Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A kisegér

Reagálás Hajnal 2007-04-23 16:10:00-i Blogjára

   Hajnal (2007-04-23 16:10:00)
A kisegér

Az egyik fagyos téli éjszakán egy buddhista láma egy félig megfagyott egeret talált a küszöb előtt. A láma magához vette az egeret, megmentette és megkérte, hogy maradjon nála. De ennek ellenére a kis állat nem látszott boldognak. A láma aggódott: - Mi a baj, kis barátom? – kérdezte.

- Te nagyon jó vagy hozzám. És a te házadban mindenki nagyon jó hozzám. De itt van a macska…

A láma elmosolyodott. Nem is gondolt a ház macskájára, aki jól táplált állat volt, és méltatlan lett volna hozzá az egérvadászat.

Így válaszolt az egérnek: - De az a szép macska nem akar neked semmi rosszat, barátom! Soha nem bántana egy egeret! Nincs mitől félned, erről biztosíthatlak.

- Hiszek neked, de mégis erősebb nálam – sírdogált a kisegér. – Annyira félek a macskától. A te hatalmad nagy. Változtass macskává! Akkor nem fogok félni attól a hatalmas állattól.

A láma a fejét rázta. Nem gondolta, hogy ez jó ötlet, de a kisegér addig könyörgött, hogy végül azt mondta: - Legyen, ahogy akarod, kis barátom!

És a kisegér hirtelen nagy macskává változott. Amikor elmúlt az éjszaka, és felkelt a nap, egy szép macska lépett ki a láma szobájából.

De alighogy a macska-egér meglátta a ház macskáját, iszkolt vissza a láma szobájába és bebújt az ágy alá.

- Mi történt veled kis barátom, - kérdezte a láma meglepetten. – Csak nem a macskától félsz?

A macska-egér nagyon elszégyellte magát. És könyörgésbe fogott: Szépen kérlek, változtass kutyává, nagy kutyává, legyenek félelmetes tépőfogaim, ugassak hangosan…

- Legyen úgy, ahogy te akarod – felelte a láma.

Amikor a nap nyugovóra tért, és meggyújtották az olajmécseket, egy hatalmas fekete kutya lépett ki a láma szobájából. A kutya elsétált a ház küszöbéig, ahol meglátta a ház macskáját, aki majdnem elájult, annyira megijedt tőle. De a kutya még jobban megijedt a macskától. Fájdalmas vonítással rohant vissza a gazdája szobájába. A bölcs látta a remegő kutyát, és azt kérdezte: - Mi történt veled? Találkoztál egy másik kutyával?

A kutya-egér majd meghalt szégyenében.És kérte: - Változtass tigrissé, nagyon kérlek, egy hatalmas tigrissé!

A láma teljesítette kívánságát, és másnap egy óriási tekintetű tigris lépett ki a szobájából. A tigris végigsétált a házon, mindenkit megijesztett, aztán kiment a kertbe, és ott találkozott a macskával, aki éppen a konyhából jött ki. A macska, alighogy meglátta tigrist, magasra szökkent a levegőbe, és azonnal felmászott egy fára, ott lehunyta a szemét és azt mondta: - Meghaltam!

De a tigris, ahogy meglátta a macskát, panaszosan nyávogni kezdett, és még gyorsabban menekült vissza a láma szobájába. Itt egy sarokba húzódott.

- Miféle ijesztő állattal találkoztál? – kérdezte tőle a láma.

- Én… nagyon kérlek… a macskától! – dadogta a tigris, még mindig remegve.

A láma nevetésbe tört ki. – Most már érted, kis barátom? A fellépés nem minden! Ijesztő külsőd van, de mégis félsz a macskától, mert a szíved egy kisegéré.

Mindig mindennek a szívből kell kiindulnia.

A kisegér A kisegér A kisegér
 

A kisegér

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér
A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér

A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér
A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér A kisegér