Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Egyéni és csoportos tréningek

A pszichoanalitikai tréningek

Elviselni, beletörődni vagy változtatni, megoldani? Ez az egyéni és csoportos tréningek visszatérő alapkérdése.

Az egyéni és csoportos tréningek lényege

A tréning sorozat során a pszichoanalitikus segítséget nyújt abban, hogy a hozzá forduló megismerhesse valódi problémáit, elfojtott érzéseit, azok régi, gyakran gyermekkorra visszanyúló gyökereit. A tréning megteremti az új és régi sebek gyógyulásának lehetőségét, segít új megoldások, utak keresésében.

Hogyan is működnek a tréningek?

Az emberi viselkedés egyik alapproblémája, hogy rengeteg energia fecsérlődik el arra, hogy a zavaró tüneteket, problémákat elrejtsük mások és magunk elől. Ha megszűnnek a tünetek, meg tudjuk oldani a problémákat, ez az energia felszabadul, és hasznos, számunkra örömet jelentő dolgokra fordítódhat.

(Egy példa: Új munkahelyet keres valaki és felvételi beszélgetésre megy. Kisebbségi érzése, gátlásossága, mások véleményétől való félelme és az, nehogy ezt észrevegyék rajta, leköti jóformán minden figyelmét és energiáját. Meggondolt, okos, jó válaszokra és kérdésekre már nem jut elég figyelme. Ha ezek után tényleg nem őt választják azt adott munkára, vajon miért? Mert jogos volt a kisebbrendűségi érzése, tényleg „nem ér annyit”, mint mások, vagy mert a lelki problémáival való küzdelem elvitte az energiáját?)

Azt, hogy amit régen rendszeresen nem tudtunk jól megoldani, segítség nélkül jóval kisebb az esély, hogy legközelebb sikerülni fog.

(Egy példa: Aki nem tud másnak nemet mondani, számtalanszor megfogadja, hogy legközelebb visszautasítja az újabb feladatot, munkát, kérést. Mikor odakerül, valamiért mégsem sikerül. A végeredmény túlhajszoltság, kimerülés, kapkodás.)

Azt, hogy azok a problémák, amik jelenleg nehézséget jelentenek, gyakran gyermekkorunkban gyökereznek, valójában ott keletkeztek. Egy hasonló szituáció csak észrevehetetlenül feleleveníti akkori fájdalmainkat, szorongásainkat.

(Egy példa: A felnőttkori féltékenység hátterében igen gyakran áll gyermekkori testvérféltékenység.)

A lelki problémák, tünetek felosztása

A lelki elváltozásokat, problémákat alapvetően három csoportra oszthatjuk.

 • Az első csoportba tartoznak azok a pszichés tünetek, melyek valamilyen testi betegséget kísérnek. Pl. az agyi érelmeszesedéssel járó éjszakai zavartság, a pajzsmirigy csökkent működéséhez társuló lelassulás, aluszékonyság. Ezek a lelki problémák a testi betegség gyógyításával, javításával párhuzamosan enyhülnek vagy megszűnnek.
 • A második csoportba azok a betegségek tartoznak, ahol a lelki egyensúly megbomlása hallucinálással, téves gondolatokkal, kóros jókedvvel vagy nyomott hangulattal stb. jelentkezik (pl. mániás-depresszió, skizofrénia). Ezen tünetek hordozónak gyakran csökken vagy hiányzik a betegségérzete. Ezek a pszichés betegségek elsősorban gyógyszeres kezelést igényelnek, melyet pszichiáter javasol és ellenőriz.
 • A harmadik csoportba tartoznak azok a gyakran visszatérő vagy tartósan fennálló lelki problémák, tünetek, melyek más emberekkel összefüggésben keletkeznek és maradnak fenn. Pl. félelem a főnöktől, féltékenység a partnerre, félelem egy nagyobb társaságban, nem tudok másnak nemet mondani, mindig lenyelem a mérgem. Ezektől a tünetektől az érintettek szenvednek, betegnek érzik magukat. Ezeknek a problémáknak a megszűntetésére a pszichoterápiás kezelés az alkalmas

A beavatkozást igénylő problémák

Szorongásos állapotok

Fő jellemzője a gyakran jelentkező vagy tartósan fennálló szorongás. A szorongást rendszerint testi panaszok is kísérik, pl. fejfájás, szédülés, szájszárazság, gombócérzés a torokban, mellkasi nyomásérzés, szapora szívdobogás, kéz-láb gyengeség, izzadás, zsibbadás és esetleg gyomortáji panaszok.

Fóbiák

Fő jellemzőjük a bizonyos helyzetekben érthetetlenül és indokolatlanul jelentkező erős szorongás és félelem. Ez ezeknek a helyzeteknek az elkerülésére ösztönöz. Ilyen lehet pl. a közlekedési eszközökön, a zárt helyen, a tömegben, a nagy magasságokban stb. fellépő rosszullét, az egyes állatok által kiváltott félelem.

Ezek közül több megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a mindennapi életvitelt, az ebben szenvedő gyakran nem mer egyedül kimenni a lakásból.

Kényszeres állapotok

Egyik fajtájában az jellemző, hogy bizonyos cselekedeteket ismételten végre kell hajtani, ellenkező esetben erős szorongás támad. Ilyen pl. a tisztálkodási kényszer, az ellenőrzési kényszer (ajtó bezárása, elektromos eszközök kikapcsolása, tárgyak megszámolása stb.).

Másik fajtájára a kényszergondolatok a jellemzőek, melyek mindig idegennek tűnnek és rendszerint ijesztőek. A gondolatok gyakran agresszív jellegűek.

