Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Lelki Titkaink Hírlevél

(2006 október)

Hírlevél a lelki egészségről

Egészségügyi Világszervezet, a WHOAz Egészségügyi Világszervezet, a WHO előre jelzése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség világszerte. Felméréseik szerint a világunkban 350 millióan szenvednek depresszióban, 300 millió az alkoholbetegek száma, és évente 1 millióan önkezükkel vetnek véget az életüknek.

Elemzések szerint a következő évtizedekben a pszichés betegségek minden eddiginél nagyobb ütemben támadják meg az embereket. Ennek okaként a hihetetlenül felgyorsult társadalmi-gazdasági változásokat, a háborús konfliktusokat, az erőszak terjedését, a növekvő munkanélküliséget nevezték meg.

Folyamatosan emelkedik a különféle szorongásos megbetegedések száma, a személyiségzavar, a stressz által okozott beteg állapotok kialakulása. A WHO elemzése szerint a lelki egészségünk látványos megrendülésének több, egymástól független oka van. A depresszió terjedésében a genetikai háttér is jelentősen besegít. E mellett azonban nagyon fontos tényező, hogy miképpen tud az egyén megbirkózni a modern társadalom generálta, egyre erősebben támadó stresszel, vannak-e megfelelő, támogató emberi kapcsolatai, be tud-e kapcsolódni a társadalmi munkamegosztásba, és hogyan viseli az egyes életszakaszok - különösen az öregedés - lelki terheit.

A WHO megállapítása szerint a testi panaszokkal jelentkező betegek közül mintegy 50-80%-nyi betegnek elsősorban a depresszióját, szorongását, fóbiáját, alkoholizmusát, drogfüggését kellene kezelni, s a testi tüneteik részben vagy egészben megszünnének. Csakhogy roppant hiányosak az ismeretek, s a legtöbb ember idegenkedik segítséget kérni még akkor is, amikor érzi, hogy „nincs minden rendben” vele, hogy rossz a közérzete, csökken az életereje, és egyre kevesebb örömöt talál az életében.

Lelki egészségünket gyakran elhanyagoljuk. Nap mint nap olyan bonyolult élethelyzetekkel kell találkoznunk, amelyekre nem vagyunk felkészülve. Az idegrendszerünk alkalmazkodó képessége sokkal lassabban változik, mint a környezetünk.

Kevés a tudásunk arról, hogyan kezeljük a különféle élethelyzetekből adódó stresszt, hogyan oldjuk meg a konfliktusainkat erőszak nélkül, hogyan tanuljuk meg a félreértésektől mentes, világos kommunikációt, honnan szerezzünk stabil önbecsülést, milyen kapcsolatot építsünk barátainkkal, szüleinkkel, gyermekeinkkel.

Gyermekeink és időseink a legveszélyeztetettebbek. Gyermekeink az életkoruknál, a tapasztalatlanságuknál fogva, időseink pedig a megélt nehézségeik nyomaitól, a magányosságtól, az értelmes tevékenység csökkenésétől, vagy elmaradásától szenvednek. Sok a magányos gyermek, és sok a magányos felnőtt. A magány pedig könnyen beteggé tesz.

Mikor kell feltétlenül tenni magunkért valamit?

Unalomig ismert a mondás: a problémát könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. De hol van az a pont, amikor a „probléma” megjelenik az életünkben?

A teljesség igénye nélkül íme néhány helyzet, ami változtatást kíván.

  • Ha egy derűs ember búskomorrá válik.
  • Ha az örömkészségünk sérül, ha kevés örömöt találunk az életünkben.
  • Ha a munkakedvünk csökken, nem szívesen járunk be dolgozni.
  • Ha az alkalmazkodási képességünk sérül, és konfliktusokba kerülünk a környezetünkkel.
  • Ha sem a mások, sem a saját elvárásainknak nem tudunk megfelelni.
  • Ha a kapcsolatainkban elidegenedünk, kihűltnek, kiégettnek érezzük magunkat.
  • Ha önkontrollunk gyengül.

