Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Lelki Titkaink Hírlevél

(2006 Hírlevél az ajándékozásról)

Az ajándékKözeledik a Karácsony. Ajándékozási kedvünk ilyenkor az egekbe szökik. Az ajándékok végigkísérik az életünket. Adunk is és kapunk is. Az ajándék éppúgy lehet örömforrás, mint nyomasztó teher.

Ajándékot adni többet jelent egy gesztusnál. Ajándékunk rendszerint annak az érzelemnek a szimbóluma, amelyet a megajándékozott személy iránt érzünk, így az ajándékunk gyakran többet mond a szavainknál.

Egy régi bölcsesség azt mondja: csak a szándék számít. De vajon tényleg csak a szándék számít? Kétlem. Igaz, hogy a legjobb szándékkal is mellé foghatunk egy-egy ajándékozásnál, de van néhány alapszabály, amit érdemes betartanunk. Így kicsit csökken az esély arra, hogy a legjobb szándékunk mellett is csalódottságot okozzunk.

Amikor ajándékot választunk, fontos szempont, hogy milyen viszonyban vagyunk a megajándékozottal. Gyermekek hajlamosak arra, hogy amikor ajándékot kapnak, összehasonlítsák annak értékét és mennyiségét. Nem szerencsés, ha az egyik gyermek toronyházat kap ajándékba, a másik egy kisegeret.

Ha felnőttet ajándékozunk meg, akkor az alkalomhoz és a kettőnk között fennálló viszony érzelmi erősségéhez válasszunk ajándékot. Ilyenkor nem csak az érték számít, hanem az ajándék személyre szóló üzenete is.

Az ajándékozás a kommunikáció egyik formája, az ajándékozó és a megajándékozott részéről egyaránt. Más az üzenete egy doboz bonbonnak, mint egy masszázsbérletnek. Csokoládét annak is ajándékozhatunk, akit előtte egyszer láttunk az életünkben, masszázsbérletet csak annak adunk, akihez szeretetteli, intim érzések fűznek, s akinek testi-lelki jóllétéről gondoskodni szeretnénk.

Tehát az ajándék sokat mond el arról az érzelemről, amelyet a megajándékozott iránt érzünk. Egyúttal az ajándék a figyelem kifejezője is. Nincs annál lehangolóbb, mint amikor valaki az ötödik együtt töltött karácsonykor az ötödik hasonló stílusú pulóvert kapja. Ez azt mutatja, hogy az ajándékozó hamar és könnyen túl akart lenni az ajándékvásárlás gyötrelmein, és a legkisebb figyelmet sem fordította ránk.

Ne essünk hát hasonló hibába. Gondosan érdeklődjünk a megajándékozandó személy óhajairól, vágyairól, és egészítsük ki azt valami újszerű, eredeti ötlettel.

Az Internet rengeteg újszerű ötletet kínál. Láttam már Sztriptíz tánc oktató DVD-t, Kupicás sokk-sakkot, Ferrari bérlés lehetőséget, és a különleges ötletek kifogyhatatlan tárházát.

De fontos azt is tudnunk, hogy az ajándéknak nem kell feltétlenül kézzel foghatónak lennie, sokszor a legnagyobb örömöt az okozza a másiknak, ha időt szemtelünk neki, meghívjuk színházba, vagy egy különleges kirándulásra.

A karácsonyi ajándék jó alkalom lehet egy kapcsolat kezdetén az egymáshoz való közelebb kerülésre, amikor azonban egy kapcsolatban kialakult az ajándékcsere, akkor az ajándékozás elmaradása valószínűleg a kapcsolat megszakadását, vagy a hőfokának erőteljes csökkenését okozza, de mindenképpen magyarázkodást igényel.

Külön értéket képvisel az az ajándék, amit az ajándékozó maga készített.

Miért van az, hogy gyakran nem azt kapjuk, amire vágyunk? Mert nem merjük azt kérni, amire vágyunk. Jólneveltségből vagy gátlásaink miatt hajlamosak vagyunk az ajándékozó örömét szem előtt tartani, a saját örömünk helyett. Álszemérmesek vagyunk, ha a vágyaink felől kérdezősködnek.

Pedig az ajándékokkal kapcsolatban is él a mondás: néma gyermeknek az anyja sem érti a szavát.

Őszinteségre és bátorságra van szükség az ajándékozáskor is. Így azt kaphatjuk, amire vágyunk, és azt adhatjuk, amire a megajándékozott vágyik.

Az ajándékozás annyiban szól rólunk, amennyiben képesek vagyunk tisztelni a másik embert, amennyire szeretni tudjuk a másikat, és amennyire fontos nekünk a másik öröme.

Ez nem kis dolog, ha fontos a kapcsolat, és szeretnénk, hogy erősen visszasugározzon ránk megajándékozott szerettünk öröme.

Lelki Titkaink Ajándék Utalvány

Lelki Titkaink Ajándékozási UtalványSzeretnénk a figyelmedbe ajánlani a Lelki Titkaink Ajándék Utalványt ». Ha önbizalmat, lelkierőt, önbecsülést, stressz oldást, vagy pozitív gondolkodást szeretnél ajándékba adni bárkinek, aki kedves és fontos a számodra, akkor lepd meg őt egy bármikor beváltható Lelki Titkaink Vásárlási Utalvánnyal.

Ajándékozás 10% kedvezménnyel. Részesülj Te is a sikeres ajándékozás határtalan örömében! Ha szeretnél ilyen ajándékot, segítünk. Megsúgjuk a kívánságodat! »

Advent első vasárnapjától minden nap találsz egy ajándékot a Blog oldalunkon ». Kérlek, fogadd olyan szeretettel, ahogyan mi küldjük Neked.

Százhalombatta, 2006. december 06.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Telefon/fax : (0623)358-334
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra