Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Advent első szerdája

Reagálás Hajnal 2007-12-05 19:02:00-i Blogjára

   Hajnal (2007-12-05 19:02:00)
Advent első szerdája

Ha besötétedés után az európai ember kimegy a lakásából, és felnéz az égre, nem látja a csillagokat. A házak világos ablakai, az utcai világítás, a mindent elözönlő reklámok megakadályozzák ebben.

A csillagászok szeretnek szót emelni a zajszennyeződéshez hasonló fényszennyeződés ellen. Európa fényszennyes világában több a lux, mint régi falvak sötétjében, de bizonyos dolgokat, például a csillagokat is, a sötétben jobban látunk. A harsogó neonfényben csak Télapó látszik, a szegényeken segítő, jóságos Szent Miklós láthatatlan marad.

Jusson eszünkbe Exupery csodálatos mondata: Jól csak a szívével lát az ember. Ez a mai nagyfényerős, vibráló neonreklámos, színes-képernyős világ nem ad arra lehetőséget, hogy az adventi gyertya fénye bevilágítson életünkbe. Pedig az adventi homályt lassan oszlató gyertyafényben látható meg a lényeg.

Ez a fény élesen világít rá életünk kihívásaira. Arra, hogy az egésznek van értelme. Arra, hogy körülöttünk nemcsak tárgyak (tévé, videó, autó, számítógép) vannak, hanem emberek is.

Érző, szeretni képes és szeretetre méltó emberek. Akiket észre sem veszünk, akik nem szerepelnek a gazdasági újságok tőzsdehíreiben, nem kamatlábak, nem árfolyamok. Jó szóra, értő tekintetre vágyó emberek, társtalanok, mert helyettük a minket körülvevő tárgyakkal foglalkozunk.

A nagy fényben csőlátókká lettünk, a valóságnak csak egy szűk metszete jut el a szemünkhöz.


 

Advent első szerdája

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája
Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája

Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája
Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája Advent első szerdája