Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Popper Péter utolsó levele

Reagálás Hajnal 2010-09-12 21:43:00-i Blogjára

   Hajnal (2010-09-12 21:43:00)
Popper Péter utolsó levele

Popper Péter egyik utolsó levelét a 168 Órának írta. A hetilapban megjelent írást az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Popper Péter levele

Barátaim, fiam, lányom, szerelmeim, munkatársaim, szétszórt rokonaim, akik még itt-ott megtalálhatók vagytok, Magyarországon és a világ legtöbb országában, egyre magányosabban és egyre öregebben. A történelem által széttaposott öt nagy család, a Popperek, a Mandelek, a Najovitsok, az Ádlerek és a Buriánok maradványai. S a periférián még a Spitzerek. Kik ezek az emberek? Főként magyar, német, cseh, erdélyi származásúak, akikből az első világháború idején a honvédség hősei, majd a fasizmus alatt a zsidóság halottai lettek.

Márai azt kérdezte: össze tudod-e rakni még a Margitszigetet? Én azt kérdezem: össze tudod-e még rakni a családot, engem? A nagypapákat, a nagymamákat, az unokatestvéreket, az orvosokat, a rabbikat, az Aréna úti meg az apostagi és az Ercsiben egykor működött zsinagógát? A péntek estéket, a hosszúnapot, a purimi és a hanukai játékokat.

S mert a közelmúltban történt valami velem, megkérdezem: vajon jól emlékszem-e Lucifer kérdésére Ádámhoz? Nos, vitéz uram! Nem borzogat egy kissé furcsán a torz képű halál hideg szele?

És én felelek: borzogat.

Nagypéntek éjszakáján túlságosan hirtelen és agresszíven ért az, amit Déry a végzet végső ebtámadásának nevez. Szívroham, gyomorvérzés, vesevérzés, általános ízületi gyulladás egyidejűleg. Intenzív osztály, dialízis és mindmáig tartó folyamatos beszélgetés a halállal. Várjuk meg, amíg néma csend lesz közöttünk.

De addig - kérem megértéseteket - igyekszem eltűnni az életetekből. Kol Nidré könyörgésének megfelelően minden esküt, fogadalmat, elkötelezettséget érvénytelennek, tévedésnek nyilvánítani.

Kérésemre Kati jól működő barikádot szervezett körém. Csak egy őrült nőnek sikerült telefonon áttörnie. Előadást akart. Mondom, intenzív osztályon fekszem. Mit csinál ott? - kérdezte. Haldoklom. Kis szünet. Majd: különben hogy van? Különben?

Különben jól vagyok.

Péter (Popper)
 

Popper Péter utolsó levele

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele
Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele

Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele
Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele Popper Péter utolsó levele