Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Adventi hírlevél

Lelki Titkaink Hírlevél

December 2-án advent első vasárnapját ünnepeljük. Az advent szó jelentése: eljövetel, mely az adventus Domini – az Úr eljövetele kifejezésből származik. Régebben egyes vidékeken ezt az időszakot kisböjtnek is nevezték.

Adventi szokások

Az advent időszaka mozgalmas, sok programot rejtegető hónap.Az advent időszaka mozgalmas, sok programot rejtegető hónap. Pezsgés, készülődés, sürgés-forgás, tennivalók sokasága. Az adventi készülődés közben jó érzésekkel gondolunk közeli és távoli szeretteinkre, rokonainkra, barátainkra, elhunyt hozzátartozóinkra.

December elején nagy a készülődés. Ajtónkra, asztalunkra díszes koszorút helyezünk, s egész hónapban csinosítjuk, díszítjük otthonunkat. A legnagyobb, legszebb dísz a karácsonyfa, melyet december 24-én, szenteste állítunk fel.

A néphagyományokban az advent a szerelmi varázslatok időszaka. Egyik ilyen népszokás Borbála napján a Borbálaág vágása. A lányok december 4-én vízbe állítanak egy cseresznye, egy barack, egy orgona- vagy egy mandulafaágat, esetleg aranyesőt. Ha az ág kizöldül, az azt követő évben megkérik a lány kezét. Ha nem zöldül ki, várni kell egy évet, hogy újra próbálkozhasson.

Az Alföldön volt szokás, hogy a hajnali misére való harangozáskor a lányok mézet vagy cukrot ettek, hogy ettől édes legyen a nyelvük, s mielőbb férjet „édesgessenek” magukhoz.

Advent idején a leghosszabbak az éjszakák, s ez meglehetősen jó alkalmat ad a varázslásra. Az Egyház ajánlja ezen időszak szentjeinek (András, Borbála, Luca, János, stb.) segítségül hívását.

Az adventi időszak elején rögtön ott van a gyermekek várva várt vendége, a puttonyos Mikulás. A Mikulásnak sok dolga van, mire minden gyermek csizmájában elhelyezi a jóságért járó csomagot. Ezért már december 5-én este elindul az ajándékosztó körútjára, s van, akinek még aznap este, van, akinek 6-án reggel, ébredés előtt csempészi a kiscsizmába a meglepetést.

December 13. Luca napja. Ekkor a lányok 13 egyforma papírra 13 fiú nevét írják, és minden nap tűzbe dobnak egyet. Karácsonykor a megmaradt kis papírt kibontva fény derül arra, ki lesz a leány férje.

Luca napja, december 13-a az év legrövidebb napja. Ehhez a naphoz rengeteg népszokás és babona társul. Ezek egy része fennmaradt a mai napig.

Ilyen például a Luca-széke, amelynek készítését december 13-án kell elkezdeni, s minden nap csak egy műveletet szabad rajta elvégezni. Karácsony este aztán a templomban a készítője rááll, s meglátja, ki a „boszorkány”.

Szokás még Luca napján búzát vetni, mely karácsonyra kizöldül.

Advent a várakozás időszaka

Advent a várakozás időszakaAz advent a várakozás időszaka. Minden nap valami meglepetéssel szolgál nekünk.

Modern rohanó életünkben a szívünk, lelkük mélyén mi is várakozunk valamire, valakire.

Advent a várakozás megszentelése. Érzéseinkben a gyermekkorunkat hozza vissza. Ahogy várakoztunk, vágyakoztunk arra, ami biztosan megérkezett. Az első hóesésre, a Mikulásra, a kalács illatára, az ajándékokra.

Tudtuk, hogy mindez megérkezik, de ettől a várakozás izgalma csöppet sem lett kisebb.

Gyönyörű gondolat, hogy „meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk”.

Mekkora öröm felfedezni azt, ami a miénk. Nincs jogosabb birtoklás, mint szeretettel befonni, öleléssel betakarni azt a személyt, akit szeretünk, s aki szeret minket.

Csak a szeretetben, ebben az ismerős érzésben születhet valódi meglepetés, csak ebben az érzésben létezünk biztonságban, s csak itt történhet a valódi megérkezés, fölfedezés, beteljesülés.

Aki szeretni tudja azt, ami vagy aki az övé, az jól várakozik.

A szeretni tudás minden ember számára megtanulható eleven folyamat, mely folyton változik, és jól követhető fejlődésen megy keresztül. Ha tudsz szeretni, szabadon élsz, Visszatér az örömkészséged, a biztonságérzeted, a meghittség igényed. Az adventi készülődésben nem a terheket (sorban állás a tömegben, ajándékozási láz, menü gondok, s a pénzkereset, a pénzköltés, a pénzhiány) fogod meglátni elsősorban, hanem az adás örömét.

Adni szeretnél a szerelmednek, a szeretteidnek.

A szerelem, a szeretet az élet ajándéka, amelyet vagy elfogadunk, vagy visszautasítunk.

EGO building

Ego building az önismeret, a kapcsolatkezelés mesteriskolájaSok-sok fontos dolgod között keress egy kis lehetőséget Önmagad építésére, jobbítására is.

Különösen ajánlom Neked, Kedves Hírlevél olvasóm a decemberben kezdődő EGO BUILDING című hosszabb személyiségfejlesztő csoportunkat. A világ, melyben élünk folyamatosan osztja a feladatokat, nem nagyon hagy megállni és megpihenni minket. Ahhoz, hogy ütésálló, stabil személyiségű emberré váljunk, hogy bátor, önbizalommal teli életet élhessünk, hogy megfelelően tudjuk képviselni az érdekeinket, nem állítom, hogy ez az egyetlen út. De abban egészen biztos vagyok, hogy nálunk szeretettel, elfogadással, saját ütemed szerinti fejlődési lehetőséggel, barátokkal találkozhatsz.

Az EGO BUILDING tréningről itt olvashatsz »

Az összes többi tréningünket megtalálod a Kínálat » oldalunkon.

A Lelki Maceráink Blog » rovatunkban naponta küldünk Neked egy adventi ajándékot. Ne felejtsd el naponta elolvasni, hiszen szeretettel készítjük, kínáljuk Neked.

Várjuk leveleidet, írásaidat az Emlékezés virágai », valamint a Lelkünk bugyrai » című rovatainkba is.

És persze minden érdeklődésedet, véleményedet, visszajelzésedet örömmel vesszük.

Minden eddiginél boldogabb adventi hónapot kívánunk Neked!

Segíts Te is!

Kedves Olvasónk! Szokásainktól eltérően ebben a hírlevélben továbbítunk egy üzenetet. Egy nagyon ritka betegségben szenvedő kislány, Krisztina helyzetére szeretnénk a figyelmet ráirányítani. Minden beteg gyermekkel és felnőttel együtt érzünk, de amiért ebben az esetben kivételt teszünk, az a személyes érintettségünk.

A Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdióban egy édesanyának, Gabriellának a gyászfeldolgozását kísérjük és támogatjuk egy éve. A másfél éves kicsi lánya, Julika (Micike)abban a betegségben halt meg, amiben Krisztina is szenved. Kérlek, nézd meg a videót, s ha tudsz, segíts! » Köszönjük.

Százhalombatta, 2007. november 29.

Szeretettel:

Csehák Hajnalka

Csehák Hajnalka

LELKI TITKAINK Mentálhigiénés Stúdió

csehak.hajnal@lelkititkaink.hu
Telefon/fax : (0623)350-616
Mobil : (0620)353-7262
Skype : lelkititok

Belépés a LELKI TITKAINK honlapra