Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Rémálmok

Reagálás Hajnal 2006-10-21 10:52:00-i Blogjára

   Hajnal (2006-10-21 10:52:00)
Rémálmok

Előfordul, hogy álmodban fejszével kergetnek, autódat leszorítják az útról, esetleg konyhakéssel támadnak Rád? Vagy csupán valamilyen megfoghatatlan, ismeretlen rém kísért éjszakáról éjszakára? Félő, hogy hiába nézel vagy olvasol kevesebb krimit és horrort, rossz álmaid ettől nem fognak ritkulni vagy megszűnni. A hiba ugyanis a génjeidben keresendő.

Legalábbis erre a következtetésre jutottak azok a kutatók, akik 2276 egypetéjű és 4172 kétpetéjű iker alvási, álmodási szokásait, problémáit elemezték. Ha az egypetéjű ikrek egyike éjszakánként rémálmoktól szenved, akkor az esetek 45 százalékában ikertestvérét is rendszeresen rémálmok gyötrik. A kétpetéjű ikrek esetében sokkal kisebb az egyezés: ha az egyikük sokszor álmodik rosszat, akkor testvérének 20 százalék esélye van hasonlóan kellemetlen éjszakákra. Ezek az adatok egyértelműen az öröklődési meghatározottság mellett szólnak.

A gyakori rémálmok általában mentális betegségekre utalnak. Önkéntesekkel végzett vizsgálatok eredménye szerint a gyakran rosszat álmodók között 15 százalékkal többen szorultak már neurológiai okból kórházi kezelésre. Ma még nem tudjuk, hogy a rémálmok és a mentális betegségek ok-okozati összefüggésben vannak-e egymással, vagy csupán együttesen fordulnak elő. A depresszióban és skizofréniában szenvedők többször álmodnak rosszat, gyakrabban kísértik őket rémálmok.
A rémálmok kialakulásáért talán az agy limbikus rendszerének hibás működése a felelős. Mai tudásunk szerint ugyanis a limbikus rendszerben alakulnak ki az érzelmek.

Rémálmok Rémálmok Rémálmok

Ha kiváncsi vagy álmaid jelentésére Álomfejtő kisszótárunk » segítségedre lesz.
 

Rémálmok

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok
Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok

Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok
Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok Rémálmok