Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés
„Felelősek vagyunk életünkért és annak irányításáért.”

Dr. Edward Bach

Depresszió: Antidepresszánsok nélkül

Téged is veszélyeztet a depresszió?

DepresszióA depresszióval valamilyen módon mindenki találkozik az élete során. Az azonban, aki még sohasem találkozott a depresszióval, csak nagy nehézségek árán tudja elképzelni, hogy mit érez a depresszióban szenvedő ember. Hiszen első pillantásra nincs semmi baja. Nincs láza, nem köhög, keze-lába ép, mindenét mozgatni tudja.

A környezet ilyenkor nem érti, mi lehet a baj, mert csak annyit látnak, hogy a másik szomorú lett, erőtlen és szótlan, befelé forduló. Úgy gondolják, hogy elegendő lenne, ha az illető erőt venne magán, és máris minden a megszokott kerékvágásban mehetne tovább. Pedig a depressziós ember szenvedései borzalmasak. Nem véletlen, hogy csaknem minden súlyos depressziósnál megjelenik a halálvágy. Ezt azért nagyon fontos tudni, mert a depressziós ember sokat foglalkozik a szabadító öngyilkosság gondolatával. Az öngyilkosságok 30%-át depresszióban szenvedők követik el.

Depresszió (Wikipédia cikk) »

Antidepresszáns nélkülA kezdődő depresszió megelőzésének példáján keresztül szeretném bemutatni a holisztikus lelki egészségvédelem szemléletmódját. A depresszió a lelki egészségromlások közül az egyik olyan, amely fizikai (agyi) szinten is megjelenő elváltozásokhoz vezet.

Ma már vizsgálni tudjuk az élő agy biokémiai működését, és képesek vagyunk benne nyomon követni a gyógyszerek, így az antidepresszánsok hatásmechanizmusát is.

Szemléletmódjaink és betegségmegközelítéseink

 1. Az emberek egy része szerint, az emberi lélekről és betegségeiről kizárólag a szellemtudományok, mint a filozófia és a vallások, mondanak érvényes dolgokat. Ők elutasítják a pszichiátriai zavarok bármiféle gyógyszeres kezelését.

 2. Mások szerint az olyan lelki betegségek, mint a depresszió, szorongás, hallucináció vagy a memóriazavarok kizárólag az emberi agysejtek működési zavarából erednek. Ők pedig azt mondják, hogy nem a lélek beteg, hanem a fizikai test, tehát az agy.

A holisztikus ember és betegségkép szemlélete szerint valójában két, illetve három síkról van szó. Egy fizikai síkról, melyet a pszichiátriai betegségeknél az agy képvisel mint fizikai szerv, és - az ember többdimenziós összetettsége miatt - lelki illetve szellemi síkokról, melyet az ősi filozófiák és a rájuk épülő gyógymódok ismernek.

Ha a gyógyítás a cél, akkor a fizikai szintet befolyásoló gyógyszerekkel kizárólag az agyra és az agy élettani, biológiai, kémiai folyamataira lehet hatni. De miután minden pszichikai, tehát lelki folyamat és rendellenesség az agy működésén mint eszközön keresztül valósul meg, így a gyógyszerek képesek pszichikai, azaz lelki hatásokat előidézni.

Azonban az embert holisztikusan (test, lélek, szellem egységében) vizsgálva a gyógyszerek nem tudnak közvetlenül az értelemre, a világnézetre, a jellemre vagy gondolkozásmódunkra hatni, ami igazából a betegséget gyógyataná. Ha ezek nem változnak meg, akkor a beteg ember teljes egységében nem gyógyul meg!

A gyógyszerek az agy belső, funkcionális működésére hatnak, ahonnan a tünetek származnak, így értelemszerűen csak a tünetet kezelik, a betegség nem gyógyítható vele.

A gyógyszerekkel időlegesen tünetmentes lehet, de elhagyásuk után visszaesés történik egy újabb kritikus élethelyzetben, vagy más fizikai tünetre tolódik át a probléma.

