtöttünk össze, amelyek hasznosak lehetnek.

Kérjük olvasd át a gyermekkor problémáira vonatkozó írásainkat, hátha találsz bennük számodra is érdekeset.

Ha ötleted van a gyermekkor problémái tudástár bővítésére, kérjük oszd meg velünk.

Szülővé válni

Gyermekeink érzéseit és igényeit sem csecsemőkorban, sem kisgyermekkorban nem könnyű megérteni, és nem könnyű kiszolgálni. Serdülő korban pedig majdnem lehetetlen. A legjobb szülők is elbizonytalanodnak időnként, és tehetetlennek érzik magukat. Ha kérdéseid vagy kétségeid támadtak, kérdezz tőlünk, vagy jelentkezz tanácsadásra.

Szülővé válni »

Az anyai szerep

A pszichológiai fejlődés szempontjából is rendkívül fontos az a tény, hogy az anya és gyermeke a várandósság során testileg is összetartozik. Az anya különleges szerepéből eredően az anyai szeretetet Bálint Alice „archaikus szeretetnek” nevezi. Az anya és gyermekének kapcsolata más, kevésbé szabályozható, mint az apa és gyermekének kapcsolata.

Az anyai szerep »

Az apai szerep

Ha nem találod pontosan a helyedet az apa szerepben, ha szeretnél minél jobb apukája lenni a gyermekednek, ha kétségeid vannak, hogy a munkádat vagy a gyermeknevelést kell-e előtérbe helyezned, ha szeretnéd tudni, hol az egészséges határ a „női munkák” átvállalásában, akkor konzultálj munkatársainkkal, vagy kérj tanácsot.

Az apai szerep »

Apának alkalmatlan?

A bántalmazó férfi - Apának alkalmatlan? Ha a te gyermeked is érintett, mert bántalmazó kapcsolatban élsz, feltétlenül kérj segítséget önmagad és a gyermeked számára is. Felnőttek számára az Ego building, gyermekek számára a Kamasz önismereti, önbizalom növelő tábor ad segítséget a változáshoz.

Apának alkalmatlan? »

A nagymama és a nagypapa

A nagymama és a nagypapa: Nagyszülőnek lenni vasárnapi feladat. A bölcs nagyszülők tudatában vannak annak, hogy a szerepük nem hétköznapi szerep, és ha nem akarnak a szülők helyére beállni, hanem megmaradnak az „ünnepi státuszukban”, akkor az unokák is különleges ajándékként fogják megélni a nagyszülőkkel töltött időt.

A nagymama és a nagypapa »

A nagyszülők szerepe a gyermeknevelésben

Nagyszülők: Nagyszülőnek lenni eredetileg magától értetődő szerep. A nagyszülő másképpen látja a gyermeknevelés vesződségének az értelmét, mint ahogyan fiatal szülőként látta.

A nagyszülők szerepe a gyermeknevelésben »

Az első unoka

Az első unoka: A nagyszülők többsége rendkívül boldog és büszke, amikor az unokája világra jön. A legtöbben rajongással szeretik a kis unokát, és a boldog rajongás sok esetben túlbuzgóságot is jelent egyben.

Az első unoka »

Agresszív a gyermeked?

Agresszív a gyermeked? Megoldás mindig létezik. Engedd kérlek, hogy segítsek ebben! A személyes találkozó alkalmával fényt deríthetünk arra, hogy a gyermekednek mire van szüksége. Beszéljünk a problémáról, találjunk a nehézségben együtt megoldást, hogy a gyermeked újra felszabadult, boldog kis ember lehessen, te pedig büszke szülő!

Agresszív a gyermeked? »

Nem beszél a gyermeked?

Nem beszél a gyermeked? Mutizmus. Tudnunk kell, hogy a gyermek szóra bírása nem feltétlenül könnyű és gyors folyamat. Elképzelhető, hogy hirtelen alakult ki, de ez alapján nem következtethetünk a tünetek gyors múlására. Szakmai segítséggel természetesen gyorsítható a folyamat, amely így mélyebb rétegeket is érinthet, ezáltal tartósabb változás érhető el.

Nem beszél a gyermeked? »

Dadog a gyermeked?

Dadog a gyermeked? Tudnunk kell, hogy az a folyamat, amely során a dadogás elmúlik, nem könnyű és gyors folyamat. Elképzelhető, hogy hirtelen alakult ki, de ez alapján nem következtethetünk a tünetek gyors múlására. Szakmai segítséggel természetesen gyorsítható a folyamat, amely így mélyebb rétegeket is érinthet, ezáltal tartósabb változás érhető el.

