Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Karácsonyi stressz

Egy új népbetegség, az ünnepi stressz

Karácsonyi stresszKarácsony közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk. Ajándékvásárlás, karácsonyfa- és díszbeszerzés, „kinek nem vettem még ajándékot” érzés, és még sorolhatnánk. A béke és a szeretet ünnepe mára hektikus, csillogó-villogó, idegpróbáló stresszforrássá változott. Bár sokan nem veszik komolyan az ünnepek stressz teremtő szerepét, a karácsonyi stressz korunk egyik valós kórtünete.

A legtöbb feszültséget ilyenkor decemberben kétség kívül a karácsonyi rohanás okozza bennünk. Az ajándékvásárlás, sütés-főzés, a fabeszerzés, a fa felállítása és feldíszítése mind-mind erősíti bennünk a szorongást. Az üzletközpontokban és plázákban összezsúfolódott feszült emberek között nehéz nyugodtnak maradni. Mind gyakoribbá válik - bármilyen abszurd is, hogy a zsúfolt bevásárlóközpont parkolóban összeverekednek az emberek egy-egy jó parkolóhelyért.

A helyzetet súlyosbítja, hogy decemberben a legtöbb munkahelyen is a feje tetejére áll minden. Az egész évben el nem végzett feladatokat ekkor akarják bepótolni, ekkor vannak a jelentős megrendelések teljesítési határideje, eleget kell tenni az év végi protokolláris kötelezettségeknek. Ez mind-mind stresszforrás.

Meghittség vagy megterhelő életélmény?

A karácsony elsősorban a meghittségről, az együttlétről és a szeretetről szól, az emberek nagy része azonban mára már feladatként, sőt teherként éli meg az ünnepet. Emiatt rettentően nagy nyomás nehezedik ránk ilyenkor, hiszen a feladat sikertelenségétől való félelem frusztrációt és stresszt okozhat.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

Ahogy egyre közelednek az ünnepek, a lépten-nyomon felbukkanó karácsonyi vásárok és ünnepi kirakatok ösztönzésére egyre többet vásárolunk, mindenhonnan árad felénk a fogyasztás üzenete. Karácsonykor ünnepi hangulatot szeretnénk teremteni magunk köré, a meghittséget azonban nem lehet átváltani pénzre és ajándékokra.

A karácsony mára megterhelő életélménnyé vált, meghittség helyett ugyanis frusztrációval, rohanással és idegeskedéssel telnek az ünnepek. A karácsonyi feszültséget az is erősíti, hogy a családok gyakran nem együtt ünnepelnek, hanem egyik helyről rohannak a másikra, hogy mindenkit meglátogassanak, mindenhol eltöltsenek egy kis időt. Az ilyesfajta karácsonyi gyorsvizitek szintén stresszt okozhatnak. Sok esetben a felnőtt gyerekek külön élnek a szülőktől, akár több száz kilométer távolságra is, és nagyon frusztráló lehet, hogy bármiképp - hóban, fagyban - meghatározott időre oda kell érni, hogy együtt lehessen a család.

Az iskolai, a munkahelyi karácsonyok a pszichológus szerint szintén károsak lehetnek. A sorozatos ünneplés miatt ugyanis elveszíti jelentőségét saját, otthoni karácsonyunk. Ha már az ötödik karácsonyfát látjuk, a sajátunk már nem ad ünnepi hangulatot. Ha egy munkahelyi stresszel telített hónap után esünk be a karácsonyba, anélkül, hogy lenne időnk a relaxálásra, valószínű, hogy mind a magunk, mind a környezetünk hangulatát tönkre fogjuk tenni.

Hogyan csökkentsük a karácsonyi stresszhatásokat?

  • Tegyünk hosszú sétákat a szabadban, kerüljük el a városi forgatagot!
  • Kerüljük el a zsúfolt bevásárlóközpontokat!
  • Hagyunk időt a munka után egy kis lazításra, kikapcsolódásra mielőtt belevetnénk magunkat a karácsonyi feladatokba!
  • Az ünnepek alatt szakítsunk időt magunkra is!
  • Óvakodjunk a túlköltekezéstől!
  • Gondolkodjunk el azon, hogy vajon a karácsonyi készülődés örömet, vagy feszültséget okoz bennünk. Ha úgy érezzük, jókedvvel tölt el minket az ünnepi készülődés, akkor hagyjuk, hogy ez az érzés motiváljon bennünket!
  • Ne feledjük, a karácsony azért van, hogy pihenjünk, és együtt legyünk a szeretteinkkel, ne vegyük túl komolyan a külsőségeket!

Karácsonyi stressz

A stressz
Tipikusan új, úgynevezett „urbanizációs betegség” a stressz. A stressz nem egyszerű betegség, hanem egy betegségsorozat elindítója lehet. Okozója a rohanó életformánk, a határidők, áremelések, dugók, a tömeg, a zaj, úgy érezhetjük, szétforgácsolódunk a hétköznapokban. Szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez. Tüneteink között megjelenik a depresszió, és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, drogfüggőség, szélsőséges esetben az öngyilkosság.


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.