Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Nem lehet elég korán elkezdeni?

Gyerekek és az Internetes társkeresés

Nem lehet elég korán kezdeniEgyre többen keresik a párjukat az Internet segítségével. A felmérések szerint minden 10. Internet használó keresett már párt a világhálón. Olvasmányaim szerint minden második fiatal az internetes ismerkedést választja.

Szerettem volna megtudni, mit is jelent a fiatal kifejezés a párkeresés tekintetében. Rátaláltam a Maci Bolt oldal (www.macibolt.hu) társkereső oldalára » Végeztem egy kis statisztikai számítást. Mintegy 200 hirdetést olvastam el, és a legfiatalabb hirdetők 6 évesek, a legidősebb 65 éves volt. A legtöbb hirdetést a 11 évesek adták fel, az összes hirdetés 10%-át, de közel ennyien vannak a 13 és a 14 éves korú gyermekhirdetők is.

Mit vagy kit keresnek ezek a gyermekek a világhálón? Barátokat, komoly, tartós kapcsolatot, szerelmet, levelező partnert, reményt a szomorkás napok elűzésére, társat kulturális programokhoz, kirándulásokhoz, egy embert, akivel jól érezhetik magukat.

Végig olvasva a hirdetéseket, azt láttam, hogy internetező fiataljainknak irigylésre méltó önbizalma van. A legtöbben kertelés nélkül leírják, hogy mire vágynak, milyen követelményeket támasztanak a „jelölttel” szemben.

Az alábbi igényeket mazsoláztam ki:

  • legyen megbízható és hűséges, lehetőleg idősebb, lehetőleg környékbeli és ne dohányozzon (15 éves lány),
  • szeretnék egy pasit (10 éves lány),
  • szeretném, ha szeretnél, sülve, főve együtt (11 éves lány),
  • szeretnék megismerkedni egy olyan fiúval aki figyelmes, kedves, humoros és le tud venni a lábamról (14 éves lány),
  • van barátom, tehát nem ismerkedni akarok (12 éves lány),
  • haj szem mindegy, ne cigizzen, ne igyon, meg tudjon nevettetni, lehessen vele beszélgetni, legyen jó fej (14 éves lány),
  • szeretem a gyengéd fiúkat, és a sportos külsőt! (12 éves lány)”…

Azon gondolkodom, hogy ezeket a tulajdonságokat nem találják, vagy nem ismerik fel a gyerekek a környezetükben? Vajon mitől csábítóbb az ismeretlen, a távoli, mint az elérhető távolságban lévő? Mintha gyermekeink példaképekben és szoros emberi kapcsolatokban hiányt szenvednének…

Gyakran mondogatjuk, hogy az Internettel kitágult a világ, messzebbre látunk, mint bármikor. S talán messzebbre is kerülünk egymástól, mint eddig bármikor. S bizony néha feltesszük a kérdést is: de ennyire?

Mem lehet elég korán kezdeni

Ha megtetszett a LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió tevékenysége, kérlek ajánld ismerőseidnek is.