Gyakran a gyermeknek arra van szüksége, hogy a lelkének egyensúlya helyre billenjen, több odafigyelést, szeretetet igényel, még több dicséretet, önbizalmának növelését és a biztonságérzetének fokozását.

Dadog a gyermeked? »

Éjszakai felébredés

Éjjel felébred, sír a gyermeked? Fontos, hogy a gyermek biztosan tudhassa, szeretik őt, és fontos a szüleinek. A nyugodt alváshoz fontos, hogy biztonságban érezhesse magát. Elalvás előtt kiemelt szerepe van az esti mesének, éneklésnek, jóéjt-pusziknak és öleléseknek. A játék állatok, babák, tárgyak is segíthetnek a megnyugtatásban.

Éjszakai felébredés »

Bepisilés

Bepisilés. Az okokra mindenképpen egyénileg érdemes fényt deríteni. Vannak például olyan esetek, amikor játszmáról van szó, amely során a gyermek megtanulta, hogy a szülőnél az esetek többségében eléri azt, amit szeretne, több figyelmet kaphat akkor, ha a kisebb gyermekekhez hasonlóan viselkedik.

Bepisilés »

Körömrágás

Körömrágás: Miért rágja a körmét, haját a gyermeked?. Ha csemetéd rágja a körmét, vagy a haját, akkor ez az óvodában, iskolában vagy társaságban is újra, meg újra megtörténik, így ez másokra is hatással lehet.

Körömrágás »

Körömrágás

Körömrágás: Miért rágja a körmét, haját a gyermeked?. Ha csemetéd rágja a körmét, vagy a haját, akkor ez az óvodában, iskolában vagy társaságban is újra, meg újra megtörténik, így ez másokra is hatással lehet.

Körömrágás »

A szülő, a gyermek és a pszichológus

Arra bátorítok minden szülőt, hogy szorongások nélkül forduljon szakemberhez, ha úgy érzi, vagy arra kap jelzést az óvodából, iskolából, hogy a gyermeke viselkedése eltér az elvárt viselkedéstől. Teljes nyugalommal feltárhatja az otthoni helyzetet, hiszen a pszichológus nem fog ítélkezni felette, nem fogja kritizálni, hanem a legjobb tudása szerint abban fogja segíteni, hogy megtalálják a baj okát, és megszűntessék a tüneteket.

A szülő, a gyermek és a pszichológus »

Hiperaktív gyermek a családban

A hiperaktivitás egyre gyakrabban előforduló jelenség. A szülők viszont jóformán semmilyen információval nem rendelkeznek róla, s amennyiben a saját gyerekükről kiderül, hogy hiperaktív, nemigen tudnak szembenézni a problémával. Milyen is az átlagtól jócskán eltérő, ténylegesen hiperaktív gyermek? Hogyan lehet a hétköznapi rendkívül kellemetlen helyzetek kialakulását megelőzni, és segíteni a gyermeknek megtalálni helyét az életben?

Hiperaktív gyermek a családban »

Hiperaktív gyermek viselkedési tünetei
  • Mik a hiperaktivitás kiváltó okai?
  • Milyen is az átlagtól jócskán eltérő, ténylegesen hiperaktív gyermek?
  • Hogyan lehet a hétköznapi rendkívül kellemetlen helyzetek kialakulását megelőzni, és segíteni a gyermeknek megtalálni helyét az életben?

Hiperaktív gyermek viselkedési tünetei »

Hiperaktivitás és a szülő

A szülők részéről a helyes hozzáállás, hogy minden helyzetben segítünk gyermekünknek. A fejlődéshez ilyenkor a gyermeknek szüksége van arra, hogy elfogadjuk az impulzusait, a mozdulatait olyannak amilyenek, és lehetőséget biztosítsunk számára, hogy ha elfáradt, egy-egy pillanatra megpihenhessen a közelünkben. Persze ezt könnyű elméletben, de valójában nagyon nehéz elviselni egy állandóan nyugtalan gyereket.

