Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Péntek 13

Reagálás Hajnal 2006-01-13 16:10:00-i Blogjára

   Hajnal (2006-01-13 16:10:00)
Péntek 13

Ma valahogy összejöttek a dolgok: készülékek romlottak el, elkéstem, a vizsgán is 13-an voltunk. Nem értettem amíg a naptárra nem néztem: péntek 13!
Vannak, akik úgy gondolják, ez a nap más. Vannak, akik ostoba babonának tartják, és fittyet hánynak rá. Vajon honnan erednek ezek a hiedelmek? Az ősidőktől fogva jelen vannak, láthatatlan hálójukkal átszövik az egyes kultúrákat, a vélemények mégis megoszlanak.

A média minden nap újabb és újabb hírekkel szolgál. Csoda történt, kísértetet láttak, hiteles ufó-fotót készítettek, halálos betegségből gyógyultak fel emberek, boszorkányszövetség alakult. Ekkora információ-rengeteg közepén nagyon nehéz eligazodnunk a természetfeletti jelenségek, az áltudományok, a csalás és a hiedelmek egyre jobban összekuszálódó világában, hiszen ki tudja, hogy valóban mi az igazság? Az angolok kísértetekben hisznek, az afrikaiak a woodoo erejében, a németek a szerencsés számokban, a keleti népek a csillagokban.

Egyes babonák - ki tudja miért - napjainkban széles rétegeket foglalkoztatnak. Gondoljunk csak arra, hogy az Egyesült Államokban nem létezik 13. emelet, a hotelekben, kórházakban 13-as szoba és a Forma 1 versenyeken sem indítanak 13-as rajtszámmal autókat. Statisztikai felmérések szerint az emberek többsége ezen a napon nem ül repülőgépre, vonatra, nem szívesen köt komoly üzleteket, és nem ül tizenkettedmagával egy asztalhoz. Utóbbi babona valószínűleg abból ered, hogy az utolsó vacsorán Jézus volt apostolai között a 13-ik, így a néphit szerint ha tizenhárom ember ül egy asztalnál, valaki hamarosan meghal közülük. A legendák szerint Napóleon és Roosevelt elnök ebből kifolyólag mindig kínosan ügyelt arra, hogy asztaltársasága véletlenül se egyezzen meg a bűvös, balszerencsésnek titulált tizenhármas számmal, és a vacsora időpontja se péntekre essen. (Más megközelítések szerint a péntektől való rettegés gyökere lehet az is, hogy az 1800-as évekig ez a nap volt a hóhér napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.)

A számok különös jelentőséggel bírnak -állítják a kabbalisták. Filozófiájuk szerint a számok útjelző táblák életünkben, amelyek sokkal többet rejtenek magukban, mint gondolnánk. Egyes számok pozitív, mások negatív hatással vannak életünkre függetlenül attól, hogy hiszünk bennük vagy sem. A 3 a tűz, a víz és a levegő szimbóluma, míg a hetes a bolygók száma (régebben csak ennyi bolygót ismertek). Érdekes, hogy a mesékben is mindig 3 királyfi, 3 kívánság, 3 próbatétel van, a sárkányoknak 7 feje, a hétnek 7 napja, a világnak pedig 7 csodája van. A 12-es szintén kirívó szám, a tökéletességet jelenti: az év 12 hónapból áll, Jézusnak 12 apostola volt. A 13-as talán éppen ezért rossz, mert a tökéletes után következik, tönkretéve ezzel az előtte lévő számban megtalálható egységet. A számmisztika más értelmezése szerint a 13-as szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halál száma. Nem véletlen, hogy Kínában például a szélharangoknak sosincs 4 szára, nem akasztanak egymás mellé 4 csengettyűt vagy 4 bambusz rudat.

Állítólag az e napon beszedett orvosság nem használ, és ha ruhát varrunk, az rosszul sikerül. Aki a kályhájába begyújt, könnyen leéghet a háza. Amelyik állat ilyenkor ellik, annak a kicsinye valószínűleg beteges vagy kezelhetetlen lesz. Az elvetett mag silány termést hoz és a tizenharmadikán köttetett házasság csak válással végződhet. A babonás emberek lefekvés előtt 13 tárgyat érintenek meg vagy 13 szót mondanak, hogy feloldják a rontást. Sok ember - indokolatlanul - retteg ettől a naptól: nem mozdulnak ki lakásaikból, nem veszik fel a telefont, nehogy rossz hírt kapjanak, nem használnak elektromos eszközöket, nehogy baleset érje őket. Vajon miért nem jut eszükbe, hogy ha menniük kell, elviheti őket a szívük vagy a guta is, anélkül, hogy bármihez nyúlnának? Csak magunknak okozunk kellemetlen perceket azzal, ha felülünk az ilyen és ehhez hasonló félelmeknek. A túlzott aggodalmaskodás, a szorongás sokkal több kellemetlenséget szül, mint hinnénk, talán épp azért vágjuk meg ujjunkat, mert ilyen badarságokon töprengünk. A fekete cicák éppolyan tündériek, mint a vörösek vagy a szürkék, és semmivel sem lesz több pénzünk, ha négylevelű lóherét találunk ezen a napon. A világ és az élet gyönyörű - gondoljunk inkább erre. A pénteket a várva várt hétvége követi, végre sokáig alhatunk, pihenhetünk, kikapcsolódhatunk. Szervezzünk színes programokat, menjünk fodrászhoz, vásároljunk új ruhát, süttessük a hasunkat a napon, menjünk kirándulni, este pedig fűzzünk finom vacsorát, és hívjuk meg barátainkat. No persze ne tizenkettőt...

'Péntek 13 '>   <img src='http://www.lelkititkaink.hu/pict/smiley/dazedmouth3d.gif' border='0' alt= 'Péntek 13 '>  </td></tr>
<tr><td class= 

Péntek 13

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13
Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13

Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13
Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13 Péntek 13