Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
Kezdőlap » Extrák » Magazin » 2006 júliusi hírlevél

Lelki Titkaink Hírlevél

(2006 július_2.)

Kedves Partnerünk!

„Senki sem tud kisebbrendűségi érzést kelteni benned a beleegyezésed nélkül.”

Eleanor Roosevelt

A nagy érdeklődésre való tekintettel, július 21-22-23-i dátummal megismételjük az asszertív kommunikációt, illetve az önérvényesítő magatartást tanító tréninget.

Az asszertív kommunikáció tréningre itt jelentkezhetsz »

Hogy mi is az asszertív kommunikáció?

Asszertív kommunikációOlyan kommunikáció, amely hatására javulnak az eredményeid és a kapcsolataid a párkapcsolatodban, a munkádban és a hétköznapjaidban.

Az asszertív kommunikáció tréninget azoknak ajánlom, akik tudatosan szeretnének olyan belső erőt és tartást kifejleszteni magukban, amely lehetővé teszi képességeik aktiválását, az önérvényesítést, önmaguk képviseletét, és ezt - az egyenlőség alapelvét szem előtt tartva - szeretnék érvényesíteni kapcsolataikban.

Manapság a munkában elengedhetetlen a hatékony kommunikáció. Információkat kell átadnunk, meg kell osztani az ötleteinket, embereket kell motiválni a feladatok elvégzésére. Sosem szabad elfelejteni, hogy a kommunikáció emberi folyamat, így pusztán az információ átadása nem elég. A non-verbális kommunikációs eszközökkel is jól kell tudni bánni.

Ajánlom ezt a tréninget vezetői pozíciót betöltőknek, ügyfélkapcsolatokkal, értékesítéssel foglalkozó munkatársaknak és magánembereknek. Munkájukban különösen hasznos lehet, de magánemberként is használható útmutatással szolgál kapcsolataink harmonikusabbá tételéhez.

Te tudod már magadról, hogy melyik viselkedésformát részesíted előnyben? Agresszív vagy passzív vagy a konfliktushelyzetekben?

Az asszertív kommunikáció tréning után asszertív, eredményes és megelégedett leszel.

Te hogyan kezeled a belső feszültségeidet? Megharcolsz a jogaidért, vagy elmenekülsz a konfliktus elől?

Mindannyiunknak adódnak gondjai munka közben másokkal: beosztottakkal, főnökökkel, szolgáltatókkal, vevőkkel, más egységek munkatársaival és saját magunkkal.

Az asszertivitás tréning fejleszti a sikeres kommunikációt, a non-verbális (arckifejezés, gesztikuláció, hanghordozás) eszközök hiteles használatát, megtanít a nemet mondás művészetére.

Sütő Teodóra tréningjéről itt olvashatsz » bővebben.

„A világ egyetlen főiskolája és egyeteme sem tehet érted többet,
mint hogy segít neked segíteni önmagadon.”

(Frank Bettger)

Az ember az életében elért sikereit csupán 12-15%-ban köszönheti a szakmai ismereteinek, a többi 85-88%-ért az egyéb személyes tulajdonságainak, képességeinek és jártasságainak köszönheti.

De mi is az önismeret?

Oly sokat hallani róla… Az önismeret alapkérdése: Ki vagyok én? Milyen vagyok én?

Neked akkor van önismereted, ha áttekintésed van saját személyiséged összetevőiről, határairól és lehetőségeiről, betekintésed van viselkedésednek mozgatórugóiba, hátterébe, motívumrendszerébe, helyesen ítéled meg az emberi kapcsolatokban játszott szerepedet.

Ha van önismereted, akkor van tudatos Énképed.

Mi az Énkép?

Önismeret, önbizalomAz Énkép az ember elképzelése saját magáról. A Te Énképed is a gyermekkorod során alakult ki, a családi környezet, később már a tágabb környezet visszajelzései, értékelése következtében. Emlékszel Anyukád, apukád, tanárod egy-egy mondatára, amit sosem tudsz elfelejteni?

Az Énképed mégsem formálódik csak úgy magától az egész élet során. Amikor az Énképed viszonylag állandóvá válik, ez egyben védetté tesz Téged az újabb külső hatásokkal szemben.

De vigyázat! Az Énképed megmerevedhet, amikor valaki olyan információval szembesít saját magadról, amelyről nem szeretnél tudni. Vannak emberek, akik állandóan „válogatnak” a társas kapcsolataikban, mert keresik azt a személyt, aki segít nekik az önmagukról alkotott kép fenntartásában. Azonban amikor az önmagadról alkotott kép nem felel meg a valóságnak, igen nehéz olyan párt találni, akinek a látásmódja pont úgy torzít, mint a tiéd.

