Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Jeles nap - Luca nap

Reagálás Hajnal 2007-12-13 07:40:00-i Blogjára

   Hajnal (2007-12-13 07:40:00)
Jeles nap - Luca nap

December 13. van, Luca napja. Luca egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, utcanők és menyasszonyok védőszentje. Úgy is nevezték egyes helyeken, hogy fényhozó.

Nekem is van Lucám, én tündérnek látom - nevében a sorsa -, kiválóan teljesítette fényhozó küldetését a vakok és szemfájósok ápolásában. Jeles nap - Luca nap

Luca napjához számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. Az úgynevezett asszonyi ünnepek közül Luca napja hazánkban a legjelentősebb. Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak tilos volt dolgozni. Ehhez a naphoz a szerelmi jóslások garmadája tartozik.
Az ardói lányok a megijesztett disznók röfögéséből vagy hallgatásából következtettek a férjhez menés esélyeire.
Más területeken Luca-cédulát használtak a jósláshoz. 12 nevet írtak 12 cédulára, minden nap a tűzbe vetettek egyet a cédulákból, s amelyik fiú neve maradt utoljára, az lett a lány férje. Másutt apró kalácskákba sütötték a fiúk nevét tartalmazó cédulácskát, s amelyik fiúnév utoljára maradt, az lett a lány jövendőbelije.

Időjóslásra is alkalmas volt Luca napja. A karácsonyig eltelt 12 nap a 12 hónapot jelölte. Luca nap volt a január, az utána következő nap a február és így tovább. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható.

Luca napi szokás volt az is, hogy egy cserépbe búzát vetettek, hogy karácsonyra kikeljen. Akkor a karácsonyfa alá tették, mint az élet jelképét. Ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani.

Szintén ezen a napon kezdték el készíteni a Luca székét, aminek karácsonyra kellett elkészülni. A lényeg, hogy minden nap kellett rajta csinálni valamit. A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert ilyenkor azok szarvat viselnek. A mise után el kellett égetni a széket.

Luca nap estéjén és éjszakáján nemcsak tréfálkozni lehetett, de még a lopkodás is megengedett volt. Voltak, akik az udvarokon álló kútból vizet loptak, voltak, aki bohócnak öltözve koldulni indultak. Rengeteg ház udvara reggelre kapu nélkül maradt, mert a lopkodók magukkal vitték. Megtalálni csak valamelyik szomszédnál lehetett, vagy egy gödörbe vagy a pincébe hajítva.

Bár ezen népszokások nagy része mára elfelejtődött, kívánom, hogy legalább a vidámság maradjon meg mindenki számára ezen a napon.

 

Jeles nap - Luca nap

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap
Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap

Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap
Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap Jeles nap - Luca nap