Gyakran Ismételt Kérdések   E-mail
Keresés

Lehet-e hátrányos a kreativitás?

Reagálás Hajnal 2006-04-12 08:41:00-i Blogjára

   Hajnal (2006-04-12 08:41:00)
Lehet-e hátrányos a kreativitás?

Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetemen esett meg, egy fizika vizsgán:

A kérdés így hangzott:

„írja le, hogyan mérhető meg egy felhőkarcoló magassága egy barométer segítségével!”

Az egyik hallgató válasza:

„Fogsz egy hosszú zsinórt, rákötöd a barométer tetejére, majd a barométert lelógatod a földig. A zsinór hosszúságának és a barométer magasságának összege megegyezik a felhőkarcoló magasságával.”

Ez az eredeti magyarázat azonban a vizsgáztatót meglehetősen feldühítette, így a vizsga nem sikerült. A diák azonban nem hagyta magát, mivel szerinte a válasza abszolút helyes volt. Az egyetem vezetősége így kijelölt egy független bírát, aki megállapította, hogy bár a válasz helyes volt, ám semmiféle fizikai ismeretet nem tükrözött.

A probléma megoldására behívatta magához a hallgatót, és hat percet adott neki arra, hogy szóban bebizonyítsa, a fizikai alapismeretek birtokában van. A diák öt percig szótlanul ült, a homlokát ráncolva gondolkodott. A vizsgabiztos figyelmeztette, hogy vészesen fogy az idő. A diák ekkor megszólalt, és megjegyezte, hogy annyiféle magyarázatot tud, hogy nem tudja kiválasztani, melyiket is adja elő.

A biztos nógatására aztán belekezdett:

„Nos, az első ötletem az, hogy megfogjuk a barométert, felmegyünk a felhőkarcoló tetejére, és ledobjuk onnan. Mérjük a földet éréséig eltelt időt, majd a kérdéses magasságot kiszámítjuk a H = 0.5g x t négyzet képlettel. Viszont ez a módszer nem túl szerencsés a barométer szempontjából.

Vagy pedig abban az esetben, ha süt a nap, megmérhetjük a barométer magasságát, és az árnyékát. Ezután megmérjük a felhőkarcoló árnyékának hosszát, és aránypárok segítségével kiszámíthatjuk a magasságát is.

De ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akor egy rövid zsinórt kötve a barométerre, ingaként használhatjuk azt. A földön és a tetőn megmérve a gravitációs erőt, a T = 2 pi * négyzetgyök(1 / g) képlettel kiszámíthatjuk a kért magasság értékét.

Vagy, ha esetleg a felhőkarcoló rendelkezik tűzlétrával, akkor megmérhetjük, a barométer hosszánál hányszor magasabb, majd a barométert megmérve egyszerű szorzással megkapjuk a kívánt eredményt.

De ha Ön az unalmas, bevett módszerre kíváncsi, akkor a barométert a légnyomás mérésére használva, a földön s a tetőn mérhető nyomás különbözetéből is megállapítható a felhőkarcoló magassága. Egy millibar légnyomás különbség egy láb magasságnak felel meg.

Itt az egyetemen mindig arra buzdítanak bennünket, hogy próbáljunk eredeti módszereket kidolgozni, ezért kétségtelenül a legjobb módszer a felhőkarcoló magasságának megállapítására az, ha a hónunk alá csapjuk a barométert, bekopogunk a portáshoz, és azt mondjuk neki:

„Ha megmondod, milyen magas ez az épület, neked adom ezt a szép új barométert”.

'Lehet-e hátrányos a kreativitás?'>   <img src='http://www.lelkititkaink.hu/pict/smiley/dazedmouth3d.gif' border='0' alt= 'Lehet-e hátrányos a kreativitás?'>  </td></tr>
<tr><td class= 

Lehet-e hátrányos a kreativitás?

Vélemény, észrevétel, reagálás
Neved: 
E-mail címed: 
Véleményed:Tedd színesebbé!
Kattints a kis képre és az rögtön bekerül a szövegbe.

Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás?
Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás?

Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás?
Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás? Lehet-e hátrányos a kreativitás?