Ha vannak gondjaid az emberi kapcsolataidban, érdemes megvizsgálni, vajon az Énképed a valós tulajdonságaidat mutatja, vagy a kínos információkat a szőnyeg alá söpri?

Akinek túlzottan magas az önértékelése bűnbakot keres, áthárítja a felelősséget, úgy viselkedik, mint aki sosem hibázik. De ez a ritkább. A legtöbb ember sokkal kevesebbre tartja magát, mint amennyit valójában ér, ők azok, akik alacsonyabbra értékelik magukat, tehát az Énképük lefelé torzít.

Az önértékelés pozitívvá, vagy negatívvá válása alapvetően a szülők nevelésének hatásától függ. A feszült légkörű, türelmetlen, követelőző családban, ahol kihangsúlyozzák a hibákat, negatív önértékelés alakul ki. A hibáztatás mindenkire negatív hatással van. A mi kultúránk a poroszos nevelési stílusával alacsony önértékelésű, kisebbrendűségi érzéseket erősítő attitűdöt hoz létre a legtöbb emberben. Te milyennek ítéled meg az önértékelésedet?

Néhány segítő kérdés, hogy könnyebben válaszolhass:

  • saját negatív tulajdonságaidat nagynak látod?
  • gyakran ingerlékeny vagy?
  • érzékenyen érint, ha a környezetedből negatív jelzést kapsz?
  • úgy érzed, hogy védekezésre-támadásra készen kell állnod?
  • nehezebben alkalmazkodsz?
  • ha pozitív visszajelzést kapsz, akkor úgy érzed, hogy tévedett, aki dicsér, mert Te nem is vagy olyan jó?

Hogyan szerezz valódi önismeretet?

Hatékony eszköz az önmegfigyelés, hiszen szükségünk van a belülről jövő jelzéseinkre. Az önmegfigyelés lehet esetenkénti, és rendszeres. Az esetenkénti lehet egy-egy helyzet felmérése, a rendszeres lehet feljegyzések készítése, napló írása.

Ha azonban gyorsabban és hatékonyabban szeretnél pontos és valós információkat magadról, akkor érdemes szakembert felkeresned.

Önismereti, személyiségfejlesztő csoportjainkban, amikor a résztvevők szembesülnek a saját értékeikkel, alig akarják elhinni, hogy az a sok jó tulajdonság mind az övék, és eddig is bennük volt, csak szunnyadt.

Egyre több ember éli úgy a hétköznapjait, hogy szorong, sőt sokan küszködnek alkalmi pánikrohamokkal. Ők még nem betegek, de jó úton vannak a beteggé válás felé. Csoportjainkban megtanulják, hogyan engedjék el a saját szorongásaikat, és hogyan tartsák féken a pánikjukat.

Valódi Énképet szereznek, és megtanulják mozgósítani és feltölteni a belső tartalékaikat.

Ne feledd: Belőled is csak egy van! Pótolhatatlan, egyedi érték vagy!

Legközelebb induló önismereti csoportunkról itt olvashatsz ».

Lelkünk bugyrai

Lelkünk bugyraiLelkünk bugyrai című oldalunkat szeretném a figyelmedbe ajánlani. Minden ember hordoz a lelkében olyan titkokat, amelyeket nem mer, nem tud megosztani senkivel sem. Ezek a titkok lehetnek örömteliek, de lehetnek csalódást, fájdalmat, szégyent hordozók is.

A teher, amit sosem tehetsz le, örökké nyomasztani fog. Ha kimondod, azzal megosztod a terhed súlyát. Ezért arra bíztatlak, hogy ha nem mondhatod el senkinek, mondd hát el mindenkinek! Titkaidat küldheted e-mailben, vagy levélben. Adataidat nem kell megosztanod velünk, ha mégis megteszed, mi titkosan kezeljük.

Az első titokról, amit hozzánk küldtek, itt olvashatsz »

Talán nem ismered még új szolgáltatásunkat, amely az Emlékezés virágai » címet viseli. Itt szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy ha elveszítettél valakit, aki nagyon fontos volt a számodra, akit nagyon szerettél, s aki fájdalmasan hiányzik, állíts emléket neki. Írd meg azokat a történeteket, amelyek jellemezték Őt, és írd meg az érzéseidet Vele kapcsolatban.

Továbbra is szeretettel várjuk olyan alkotóművészek jelentkezését, akik szeretnék megmutatni munkáikat a világhálón. Segítünk, hogy az értékes alkotásokat minél többen láthassák, olvashassák.

Százhalombatta, 2006. július 17.

Minden kedves Olvasónknak napsütéses, virágillatú nyarat kívánunk:
Csehák Hajnalka
és a Lelki Titkaink csapata


 LELKI TITKAINK
Mentálhigiénés Stúdió


csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
     Mobil : (0620)353-7262

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra