Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Anyasebek

Mi az anyaseb és hogyan gyógyítható?

AnyasebMár kislányként is azt diktálták az ösztöneim, hogy jobban járok, ha szófogadó, jó kislány leszek. Kamaszként volt néhány gyenge lázadási kísérletem, de a megtorlástól való félelmem visszatartott a valódi lázadástól. Így az anyukám nagyon büszke volt arra, hogy szófogadó, rendes gyereket nevelt. Felnőttként egyrészt csoportokban, másrészt személyes terápiában dolgoztam a saját anyasebeimen. Pszichológusként csoportokat is vezetek, s az egyik csoporttagtól elhangzott ez a mondat: „akinek anyja van, annak baja is van”. Ez a mondat indított el azon az úton, hogy részletesen foglalkozzak az anyasebbekkel.

Mi az anyaseb?

AnyasebAz anyaseb megértéséhez nagyon fontos tudnunk, hogy az anyasebeket nem szándékosan ejtik rajtunk. Nem találkoztam még olyan anyával, aki egy reggel úgy ébredt, hogy ma bántani akarom a gyerekemet. Az anyasebeket a diszfunkcionálisan működő családban kapjuk, a saját életéért felelősséget vállalni nem képes anyánktól. Létezik az apaseb is, amit a felelősséget nem vállaló apánktól kapunk.

Az anyasebről gondolkodni nem hibáztatást jelent, hanem annak megértését, hogy az anyáink számára nem volt mód, mostanság pedig már nincs bátorság arra, hogy feldolgozzák azt a szorongást, dühöt, igazságtalanságot, amely érte őket az életben, és már lemondtak arról, hogy a vágyott életüket éljék. Akadályozzák őket a körülmények, a tanult viselkedési mintázataik, a családi öröklődések. A legtöbb, sebeket osztó anya manipulatív viselkedésű, nem gonoszságból sebez. Másolja a saját anyai mintáit, miközben ösztönösen keresi a kárpótlást az elviselt szenvedésekért,a meg nem valósult álmokért, s talán nem is gondol arra, hogy választhatna másképp is. Úgy érzi, hogy nem képes lebontani a saját gátjait, és meggyőződése, hogy a férfi támogatása nélkül életképtelen volna. Amikor a férfi kikerül az életéből, társas magány, válás, vagy elhalálozás miatt, a lányától várja el az anya, hogy mellette maradjon, társa legyen, sok esetben anyagi jólétet is biztosítson neki.

A patriarchális társadalom a nők részére kötelezővé teszi a gyerekszülést, a háztartás vezetését, a gondoskodást a családról, a férfi hátországának megteremtését, a férfi nyugodt, sikeres munkavégzésének, karrierépítésének támogatását, a saját igényeinek háttérbe szorítását. A nő legyen kedves, vidám, szép testű, szeretetteli, könnyedén végezze el a feladatait, és persze, legyen karrierje, de tudjon visszalépni is a férje javára, ugyanakkor keressen minél több pénzt. Az anyák nagyrészt ma is ezt plántálják a lányaikba, tovább örökítve ezzel a felmenőiktől örökölt anyasebeket. Ma már, akinek van bátorsága, annak van módja is az anyasebek begyógyítására, talán ezért is olyan fontos beszélnünk róla.

Az anyaseb okai

Az anyaseb okaiAz anyaseb kialakulásáról gondolkodók egyetértenek abban, hogy az alapvető ok a férfi jogú társadalmi berendezkedés. Évszázadok óra fennálló rendszer ez, amely a férfit a nő fölé helyezi. Születésüktől arra szoktatja a lányokat, hogy alsóbbrendűnek tekintsék magukat. A középkorban a nőket asszonyállatnak nevezték, megkérdőjelezték azt is, hogy a nő az emberi fajhoz tartozik-e. A sok évszázados hímsovoniszta értékrend felszámolása hosszú és fáradságos folyamat.

Felnőttként, amikor szembesülünk azzal, hogy a gyermekkorunk nem volt olyan jó és szép, mint amilyenné az emlékezetünk formálni igyekszik, nyilvánvalóvá válnak az elfojtott szenvedéseink, fájdalmaink, csalódásaink. Igyekszünk felmentéseket keresni az anyánk számára. Neki is ilyen élete volt. Neki is alkoholista volt az apja. Kemény élete volt. Kevés szeretetet kapott. Szexuálisan zaklatták. Voltak álmai, de nem teljesültek. Amit kapott az anyánk, azt adta tovább a lányainak, fiainak:

 • a fiú a gyerek, a lány csak lány, azaz a fiú értékesebb, mint a lány
 • az érzelmeket el kell fojtani, mert az csak a hormonok tánca a női szervezetben
 • ha kifejezed az érzelmeidet, gyenge, vagy nevetséges leszel, rád sütik, hogy hisztizel
 • ha kiállsz magadért, elszigetelődés és magány lesz a sorsod
 • az erőszak elfogadható, ha védelmező erőnek hívjuk
 • légy engedelmes, és talán megkapod, amire vágysz
 • a női lélek gyermeteg
 • ha az anyaságot nehéznek érzed, az a te hibád, a te alkalmatlanságod
 • légy szerény, mások igényeit helyezd a tiéd elé, akkor mindenki szeretni fog
 • a nők, az anyák sorsa a szolgálat

Azoknak a nőknek az utódai vagyunk, akik kezdetben kiharcolták a választójogot, a tanuláshoz való jogot, a felelősségteljes munkához való jogot, és még sok mindent. A mai modern nő igényli az egyenrangúságot, képes felelősséget vállalni, és a kapcsolataiban a kölcsönösséget igyekszik megteremteni.

