Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Halottak és vallások

Reagálás Hajnal 2007-11-04 14:54:00-i Blogjára

   Hajnal (2007-11-04 14:54:00)
Halottak és vallások

Az öt legnagyobb magyarországi vallás különféleképpen viszonyul a Mindenszentek ünnepéhez és a halottak napjához.

RÓMAI KATOLIKUSOK

Mindenszentek ünnepén az elhunyt szentekre, míg a halottak napján azokra emlékezik az egyház, akik a keresztségben hunytak el, és akikről úgy hiszik, a purgatóriumban vannak, minthogy bocsánatos bűnökkel haltak meg. Az élő hívek imája segít a holt lelkeknek, hogy megtisztuljanak, s így megláthassák Istent a mennyben.

REFORMÁTUSOK

Elvetik a szentek tiszteletét, ezért a Mindenszentekről sem emlékeznek meg. Az egyházalapító Kálvin János a halottkultuszt és a sírok megjelölését is helytelenítette, így a halottak napja nem egyházi ünnep a reformátusoknál.

EVANGÉLIKUSOK

Elfogadják a szentek létezését, de nem imádkoznak hozzájuk. A Mindenszentek ünnepét és a halottak napját ettől függetlenül megtartják, ugyanakkor, mint a római katolikusok, de nem tartozik a fő ünnepeik közé.

GÖRÖG KATOLIKUSOK

Mindenszentek ünnepét a Pünkösd utáni vasárnapon tartják, s náluk a halottak napja is a húsvéti ünnepkörhöz kötődik: húshagyó szombaton, nagyböjt idején három alkalommal, valamint Pünkösd előtt is megemlékeznek halottaikról.

IZRAELITÁK

Nincs náluk halottak napja, az elhunyt halálának, avagy temetésének évfordulóján azonban - többnyire a hátrahagyott fiúgyermek vezetésével - kaddist, azaz zsidó imát mondanak a halottért. Szokás emléklángot is gyújtani az évforduló előestéjén, ami 24 órán keresztül ég.

Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások
 

Halottak és vallások

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások
Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások

Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások
Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások Halottak és vallások