Hiperaktivitás és a szülő »

Testvérek szerepe a személyiség fejlődésében

A testvérek jelentős szerepet játszanak a személyiség alakulásában. Az 1982-ben megjelent „Testvéri kötelék” című könyv volt az első, ahol a klinikai gyakorlat oldaláról közelítette meg a testvérek közötti dinamika problémakörét. A szerzők (Stephen Bank és Michael Kahn) egy pszichoterápiás rendelőben több évtizedes anyagát tekintették át, kifejezetten a testvérkapcsolatokra fókuszálva: Az emberek önmaguk meghatározásakor nagyon gyakran testvérükhöz való viszonyukat használták. Ez ellentétben állt a korábbi elképzeléssel, amely kimondta, hogy az azonos nemű szülővel való azonosulás (vagy ellenazonosulás) képezi az identitás alapját.

Testvérek szerepe a személyiség fejlődésében »

A gyermek és a gyász

150 évvel ezelőtt még úgy tekintettek a gyermekekre, mintha kicsiny felnőttek lennének. Azt gondolták, hogy a világot ugyanúgy látják, mint a felnőttek, és a halállal kapcsolatban is ugyanazt élik át, mint a felnőttek.

A jelenlegi tapasztalataink azonban mást mutatnak. Úgy tűnik, hogy a gyermekekben kevésbé tudatosul a halál, s látszólag kevésbé viselik meg őket a veszteségek. A gyász feldolgozása azonban hosszabb ideig tart náluk, és szakaszosan, újult erővel, vissza-visszatér a veszteség érzése. Ilyenkor a hiányérzet és a szomorúság újra és újra rájuk tör, hogy a gyászt mindig az életkorának megfelelő szellemi és lelki szinten éljék meg.

A gyermek és a gyász »

Hogyan szeressük gyermekünket a kamaszkor előtt?

A szülőknek át kell gondolniuk, hogy mit tegyenek, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy kellene. Gyakori, hogy a szülő dühét már nem is a gyermek viselkedése, hanem saját tehetetlensége váltja ki. Kapkodni kezd, ideges lesz, meggondolatlanul olyan büntetéseket ad, amit képtelenség lesz végrehajtani. Ilyenkor a szülő saját hitelét rontja a gyermek előtt, és ezt a lelke mélyén érzi is, és ettől lesz igazán dühös. A gyerek, pedig az elutasítást és bizonytalanságot észlelve még nyugtalanabb lesz és még kibírhatatlanabbul fog viselkedni.

Hogyan szeressük gyermekünket a kamaszkor előtt? »

Hazudik a gyerek: Hazudozás kisgyermekkorban

A gyerekből néha harapófogóval sem lehet kihúzni semmit. Sokszor viszont nyilvánvalóan nem mond igazat. Mégsem kell dühbe gurulni. Kétségtelen leggyakrabban, nem a hazugság ténye zavarja a szülőt, hanem a szorongató érzés, hogy elvesztette gyereke bizalmát.

Hazudik a gyerek: Hazudozás kisgyermekkorban »

A szükséges szavak szótára - szülőknek

Néha megbánjuk, hogy nem mondtuk ki. Máskor meg épp ellenkezőleg: pont azt bánjuk meg, hogy kimondtuk. Esetleg azt, hogy úgy hangzott el, ahogy… A mindennapi rohanásban időnként elfeledkezünk olyan varázsszavakról, mint a légy szíves, a köszönöm vagy a megértelek. Pedig ezek néha tényleg csodákat művelnek Mosoly

A szükséges szavak szótára - szülőknek »

Felkészülés a szülői hívatásra

A szülői hivatásra való felkészülés nem kizárólag könyvek olvasásából és a gyerekszoba feldíszítéséből áll. A következő 12 egyszerű teszt segít a majdani szülőknek, hogy kellőképpen felkészülhessenek a szülőségre, hogy pontosan megtapasztalják, milyen dolog anyának vagy apának lenni.

Felkészülés a szülői hívatásra »

A könyvespolcra ajánljuk

Libri partner program

Pintácsi Viki: Anya csak egy van, de az nagyon

Pintácsi Viki: Anya csak egy van, de az nagyonKi ne érezte volna azt - legalább egy pillanatig -, hogy a világon a legnehezebb dolog édesanyának lenni?! Ki ne kérdezte volna meg magától várandóssága során legalább egyszer, hogy biztosan készen áll-e a nagy feladatra?! Ki ne érezte volna egy később feleslegesnek tartott kiabálás után, hogy nem elég jó anya és hogy ezt másképpen is lehetett volna?! Vajon létezik-e olyan édesanya, aki mindig minden percben tökéletesnek érzi magát anyaként? Nem hiszem.