A valódi ok a beteg ember lelki, illetve szellemi szintjein keresendő. A depresszió, mint betegség kapcsán lelki szinten egyfajta blokként a szeretet hiányáról beszélhetünk. Szellemi szinten pedig az ember életútjában elérkezett ahhoz a fordulóponthoz, ahol radikális belső változásra lenne szüksége, de nem hajlandó szembenézni vele, felvállalni és feldolgozni az előtte álló életfeladatot.

Ezt értelmezhetjük úgy is, mint egy elfojtást, vagy felejtést, esetleg jellemgyengeséget. Az emberi psziché nem akar tudni egy bizonyos dologról, mert az elzárt személyiség túl fájdalmasnak ítéli meg a jelen fennálló helyzetét. Így a depressziót önmaga hívja elő. Fél, a probléma túl súlyosnak, erőn felülinek tűnik számára, ezért feladja, elbújik, és létrejön a tudati, érzelmi blokk, amely egyre szűkül. Ezzel a folyamattal párhuzamosan a megnyulvánulás fizikai síkján, az agy neurotranszmitterjeinél egyre súlyosabbak a biokémiai, műkösébeli eltérések.

Fontos, hogy a depressziót, mint betegséget a maga voltában teljes egészében lássuk. Mert a depresszió nem pusztán maga a levertség vagy a szomorűság, rosszkedv, örömtelenség, álmatlanság. Mindezeket nézhetjük egy belső agyi működészavar, az agyidegi hírvivő-molekulákon keresztül, melyek fizikai, látható szinten vannak, és nézhetjük egy gondolkozásbeli, tudati blokként is, mely finomenergetikai (azaz láthatatlan) szinten a tudat, illetve lelkiségünk téves információs szintjén vannak.

Ezért, hogy ezt jobban megérthessük, a következőekben tekintsünk bele:

 • az antidepresszáns gyógyszerek hatásmechanizmusába,
 • és a lelki egészségfejlesztés tudati, lelki gyógyító folyamatába.

Az antidepresszáns gyógyszerek hatásmechanizmusa

Agyunkban az idegsejtek közötti információáramlást hírmolekulák, vagy másképpen neurotranszmitterek végzik. Név szerint néhány ismertebb közülük: szerotonin, dopamin, noradrenalin, stb. Az agyban azokkal a hírvivőkkel, amelyek már ellátták közvetítői feladatukat két dolog történhet: az idegsejt elbontja őket, vagy gyakrabban van az, hogy a kibocsátó szerv visszaszippantja. Ez a módszer takarékosabb, mert a felhasznált molekula újra felhasználható. A ma ismert depresszióellenes gyógyszerek többsége erre a visszaszippantásos folyamatra gátlón hat, így szaporítják az agyi hírhormonok, legfőképpen a szerotonin mennyiségét. Az előző módszeren alapuló antidepresszánsokat MAO-gátlóknak hívják, mert megakadályozzák az átvivő anyag lebontását, amelyeket a MAO nevű enzim bont le.

A gyógyszer nem azonnal hat, 2-3 hét, de sokszor 6-8 hét szükséges az észlelhető javuláshoz. Az antidepresszáns először az agyban lévő érzékelő receptorokat befolyásolja, azok hatnak a hírvivő molekulára, azok meg az idegsejt magjában lévő génekre erősen és kitartóan, melyeknek hatására a gének megváltoznak. Ehhez idő kell. A gyógyszer hatására megszaporodhat egy idegsejt felszínén egy bizonyos receptorfajta, ami azt jelenti, hogy ezután érzékenyebb lesz egy bizonyos hírvivő iránt. Azért is időigényes módszer, mert a sejtek a saját belső állapotukat megpróbálják fenntartani és megőrizni, így egy ideig ellenállnak, védekeznek.

A lelki egészségfejlesztés hatásmechanizmusa

A lelki egészségfejlesztés egy gyógyító célú emberi kommunikáció, tudatosan megválasztott szavakkal, célzott viselkedésmóddal.

