Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Az egyházi év

Reagálás Hajnal 2007-03-19 16:09:00-i Blogjára

   Hajnal (2007-03-19 16:09:00)
Az egyházi év

Húsvét közeledtén egy baráti beszélgetés során merült fel a kérdés, hogy milyen is az egyházi év. Utánanéztem, ilyen:

ÁDVENTben azokról a századokról emlékezünk meg, amikor az emberiség még a Messiás eljövetelére várt. Négy héttel később már Jézus születését ünnepeljük - KARÁCSONY. Közvetlenül utána ünnepeljük Jézus gyermekkorát GYERTYASZENTELŐ Boldogasszonyig (február 2.).

Majd 40 napon át NAGYBÖJT, amikor részben Jézus böjtölését utánozzák, részben szenvedésére gondolnak a böjtölők. HAMVAZÓSZERDA a böjt 1 napja. Nevét onnan kapta, mert a pap ezen a napon hamut szentel, mely az előző évben virágvasárnapról megmaradt pálmák vagy barkák elégetésével készül, s e hamuval a hívek homlokát kereszt alakban megjelöli, miközben ezt mondja: Emlékezzél meg ember, hogy por vagy és porrá lész.

VIRÁGVASÁRNAP a húsvét előtti vasárnap, melyen Jézusnak Jeruzsálembe történt bevonulása emlékére pálmát, ennek hiányában barkát szentelnek és ezzel a templom körül körmenetet tartanak.
A nagyböjti idő utolsó hete a NAGYHÉT. NAGYCSÜTÖRTÖKön az utolsó vacsorára, NAGYPÉNTEKen Jézus halálára, NAGYSZOMBATról HÚSVÉTVASÁRNAPra virradó éjszaka Jézus feltámadására gondolnak.

A húsvéti ünnepet követő 40 napon a FELTÁMADT KRISZTUST csodálják, majd
MENNYBEMENETELét ünneplik. ÁLDOZÓCSÜTÖRTÖK a húsvét utáni 5. vasárnapot követő csütörtök. Jézus e földön töltött életének zárónapját képezi.
10 nappal később (húsvét után az 50. napra), PÜNKÖSD VASÁRNAP a Szentlélek eljövetelét ünneplik, akit a mennybe távozott Jézus küldött tanítványainak.

A Húsvét mindig a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni 1. vasárnapon van (március 22. és április 25 között), ahogyan erről egykor a niceai zsinat rendelkezett.

Ennyi! Lehet, hogy sok, de nem hiszem, hogy baj, ha tudjuk. Mert ugye csak eszünk-iszunk, ajándékozunk és nem is igen tudjuk, mi van a háttérben.

Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év
 

Az egyházi év

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év
Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év

Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év
Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év Az egyházi év