Depresszív állapotok

Jellemzője az nyomott hangulat, indokolatlan fáradtságérzet, lelassulás, erőtlenség, alvászavar (elalvási nehézség, éjszakai felébredés vagy reggeli nehéz ébredés), gyakori vagy tartós szorongás, kilátástalanság érzet, bűntudatos érzések másokkal szemben, önmagával szembeni elégedetlenség.

Reaktív állapotok

Súlyos lelki megrázkódtatás után bekövetkező állapot. Különféle panaszok jellemezhetik, leggyakrabban szorongás vagy depresszív állapot. Ilyen lehet a veszteség (halál, válás, gyerekek elköltözése) utáni tartós állapot, párkapcsolati nehézségek, gyerek születése stb.

Pszichoszomatikus betegségek

Ezek valódi testi betegségek, melyek elsősorban lelki okok miatt keletkeznek. Jelentős részben ilyen a fiatalkori magas vérnyomás, a fekélybetegség, az asztma, a krónikus vastagbélgyulladás stb.

A tréningekre jelentkezők leggyakoribb panaszai

Gyakori szorongás és félelem, feszültség, alvászavar, koncentráció csökkenése, feledékenység, gátlásosság, kisebbségi érzés, indulatosság illetve az attól való félelem, nemet mondani nem tudás, feladatoktól való félelem, hatalmi pozícióban lévő emberektől való félelem, féltékenység, az érzelmek kimutatásától való félelem, potenciazavar, frigiditás, párkapcsolati problémák stb.

Ezek a problémák nagy része mindenkinek az életében előfordul hosszabb-rövidebb ideig. A különbség csak annyi, hogy a pszichoterápiára jelentkező embereknél e problémák közül egy vagy több régóta vagy gyakran jelentkezik és ez megkeseríti vagy megnehezíti az életét.

A pszichoanalitika tréningre való jelentkezés

A pszichoanalitika tréningre való jelentkezés után az érdeklődő egy ún. első interjún vesz részt. A pszichiáterrel/pszichológussal (pszichoterapeuta) megbeszélik a jelenlegi problémákat, a régi és jelenlegi családi körülményeket, kapcsolatokat. Ezután történik annak megállapítása, hogy az adott tüneteken, problémákon tud-e segíteni a pszichoterápiás kezelés, és ha igen, várhatóan mennyi idő alatt.

Az első interjú alkalmával történik annak a megbeszélése is, hogy mi lenne a legcélravezetőbb, egyéni, pár-, család- vagy csoportterápia.

A test és lélek egysége szinte közhelynek számító igazság. Mégis, amíg a test betegségeire többnyire azonnal odafigyelünk, a lélek, a psziché problémái, tünetei rendszerint nem kapnak segítséget, orvoslást. Élete folyamán számtalan ember szenved olyan panaszoktól, amelyek hónapokig, évekig, sokszor évtizedekig lehetetlenné teszik, hogy jól érezze magát, élvezze a mindennapjait. Ezek a panaszok nemcsak az életörömtől fosztanak meg, hanem megnehezítik, a valós élethelyzeti nehézségek megoldását is. Hosszú ideig fennálló lelki problémák emellett valódi testi betegséget is okozhatnak.

Ilyenek a szorongás, a gyakori rossz hangulat, állandó fáradtságérzet, kapcsolatteremtési nehézség, alvászavar, rémálmok, félelem közlekedéstől, teljesítményhelyzetektől, mások ítéletétől, állandó kisebbségi érzés, döntésképtelenség, párkapcsolati problémák, féltékenység, evés általi feszültségoldás.

A pszichoanalitika tréningre fajtái

 • Egyéni pszichoanalitika tréning

  Célja azoknak a régóta fennálló vagy átmeneti lelki problémáknak, tüneteknek a megoldása, melyek tartósan vagy ismételten megnehezítik, megkeserítik az életet.

 • Párterápia

  A házaspárok között évek óta meglévő, tartós feszültségek, indulatok megoldása a célja.

 • Családterápia

  A család tagjai között jelenlévő tartós feszültségek, problémák megoldása a célja.

 • Pszichoanalitika csoport tréning

  A tréning részvevők csoportban tárják fel saját és csoport társaik problémáit, és találnak azokra megoldást.

 • Pszichodráma csoport

  Tartós pszichés problémáktól vagy pszichoszomatikus betegségben szenvedőknek a pszichodráma az egyik leghatékonyabb csoport-pszichoterápiás módszer. Valós élethelyzetek ismételt átélésével lehetővé válik a problémák felszínre kerülése, azok régi gyökereinek megtalálása és a problémák végleges megoldása.

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nem megy, hogy neked is sikerüljön,

kattints ide, és jelentkezz most

személyiségfejlesztő önismereti csoportunkba!

Személyiségfejlesztés, önismeret növelés: További információ a személyiségfejlesztő önismereti csoport tréningekről »

Belőlem csak egy van: További információ, jelentkezés »

Belőlem csak egy van
Jelentkezz önismereti, személyiségfejlesztő csoportba!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Személyiségfejlesztés, önismeret növelés: További információ a levelező rendszerű személyiségfejlesztő tréningekről »

Önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi önismereti teszt. Húsz kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy három kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert az önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Önismereti teszt »


Humoros önismereti teszt
Tudni szeretnél valamit az önismereti szintedről? Ebben segít az alábbi humoros önismereti teszt. Két kérdésre kell válaszolni, úgy, hogy két kategóriából lehet választani. Kérünk, hogy gyorsan, kevés mérlegeléssel döntsél, mert a humoros önismereti teszt kiértékelése csak ekkor lesz hatékony.

Humoros önismereti teszt »


Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.