Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Október végén

Reagálás Hajnal 2007-10-27 17:35:00-i Blogjára

   Hajnal (2007-10-27 17:35:00)
Október végén

Októberben virágdíszes és hivalkodóbb a gyász. Pedig a veszteség megélése nem köthető naptári időszakhoz. És visszanyelt könnyekben fáj legsajgóbban. A pihenésre készülő természet felfokozza a hiányérzetet. Mintha a nyár az emlékeit lehulló lombok színpompájába menekítené a fényszegény évszakra. Mielőtt a talaj menti fagyok ellehetetlenítenék a virágültetést, még igyekszünk árvácskákkal betelepíteni a sírhantokat.


Tudjuk: ha szeretteinkhez már csak végső nyughelyükre mehetünk, elnehezül lábunk a pár méteren is, amely odáig vezet. De ha időt szánunk, rendezgetünk a sír körül, helyükre igazítjuk a páratlan számú virágokat a bebetonozott vázában, elsuttogjuk kérelmeinket – letörölt könnyeinkkel mintha lelkünk is könnyebbednék. Azzal a jó érzéssel: mégis tehettünk valamit azokért, akik az ismeretlen út fehérségében láthatatlanok.


Bizonyára azok számára, akiknek ez az első gyászkönnyes októbere, vagy idősödő korban fájlalják elveszített gyermeküket, társukat - mérhetetlenül nehéz időszak. Magányosabb, mint máskor. És azt is tudjuk: egy-egy beszélgetés a hasonló sorsúakkal letöröl egy réteget a nehézségekből. Ezért is gyászoszlató egy-egy találkozás azokkal, akik veszteség-terheket hordoznak.


A soron következő hetekben fokozottabban bátorítanám a szomorkodókat: gyújtsanak szó-, virág- gondolat- és emlékezés-fényeket. Ha megosztjuk, helyükre rendeződhetnek a fájó hiányok és hordozhatóbb a veszteség.
 

Október végén

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén
Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén

Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén
Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén Október végén