Sokan, sokféle dologtól, érzéstől szenvedünk. Ha elveszítjük a hozzátartozónkat, ha testi vagy lelki támadás áldozatai leszünk, ha válunk, vagy hűtlen lett a szerelmünk, ha valamiért megbélyegzettnek érezzük magunkat, ha féltékenyek vagyunk, ha félünk valamitől, vagy féltjük gyermekünket valamitől… a sor végtelen.

Tennünk kell önmagunkért. Tennünk kell a lelki egészségünkért. De gyakran felmerül a kérdés: mit tegyek, mit tehetek egy adott helyzetben?

Biztos recept, ami minden bajra gyógyírt ad - nincs. Abban hiszek azonban, hogy minden ember számára van segítség.

Sok jó módszer van, ezért bővítjük folyamatosan a munkatársaink számát, és a segítségnyújtás módszereit.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet most induló szolgáltatásunkra. Kérlek, olvasd el a Tudástárban az asztrológiával » foglalkozó cikkeket. Itt Kováts Krisztina gondolataival ismerkedhetsz. Ha kérdésed van Krisztinához, az info@lelkititkaink.hu » e-mailre írhatsz neki.

Asszertiv magatartás tréningünket » Almási Krisztina tartja októberben. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz érvényesülni a munkahelyi vagy a családi kapcsolataidban, akkor Krisztától megtanulhatod, melyek azok a módszerek, amelyek segítségével legyőzheted a gátlásaidat.

Október utolsó hétvégéjén nagyot léphetsz előre az önismereted fejlesztésében. Ha gondod van a családi kapcsolataiddal, ha időnként elveszettnek érzed magad a munkahelyi csapatban, ha kérdéseid vannak a gyermekeddel való viszonyodban, ha szeretnéd, hogy jobb legyen a közérzeted, ha oldani akarod a feszültségeidet, ha örömtelibb életet szeretnél élni, akkor szeretettel várunk az október utolsó hétvégéjén az önismereti csoportunkban ».

Ezt a csoportot Nyírő Lászlóné, Judittal közösen vezetjük.

Örömmel készítjük a honlapunkon megjelenő írásainkat, s abban bízunk, hogy Kedves Olvasóinknak hasznos gondolatokat tudunk átadni. Örömmel olvassuk, ha a Vendégkönyvünkben » megírod a véleményedet, ha kérdezel tőlünk, vagy megírod, milyen témákról olvasnál szívesen.

Bővíteni szeretnénk a csapatunkat

Mi még nem találtuk meg azt a csodaszert, amit mások úgy hirdetnek: kevés munkával nagy sikereket lehet elérni és sok pénzt lehet keresni. Mi csak azt a módszert ismerjük, amikor kitartó, kemény munkával, folyamatosan bővülő tudással tisztességes jövedelmet, és szakmai sikereket lehet elérni.

Ha képes vagy, és akarsz keményen és magas színvonalon dolgozni, ha fel tudod vállalni a szakmai szolgálatot, akkor örömmel látunk munkatársaink között.

Keresünk feng-shui szakembert, kineziológust, biblio- és mozgásterapeutát.

Keresünk továbbá olyan vidéki egyéni vállalkozókat, akik vidéki tréningejeink előkészítésében, megszervezésében, lebonyolításában szerepet tudnának vállalni.

Ha az általunk képviselt mentálhigiéné területét érintő írásod van, azt szívesen megjelentetjük oldalainkon.

Kérlek, ha Te nem kívánsz élni a lehetőséggel, akkor ajánld ezt a környezetedben élő, általad jó szakembernek tartott ismerősödnek. Bemutatkozó leveleket az info@lelkititkaink.hu » címre várunk.

Továbbra is szeretettel várjuk olyan alkotóművészek jelentkezését, akik szeretnék megmutatni munkáikat a világhálón. Segítünk, hogy az értékes alkotásokat minél többen láthassák, olvashassák.

Az elkövetkező hetekre nyugalmat, és a lelki egyensúly megélését kívánjuk Neked.

Százhalombatta, 2006. október 15.

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra