Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

A stressz öregít

Reagálás Hajnal 2006-11-12 11:00:00-i Blogjára

   Hajnal (2006-11-12 11:00:00)
A stressz öregít


Hét évvel öregebbek valós életkoruknál a társadalmi-gazdasági ranglétra legalján élő fizikai munkások egy kutatás szerint.

Brit ikerkutatók szerint a társadalom legalján élő kétkezi munkásoknak nem csak rosszabb a sora, de hamarább meg is öregszenek.

Tim Spector, a londoni St. Thomas kórház ikerkutatója és kollégái 1552 női ikerpár DNS állományának kopását vizsgálta a kromoszómák végén található védő DNS szakaszok, a telomerek hosszának mérése útján. A telomerek ugyanis osztódáskor és stresszhelyzetben rövidülnek, hosszukból ezért a biológiai életkorra lehet következtetni.

A kutatók - miután statisztikailag kompenzálták az életkor, a testtömeg-index, a dohányzás és testmozgás telomerekre gyakorolt hatását -, úgy tapasztalták, hogy a telomerek hossza a társadalmi helyzettől függ.
A statisztikai számítások szerint a társadalmi-gazdasági ranglétra legalján található három fizikai munkás csoporthoz tartozó nők 46 éves korukra átlagosan 7 évvel voltak biológiailag öregebbek, mint a legfelsőbb három csoporthoz tartozók.
A munkások fehérvérsejtjeinél átlagosan 140 DNS bázispárral rövidebbek voltak a telomerek, mint az ugyanolyan idős, nem fizikai munkát végzőknél. Mivel évente általában 20 bázispárnyi kopik le a DNS telomer részéből, az adat azt mutatja, hogy a fizikai dolgozók mintegy 7 évvel voltak öregebbek.

Tim Spector a jelenség okát az alacsonyabb társadalmi pozícióval járó kiszolgáltatottságban, és például az aránytalan díjazással járó pszichológiai stresszhelyzetben látja.


Forrás: Piac é s Profit
 

A stressz öregít

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít
A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít

A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít
A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít A stressz öregít