A valós idejű agyvizsgálatok kimutatták, hogy néhány órás beszélgetés, meditáció, bármiféle tabletta bevétele nélkül is nagymértékben csökkenti egyes agyi hírmolekulák, főleg a noradrenalin termelődését, miközben a boldogsághormon (szerotonin) termelődését szaporítja.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A lelki egészségfejlesztés nem az egyedüli módszer. A megfigyelések szerint a hipnózisban végzett fájdalomcsillapítás megemeli az agyi morfin-peptidek, az endorfinok mennyiségét. Autogén tréningek, és más relaxációs (lazító) gyakorlatok hatására szintén mérhető a szerotonin szint emelkedése.

Pár hetes lelki egészségfejlesztés növeli az agyi szerotonin termelődését, ezáltal a receptorok érzékenyebbek lesznek, azaz pontosan ugyanazt a hatást fejtik ki, mint az antidepresszáns gyógyszerek, anonban oki, és nem tüneti szinten.

Egy vezetett terápia során az egyén maga jön rá tudati tévedéseire, és a világhoz és emberekhez való szemléletén, gondolkozásmódján saját akaratából változtat. Ennek kapcsán fizikai szinten agyidegi kapcsolatok és biokémiai változások következnek be, melyek mélyrehatóan meg tudják változtatni az emberi agy működését.

Gyakorlati tapasztalat a pszichiátriai gyógyításban, hogy ami fizikai szinten hat az agyra, az hat a szellemre, lélekre is, és fordítva is igaz, hogy egy hosszan tartó szorongás vagy hangulatzavar valódi testi tüneteket, betegséget produkál.

Mindezekből az következik, hogy pszichés, lelki problémáinkon, szenvedéseinken kétféle módon segíthetünk:

 • megváltoztatjuk az életünket, önmagunk személyiségét, gondolkozásmódunkat,
 • gyógyszeres kezeléssel megváltoztajuk saját agyunkat biokémiailag,

de tudnunk kell, hogy mindkettőnél az agy biokémiai változása jön létre.

Amikor életünkön, gondolkozásmódunkon, tehát tudatunkon változtatunk, akkor ennek hatása saját agyunkon keresztül fizikai szinten, biokémiai változásokban is érvényesül! Döntéseink, gondolataink, viselkedésünk képesek formálni agyunk struktúráját, fizikai működését!

A fentiekből világosan következik, hogy tudatunk képes formálni testünket egészen sejtszintig, továbbá az is, hogy a depresszió gyógyítható, de nem csak gyógyszerrel!

Azonban a beteg csakis és kizárólag akkor gyógyul meg, ha ő úgy dönt, hogy meg akar gyógyulni! Szembe mer nézni a problémájával, hajlandó megváltozni, felvállalni hibáit, azaz önmaga negatív árnyoldalát. Ez az ember önmagával való szembesülését, ősziteségét követeli meg!

A gyógyszer nagyon fontos, és mankót jelenthet a súlyos vegetatív és motoros idegrendszeri tünetekben is megnyilvánuló depressziós betegnek, de csak a test szintjén jelentkező ezen idegrendszeri tünetekre képes hatni. Ez nem „gyógy” – „szer”, mert nem gyógyítja a betegséget. (A beteg embert.) Csak a teljes emberi személyiség megváltozásával, - mely az érzelmek és gondolatok radikális változását vonja maga után - lehet gyógyulásról beszélni. Ekkor a gyógyszer és a gyógyító munka tárgya is ugyan az lesz! Az ember önmaga!

Hollisztikus gyógyulási útmutató

 • A beteg ember tükre és gyógyulási kulcsa

  Fontos, hogy észrevegyük, mi a betegség üzenete számunkra. Személyiségünkben, gondolatainkban, életszemléletünkben mi az a dolog aminn radikálisan változtatnunk kell. Ha az okot megtaláltuk és sikerül megváltoznunk, akkor ez az állapot, a betegség véglegesen meggyógyulhat és elmúlhat, mert közlendő információ hiányában nincs már rá szükségünk.

  A holisztikus szemléletmódra jellemző, hogy bármely fizikai szinten megjelenő betegséget úgy nézi, hogy a tudatunkra a test reagál, és megváltozik, nemcsak az úgynevezett lelki eredetű betegségeknél.