A leggyakoribb anyasebek

 • Az anya felnőtt terheket tesz a lányára

  Az anya felnőtt terheket tesz a lányáraKocsmából hazatérő férje ellen védőpajzsnak használja. A lány az anyja mellett marad fizikailag is, bízva abban, hogy meg tudja védeni az anyját a részeg apa atrocitásaitól. Megvárja, míg apja elalszik, az anyától pedig megerősítést kap, hogy az elvárt módon viselkedett, ez a szerethető viselkedés. Megfelelő fizikai és érzelmi támogatást nyújtott az anyának. A lány pedig azt tanulja meg, hogy az alkoholista, bántalmazó férjtől elsősorban neki kell az anyját megvédeni. Kamaszkorban, fiatal felnőtt korban sokan kérik a szüleiket, hogy váljanak el, mert látják, érzékelik, hogy ez nem az a minőségű élet, amire az anyjuk, vagy ők maguk is vágynak.

 • Az anya érzelmileg elérhetetlen

  Az anya érzelmileg elérhetetlenKamasz lány, aki visszabeszélt az anyjának, ebből veszekedés lett, néhány nappal Anyák Napja előtt. Az anya nem fogadta a lány bocsánatkérését, a „tűnj el a szemem elől” volt a válasza. A lány a nagymamájához „tűnt el”, aki a szomszédban lakott. Megpróbált bocsánatot kérni, elutasította az anya. Anyák napján megpróbálta felköszönteni, visszautasítást kapott. A kamasz lány teljesen összeroppant. Megtanulta, hogy nem képviselheti a saját véleményét, nem lehetnek indulatai, mert az anyai szeretet ára a feltétel nélküli engedelmesség. (Megjegyzem, a kamasz lány zárkózott életet élt, nem vett részt bulikban, nem ivott alkoholt, nem dohányzott, nem kóstolt drogot sem, nem volt baráti társasága, néha volt egy-egy „barátnője” de soha senkinek nem beszélt az otthoni életéről. Az iskola, az otthon, és a nagymama háromszögben élte az életét.)

 • Az anya nem vállal felelősséget, a saját feladatait a lányával végezteti el

  Az anya nem vállal felelősséget, a saját feladatait a lányával végezteti elA „mondd meg apádnak” kezdetű mondatok (amelyek úgy folytatódnak, hogy téged úgysem bánt, veled nem veszekszik, a te kedvedért megcsinálja), arra szolgálnak, hogy a gyerek pajzsként védje az anyját, és gyerek végezze el a az anya helyett a felnőtt feladatot. Az anya ilyenkor manipulációra biztatja, kéri, vagy kényszeríti a gyerekét. A manipulatív anyák, akik a gyermeküket a saját szolgálatukba állítják, azonosulásra késztetik a lányukat. Az ilyen hatásoknak kitett lányok elveszítik a kapcsolatot saját valódi énükkel, s anyjuk miniatűr klónjaként segítik az anyai manipulációt. Ahogyan romlik az anya és az apa kapcsolata, úgy romlik a gyermek és az apa kapcsolata is.

Az anyaseb gyógyulása

Az anyasebek gyógyításának eszköze a határok húzása.Az anyasebek gyógyításának eszköze a határok húzása.

Amikor a felnőtt lány megpróbálkozik a saját határainak kijelölésével, akkor azzal kell szembesülnie, hogy az anya hálátlannak tartja őt, a határok meghúzását tiszteletlenségnek, rosszaságnak, hibás viselkedésnek kezeli. Szeretetmegvonással, információk eltitkolásával, más családtagok manipulálásával üzeni meg az anya a lányának, hogy óriási csalódást okoz azzal, ha a jó kislány viselkedését felnőtt, felelősségteljes döntéseket hozó nő viselkedésére cseréli. Ha a felnőtt lány nem akarja tovább vinni az anyja sorsát, a legszelídebb módja ennek, ha felállítja a saját szabályait, és következetesen be is tartja ezeket. Őszinte szeretettel tudjuk szeretni azt az anyát, aki nem a zsarnokunk, mi nem vagyunk az áldozata.

A csecsemő szimbiózisban él az anyával. A fejlődés során felismeri, hogy hol végződik ő, és hol kezdődik az anya.

Amikor fiatal felnőttként határokat állítunk, tulajdonképpen ugyanezt a fejlődést ismételjük meg más szinten, tudatosan. Ha gyengék a határaink, akkor szinte bármit megtehetnek velünk. Ha csalódunk, túlságosan elnézők vagyunk, mert mindennél jobban vágyunk arra, hogy szeressenek. Inkább vállaljuk, hogy kihasználnak minket, csak legyen mellettünk valaki. Megalázó kapcsolatokban is benne maradunk, ha nem elég erősek a határaink.

Lehet, hogy most magadra ismertél, és eltöprengsz azon, hogy jó volna megtanulni meghúzni a határaidat. Ha meghúzod a határaidat, jobban tudod támogatni a szeretteidet, hiszen ezzel rávilágíthatsz arra, hogy ők is képesek másféle döntéseket hozni.

Lehet, hogy most magadra ismertél, és eltöprengsz azon, hogy jó volna megtanulni meghúzni a határaidat.

Az anyaseb gyógyítható

Anyaseb tréninget hirdetünk, gyere, és tanuld meg a saját határaid felállítását a legszelídebb módszerekkel!

Anyaseb tréning
Jelentkezz Anyaseb tréningre!


Jelentkezésed beérkezése után munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot a jelentkezésed megerősítése érdekében!


Anyasebek

Szeretném figyelmedbe ajánlani a LELKI TITKAINK - hírlevelet is, amelyben folyamatosan tájékoztatunk új szolgáltatásainkról.

Ha esetleg még nem jelentkeztél volna, kérlek, kattints ide, és jelentkezz most!

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.