Pintácsi Viki: Anya csak egy van, de az nagyon »

A könyvespolcra ajánljuk

Deákné Bancsó Katalin: Anya, taníts engem!

(Fejlesztési lehetőségek születéstől iskolakezdésig)

Deákné Bancsó Katalin: Anya, taníts engem! (Fejlesztési lehetőségek születéstől iskolakezdésig)Sokan úgy vélik, hogy az iskolára való felkészítés az óvodai foglalkozások feladata. Valóban kiemelt helye van a gyermek fejlesztésében az intézményi munkának, ám az önmagában nem biztos, hogy elegendő. A megfelelő fogalomkialakításhoz, az ismeretek mélyebb rögzítéséhez elengedhetetlen az otthoni munka. A szülők többsége tudja ezt, de bizonytalan abban, hogy gyermeke fejlesztését miként kellene megvalósítania. A megfelelő út megtalálásában szeretnék most Önöknek segíteni. Pszichológusok, pedagógusok véleményét és saját tapasztalataimat felhasználva próbáltam egy mindenki számára érthető, szinte semmilyen anyagi befektetést nem igénylő, a gyermek számára élvezetes fejlesztő programot összeállítani. (A szerző)

Deákné Bancsó Katalin: Anya, taníts engem! »

A könyvespolcra ajánljuk

Silvia Franz: A hiperaktív gyerek

Silvia Franz: A hiperaktív gyerekKülönleges érzelmi megnyilvánulások, érzelmi labilitás, a gyermek fáradhatatlanul izeg-mozog, felfokozott állapotban van szórakozott, figyelmetlen, türelmetlen, robbanékony, agresszív, rátámad másokra, de sorolhatnánk a külső jegyeket is - törékeny köröm, száraz foltok az arcon, kényes külső megjelenés, de csak rövid ideig, a szoros ruha zavaró hatása - és még számos, a könyvben leírt tünetek. E kézikönyvben egy olyan doktornő hasznos tanácsait olvashatjuk, aki maga is érintett a kérdésben, ezért tud olyan nyíltan szólni a szülőkhöz és bátorítani, hogy van kiút, bár az göröngyös és hosszú. Részletesen tárgyalja a hiperaktivitás tüneteit. Felteszi a kérdést valójában ez egy rossz természet vagy örökletes tulajdonság, netán környezeti hatás betegség, fertőzés vagy nem megfelelő táplálkozás által kialakult viselkedési forma. A választ is megadja a célirányos kezeléshez, mely nem merül ki a hagyományos orvoslásban, hanem az alternatív gyógymódokat és elsősorban a szülő önálló kezdeményezést is hangsúlyozza. Ezek közül is fontosnak tartja: - a tünetek helyes felismerését, - az okok célratörő megkeresését, - a természetgyógyászatot, - a helyes életvitelt, táplálkozást. Ne feledkezzen meg a legfontosabbról: - a mérhetetlen türelemről és szeretetről. Soha ne adja fel! Valahol még mindig akad tennivaló, próbálkozzon tovább. Tartsa szem előtt azt a nagyon fontos dolgot, hogy minél stabilabbnak látja a gyermek szüleit, annál előbb talál vissza a normális élethez.

Silvia Franz: A hiperaktív gyerek »

A könyvespolcra ajánljuk

Polcz Alaine: Meghalok én is? A halál és a gyermek

Polcz Alaine: Meghalok én is? A halál és a gyermekA megrázó kötet a szerző évtizedeken át folytatott pszichológusi munkájának tapasztalatait fogja egybe. A halált az éppen csak kezdődő élet szemszögéből ragadja meg, ráébresztve az olvasót a halállal szembesülő gyermek félelmeire, küzdelmére, bölcsességére. Polcz Alaine évtizedeken át dolgozott haldokló gyermekek mellett, megismerte azokat a reakciókat, melyek a halált sohasem elfogadható tényként vagy éppen az élet természetes lezárásaként kezelik. Interjúkat idéz, amelyekben gyermekek szembesülnek a maguk vagy hozzátartozóik halálával. A személyes tragédiákat olyan érzékenységgel fogalmazza meg, hogy az ezekből leszűrhető általános tapasztalat fontos segítséget nyújthat a megértésben, az elfogadásban.

Polcz Alaine: Meghalok én is? A halál és a gyermek »

A könyvespolcra ajánljuk

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.