  Ha az ember úgy akarja, tudatával, gondolatival átírhatja, meggyógyíthatja minden betegségét.

  A döntés joga minden pillanatban a kezünkben van! A kérdés csupán ennyi: Vajon meg akarunk e változni?

  Ha folytatjuk gondolatmenetünket, akkor kiderülhet számunkra, hogy betegségünk mindig csak tükröt tart elénk. Nem csak lelki fejlettségünk állapotára utal, de pontosan megmutatja, hogy mi az a tudati blokk, amit fel kell oldanunk az árnyoldalunkból vagyis melyek azok a negatív személyiségjegyeink amelyekben meg kell változnunk.

  A holisztikus ember és betegség szemlélet szerint nem alakulhat ki betegség mentális és érzelmi érintettség nélkül!

  Ha megbetegszünk, az mindenképpen egy jelzés a kontroll hiányára, hogy mentálisan és érzelmi életünk diszharmóniába került, így az egyensőly felbomlott a teljes ember egészében. Ilyenek az önző és negatív gonolatok: duh, harag, félelem, nyugtalanság, ingerültség, bánat stb. Továbbá meg kell érnünk a vágyak, szenvedélyek és érzelmek optimális mederbe terelésére is. Minden betegség egy bizonyos tudatállapot (nem pedig elmeállapot!) függvénye, és ez az ami helytelen működéshez és a betegséget elősegítő körülmények kialakulásához vezet.

  Érzelmeink és gondolataink alkotják a minket (fizikai testet) kkörülvevő elektromágneses erőteret. Ezt úgy is elképzelhetjük mint egy pajzsot, mely megvéd minket a kórokozók és mindenféle betegség ellen. Ha rezgésszámunk magas, tiszta és egyensúlyban van, akkor ezen elmélet szerint a vírus-mely nagyon alacsony rezgésszámon tudja csak megtámadni az aurát- nem tud szervezetünkbe hatolni.

  De mindenféle negatív érzelem és gonolat legyengítik ezt az erőteret, a rezgésszámunk csökken, így a betegség okozó mikroorganizmusoknak „szabad a gazda”, tehát lehetőségük van megtámadniuk testünket.

  Az ember önmagával való szembesülése a katarzis. A mai kor embere ezt az élményt inkább csak irodalmi művekből ismeri. Erről szólnak a múlt egyik legnagyobb léleklátójának, William Shakespeare-nek a művei is, aki az ősi görög beavatási szertartások emlékét az újkori kultúrába hozta. Darabjai a lélek megtisztulásáról, vagy elbukásáról szólnak (Macbeth, Hamlet, Lear király, Otello). Az ember a katarzis során megéli azt a szenvedést, lelkének legmélyebb poklait, ahonnan már nincs tovább. Ha az ember eljut erre a pontra, akkor lerázza magáról énjének legtaszítóbb negatív tulajdonságait, megnemesedve újjászületik.

  A katarzis minőségi változást szül, rendet teremt, az ember tudata transzmutálódik, emelkedik.

 • A választás a Te kezedben van

  Sajnos napjainkban egyre több a depresszióval diagnosztizált betegek száma, akik egyetlen lehetősége és módszere sajnos csak a gyógyszerek hosszú időn (évekig tartó) keresztül való szedése. Pedig létezik, van élet, antidepresszánsok nélkül is! Van választási lehetőségünk és léteznek alternatívák.

  • Vagy változunk, tanulunk és fejlődünk személyiségünkben,
  • vagy a gyógyszeres kezelést válasszuk.

  Ne feledjük, a döntés joga mindig a kezünkben van! Figyeljünk oda jobban lelki egészségünkre és tegyünk meg mindent gyógyulásunk érdekében!

Antidepresszáns nélkül

Depresszió nélkül élni

Depresszió nélkül élniManapság gyakran elhangzik, hogy „depis vagyok”, olyan esetekben is, amikor csak rosszkedvet, lehangoltságot, átmeneti szomorúságot él át valaki.

Az enyhe depresszió megkeseríti, a súlyos depresszió tönkre teszi az emberi kapcsolatokat. Ha te magad, vagy családtagod, barátod depressziós tünetekkel küzd, mindenképpen forduljatok szakemberhez segítségért. Fontos, hogy tájékozott legyél a tüneteket és a gyógymódot illetően, de kérlek ne kísérletezz diagnózis felállításával, mindenképpen bízd azt szakemberre. A gyógyulásnak is többféle módja van, a leghatékonyabbat nálunk megkaphatod.


Depresszió nélkül élni
Jelentkezz depresszió kezelő tréningre!
Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot az Ismerkedő interjú időpont egyeztetése érdekében!


Depresszió - További információ a depresszió tünetekkel küzdők egyéni tréningről »

Depresszió tudástár

A depresszió jelei

A depresszióval valamilyen módon mindenki találkozik az élete során. Az azonban, aki még sohasem találkozott a depresszióval, csak nagy nehézségek árán tudja elképzelni, hogy mit érez a depresszióban szenvedő ember. Hiszen első pillantásra nincs semmi baja. Nincs láza, nem köhög, keze-lába ép, mindenét mozgatni tudja.

A környezet ilyenkor nem érti, mi lehet a baj, mert csak annyit látnak, hogy a másik szomorú lett, erőtlen és szótlan, befelé forduló. Úgy gondolják, hogy elegendő lenne, ha az illető erőt venne magán, és máris minden a megszokott kerékvágásban mehetne tovább. Pedig a depressziós ember szenvedései borzalmasak. Nem véletlen, hogy csaknem minden súlyos depressziósnál megjelenik a halálvágy. Ezt azért nagyon fontos tudni, mert a depressziós ember sokat foglalkozik a szabadító öngyilkosság gondolatával. Az öngyilkosságok 30%-át depresszióban szenvedők követik el.

Depresszió jelei »

A depresszió okai

A depressziót bármi kiválthatja, ami mélyen érint valakit. A leggyakoribb okok a házastárs, a gyermek, az anya, apa, testvér, vagy egy nagyon szeretett személy halála.

Majdnem ugyanilyen gyakorisággal fordul elő depresszió egy szerelem elvesztése esetén. A középkorban a depresszió neve „szerelmi kór” volt, és ismerjük a történeteket, amikor valaki belehalt a nem viszonzott szerelembe.

Kiválthatják a depressziót más személyes drámák is, mint egy nem kívánt válás, vagy ha valaki anyagilag tönkrement, vagy elveszítette a becsületét, megszégyenült.

Depresszió okai »

A depresszió leküzdése

Veszteségek, csalódások mindenkit érnek az életben, de nem mindenki lesz ezektől depressziós. A kulcs tehát a mi válaszunk, a viszonyulásunk azokhoz a rossz dolgokhoz, amik történnek velünk. A világvége hangulat, ami végül depresszióhoz vezet, a saját gondolkodásmódunk miatt következik be. A lehangoltság, a szomorúság, a saját agyunk terméke.

Ha bármi történik veled az életben, ha bármi igazságtalanság, bántás ér is, ha azt érzed is, hogy az életed nehézségei megfojtanak, ha érzed is az elszigeteltség nyomasztó sivárságát, mégis hinned kell abban, hogy ez megtanít valamire, ami hasznodra válik.

Ne hagyd, hogy a türelmetlenség, a bosszússág, a harag és főleg az önsajnálat befészkelje magát a gondolataidba.

A depresszió leküzdése »

Depresszió: Antidepresszánsok nélkül

Egy vezetett terápia során az egyén maga jön rá tudati tévedéseire, és a világhoz és emberekhez való szemléletén, gondolkozásmódján saját akaratából változtat. Ennek kapcsán fizikai szinten agyidegi kapcsolatok és biokémiai változások következnek be, melyek mélyrehatóan meg tudják változtatni az emberi agy működését.

Gyakorlati tapasztalat a pszichiátriai gyógyításban, hogy ami fizikai szinten hat az agyra, az hat a szellemre, lélekre is, és fordítva is igaz, hogy egy hosszan tartó szorongás vagy hangulatzavar valódi testi tüneteket, betegséget produkál.

Amikor életünkön, gondolkozásmódunkon, tehát tudatunkon változtatunk, akkor ennek hatása saját agyunkon keresztül fizikai szinten, biokémiai változásokban is érvényesül! Döntéseink, gondolataink, viselkedésünk képesek formálni agyunk struktúráját, fizikai működését!

A fentiekből világosan következik, hogy tudatunk képes formálni testünket egészen sejtszintig, továbbá az is, hogy a depresszió gyógyítható, de nem csak gyógyszerrel!

Azonban a beteg csakis és kizárólag akkor gyógyul meg, ha ő úgy dönt, hogy meg akar gyógyulni! Szembe mer nézni a problémájával, hajlandó megváltozni, felvállalni hibáit, azaz önmaga negatív árnyoldalát. Ez az ember önmagával való szembesülését, őszinteségét követeli meg!

Depresszió: Antidepresszánsok nélkül »

Depresszió: Téged is veszélyeztet a depresszió?

A depresszió olyan tartósan fennálló, rosszkedvű, szomorú, fáradt állapot, amelyben a világ kietlennek, a nehézségek leküzdhetetlennek tűnnek. A depresszió nagy szenvedés a betegnek, és a környezetének is. Ez a hangulatzavar nagyban befolyásolja a beteg étvágyát, alvását, munkaképességét, a személyes kapcsolatait, az életről alkotott felfogását.

A hangulataink általában igen gyorsan változnak, a napi események gyorsan felvidítanak, vagy letörnek minket, de ezek az érzések gyorsan jönnek-mennek, váltakoznak, és nem okoznak maradandó változásokat az életünk ritmusában.

A hangulatzavar mindig foglalkoztatta az embereket, mert nagyon sokakat érint. Már a Bibliában is megjelenik Mózes súlyos depressziója, de sok híres ember, uralkodók, művészek szenvedtek ebben a betegségben.

Depresszió: Téged is veszélyeztet a depresszió? »

A depresszió a leggyakoribb hangulatzavar

Az, hogy a depresszió valóságos népbetegséggé vált, nemcsak a modern élettel való elégedetlenségünk következménye - 5 kulcstényezője szinte minden nőt érint és veszélybe sodor.

Csaknem minden napra jut egy celeb, aki elmondja, hogyan küzdött meg a depresszióval, és az antidepresszánsok forgalma is az egeket verdesi. A legtöbben úgy érzik, hogy ez afféle modern nyavalya, és azért fenyegeti jobban a nőket, mert ők azok, akik szeretnének egyszerre szuperanyák, szuperfeleségek, szuperbombázók lenni. Ám a legújabb kutatások szerint több olyan tényező is van, amely aligha védhető ki az életünkben, ám pillanatok alatt a depresszió közelébe sodorhat bennünket.

A depresszió a leggyakoribb hangulatzavar »

Mi is az a depresszió?

A depresszió pszichés betegség. A legalapvetőbb tünetei bűntudat, önvád, rossz hangulat, érdeklődés elvesztése, céltalanság, értéktelenség érzése, állandó kimerültség, alvászavarok. A depresszió leggyakoribb fajtánál ezek jórészt megfigyelhetőek, miközben a hangulati mélypont állandósulni látszik. Az említett tényezők a mániás depressziósnál is megjelennek, de leginkább az egyszer fent, másszor lent érzése jellemző: a beteg olykor kifejezetten lehangolt, máskor viszont kitörően jókedvű. Az okok alapvetően kétfélék lehetnek: testi (vitaminhiány, betegség), vagy lelki (negatív élmény, kudarc, kirekesztettség). Sokunknak kijuthat a megrázó tapasztalatokból, viszont körülményeink és lelki alkatunk kérdése, hogy kicsúszik-e a lábunk alól a talaj. Nagyon fontos: ne fogjuk rá minden rosszabb napra, hogy az már a depresszió kezdete. Talán az első figyelmeztető jel, amennyiben szinte már semmiben nem leljük örömünket – a korábban szeretett dolgokban sem –, illetve ha hétköznapi rutinfeladatainknak sem eszünk eleget.

Mi is az a depresszió? »

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.